Anadolu Agency via Getty Images
Στο θέμα της αντιμετώπισης της πανδημίας εστίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου που πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης.
Μετά την επίσκεψη του το Σάββατο 28/11 στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να έχει προσωπική εικόνα για την κατάσταση στην πόλη, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι εκτός από τη μείωση των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία των τελευταίων ημερών, υπάρχουν οι πρώτες ενδείξεις ότι σταδιακά αρχίζει να μειώνεται η πίεση που είχε ασκηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως τόνισε όμως, δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχουν ακόμα μπροστά μας κάποιες δύσκολες μέρες, ενώ σχετικά με τις αποφάσεις που θα ληφθούν για το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να μιλάμε με ημερομηνίες, αλλά με δεδομένα. «Στις αποφάσεις που θα πρέπει να πάρουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις εισηγήσεις των ειδικών, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί. Ο δρόμος μας ίσως να φανεί πιο αργός, αλλά θα είναι πιο σίγουρος και πιο ασφαλής. Και κυρίως πρέπει να είναι ένας δρόμος χωρίς πισωγυρίσματα», είπε συγκεκριμένα ο κ. Μητσοτάκης. Αυτό σημαίνει ότι ίσως είναι ακόμα πρόωρο να μιλάμε για άρση του lockdown μετά την 7η Δεκεμβρίου, καθώς οι οριστικές αποφάσεις θα καθοριστούν από τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα υπάρχουν κοντά στην κρίσιμη ημερομηνία, οπότε και θα αξιολογηθούν οι δυνατότητες του ΕΣΥ. Ήδη πάντως αρκετοί ειδικοί που κάνουν λόγο για ακόμα μεγαλύτερη παράταση του lockdown.
«Ο στόχος είναι συγκεκριμένος: όσο το δυνατόν περισσότεροι Έλληνες να φτάσουμε υγιείς στο εμβόλιο. Αυτό θα κριθεί από τις όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες έχουμε ως τότε και αυτό με τη σειρά του θα κριθεί από την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνέπεια δείξουμε όλοι τώρα. Εκτιμούμε ότι τα πρώτα εμβόλια θα έχουν φτάσει στην Ελλάδα εφόσον, όπως αναμένουμε, εγκριθούν από τους αρμόδιους Ευρωπαϊκούς Οργανισμούς πριν από τα τέλη του έτους», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ προανήγγειλε μια πολύ εμπεριστατωμένη εκστρατεία ενημέρωσης της κοινής γνώμης για την ανάγκη να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. «Το εμβόλιο, όπως έχουμε πει πολλές φορές, θα είναι δωρεάν. Ο εμβολιασμός προφανώς δεν θα είναι υποχρεωτικός», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως έκανε ο πρωθυπουργός για την ανάπτυξη ελληνικού rapid test αντιγόνου. «Είναι μία μεγάλη επιτυχία, πρώτα και πάνω απ’ όλα της Ελληνικής επιστημονικής κοινότητας, που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα μπορεί και στα ζητήματα που άπτονται του τομέα της Υγείας να παράγει η ίδια τεχνογνωσία και να μην είναι εξαρτημένη από εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου.
Όπως ανέφερε, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα μιας δράσης που χρηματοδοτήθηκε από δημόσιους πόρους μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και η οποία υποστήριξε Έλληνες επιστήμονες οι οποίοι μπόρεσαν και ανέπτυξαν ένα τεστ αντιγόνων, ένα rapid test εξαιρετικά υψηλής αποτελεσματικότητας. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, το rapid test προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα τα οποία ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα μπορεί να αρχίσει να παράγεται σύντομα και να διατίθεται σε τιμές εξαιρετικά ανταγωνιστικές.
Σχετικά με τα θέματα που θα συζητηθούν στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι: « δηλώνουν την επιλογή την οποία έχουμε υπερασπιστεί πολλές φορές: να απαντάμε στις ανάγκες του σήμερα, δρομολογώντας μεταρρυθμίσεις του αύριο». Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε την απόφαση του να διεξαχθεί το Υπουργικό Συμβούλιο του Νοεμβρίου σε δύο συνεδριάσεις, σήμερα και την επόμενη Δευτέρα, την ίδια ώρα. Ο λόγος είναι να μην αδικηθούν θέματα τα οποία χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικά και θέλει να δώσει περισσότερο χρόνο για την παρουσίαση τους. Οι εκκρεμότητες του Δεκεμβρίου θα καλυφθούν με το τελευταίο Υπουργικό του έτους, λίγο πριν από τα Χριστούγεννα.