Το ενεργειακό είναι μείζον ζήτημα της εποχής και γίνεται προσπάθεια να αξιοποιηθούν όλοι οι διαθέσιμοι τρόποι ενίσχυσης της επάρκειας της χώρας μας, σε αυτόν τον τομέα.

Οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας, αποτελούν ένα σημαντικό πεδίο περαιτέρω αξιοποίησης και προς αυτή τη κατεύθυνση κινείται η απόφαση να κατασκευαστεί νέα προβλήτα, για πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου μικρής χωρητικότητας.

Μάλιστα, την απόφαση ένταξης της πράξης «Νέα Προβλήτα Small Scale LNG στον Τερματικό Σταθμό Ρεβυθούσας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία 2014-2020, του υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννη Τσακίρη, υπέγραψε η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΑ.

Το συγκεκριμένο έργο προβλέπει τη δημιουργία μιας νέας προβλήτας, παράλληλης προς την βορειοανατολική ακτή της Ρεβυθούσας, που θα έχει συνολικό μήκος περίπου 20μ. και βάθος θαλάσσης περίπου 12μ. στο μήκος αυτό. Το ελάχιστο πλάτος της προβλήτας θα είναι 30μ.

Η προβλήτα αυτή θα εξυπηρετήσει τον ελλιμενισμό πλοίων μεταφοράς ΥΦΑ μικρής χωρητικότητας (μεταξύ 1.000 και 30.000 κυβικών μέτρων ΥΦΑ). Το λειτουργικό βάθος κατά μήκος της προβλήτας θα βρίσκεται στα -12,60 μέτρα από τη μέση στάθμη θαλάσσης, παρέχοντας έτσι επαρκές βάθος για την υποδοχή των πλοίων ΥΦΑ.

Η εγκατάσταση αποτελείται από μία πλατφόρμα φόρτωσης, δύο διπλά breasting dolphins (ναύδετα πλαγιοδέτησης) και έξι ανεξάρτητες δέστρες ταχείας απελευθέρωσης στην ακτή (QRMHs). Επίσης προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση δυο βραχιόνων φόρτωσης LNG 12″ (2X12″) και ενός βραχίονα επιστροφής απαερίων 12″ (1X12″⁣) και όλου του απαραίτητου εξοπλισμού.

Το συνολικό κόστος της «Πράξης» ανέρχεται σε 18.070.120, με την ιδιωτική συμμετοχή να ανέρχεται σε 9.185.060 και τη συνολική δημόσια δαπάνη που προτείνεται για εγγραφή στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να ανέρχεται σε 8.885.060 ευρώ.

Η ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 10/06/2021 και λήξης η 31/12/2023, ενώ δικαιούχους είναι ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) ΑΕ.

«Σκοπός μας είναι με την βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων να συμβάλουμε το ταχύτερο δυνατό στην ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και στην αντιμετώπιση της διεθνούς κρίσης τιμών του φυσικού αερίου. Προχωράμε μπροστά με όσα διαθέσιμα εργαλεία έχουμε», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.





ΠΗΓΗ