Το αεροδρόμιο της Πάρου, αποτελεί ένα από τα πλέον ανερχόμενα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας.

Μαζί με το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, αλλά και των Ιωαννίνων, σε λιγότερο βαθμό, θεωρούνται αεροδρόμια «φιλέτα» προς εκμετάλλευση, κι αυτό διότι ανήκουν στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και στον έλεγχο του Δημοσίου, εν αντιθέσει με τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που έχει αναλάβει η Fraport Greece.

Αξίζει να επισημάνουμε, ότι όλα τα υπόλοιπα αεροδρόμια, πλην των 14, χρειάζονται σημαντικές επενδύσεις αναβάθμισης.

Από τον Ιούλιο του 2016, η Aegean Air, παρέδωσε σε λειτουργία τον νέο αεροδιάδρομο και τον νέο τερματικό σταθμό, έργα τα οποία χρηματοδότησε η ίδια και επίβλεψε την κατασκευή τους, η οποία ολοκληρώθηκε σε μόλις 102 ημέρες.

Από τον Αύγουστο του 2016, η επιβατική κίνηση εκτινάχθηκε, καθώς προσέγγιζαν μεγαλύτερα αεροσκάφη και περισσότερες εταιρείες στο αεροδρόμιο της Πάρου, ωστόσο αυτά τα έργα αποτελούσαν την πρώτη φάση αναβάθμισης.

Τώρα, 4 χρόνια μετά, έρχεται το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να δημοπρατήσει το έργο «Ανάπτυξη και Βελτίωση υποδομών του Νέου Αεροδρομίου της Πάρου», προϋπολογισμού 47 εκατ. ευρώ.

Στις 10 Νοεμβρίου 2020, το Υπουργείο εξασφάλισε χρηματοδότηση ύψους 43 εκατ. ευρώ με την ένταξη του έργου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», ενώ το υπόλοιπο ποσό θα καλυφθεί από τους πόρους της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ).

Το έργο αυτό εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, για αναβάθμιση τουριστικών προορισμών. Με την κατασκευή των νέων έργων στο αεροδρόμιο, το νησί της Πάρου θα αποκτήσει καλύτερη συνδεσιμότητα με την ηπειρωτική χώρα και το εξωτερικό και θα αποτελεί έναν ουσιαστικό συγκοινωνιακό κόμβο στην καρδιά των Κυκλάδων με δυνατότητα να προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες.

Επίσης, θα συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης με τις νέες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν, τόσο κατά την εκτέλεση των έργων, όσο και κατά τη λειτουργία του αεροδρομίου.

Παράλληλα, θα βοηθήσει στην προσέλκυση νέων επενδύσεων, στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας της ιδιαίτερης τοπικής φυσιογνωμίας.

 

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την κατασκευή νέου κτιρίου αεροσταθμού συνολικής έκτασης περίπου 12.000 τ.μ. και τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου αυτού και του εσωτερικού υπηρεσιακού οδικού δικτύου αεροδρομίου.

  • Την κατασκευή Φυλακίου ασφαλείας και τη δημιουργία μόνιμης εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων μέσης ημερήσιας παροχής λυμάτων.

  • Την κατασκευή επεκτεινόμενου δαπέδου στάθμευσης αεροσκαφών και επεκτεινόμενου διαδρόμου προσαπογειώσεων.

  • Την κατασκευή νέου πύργου ελέγχου και πυροσβεστικού σταθμού.

    Την κατασκευή καταστημάτων αφορολόγητων ειδών – κυλικείων – γραφείων εμπορικής χρήσης και χώρων στάθμευσης οχημάτων.





ΠΗΓΗ