Το «ελιξίριο» για ασφαλή Χριστούγεννα ψάχνουν στην κυβέρνηση αλλά και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου η επιστροφή στην κανονικότητα να γίνει αφενός με ασφάλεια και αφετέρου όσο εν μέσω της εορταστικής περιόδου.

Ακόμη δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις σε όλους τους τομείς, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες οι συσκέψεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων αλλά και της κυβέρνησης είναι αλλεπάλληλες.

Ο προβληματισμός των ειδικών επικεντρώνεται προς το παρόν στον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξει η εστίαση, ενώ δεύτερες σκέψεις υπάρχουν και για το άνοιγμα των σχολείων.

Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ μέχρι στιγμής η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ παραμένει αυξημένη, σε αντίθεση με τα κρούσματα τα οποία αρχίζουν και εμφανίζουν πτωτική τάση. Αυτό άλλωστε δείχνει και η ανάλυση των λυμάτων της Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, το ιικό φορτίο των δύο πόλεων έχει μειωθεί κατά 50%.

Σύμφωνα με την συγκεκριμένη έρευνα στο τέλος της εβδομάδας τα κρούσματα θα έχουν πέσει κάτω από 400.

Αν κάτι τέτοιο ισχύσει, τότε θα ξεκινήσει και η αντίστροφη μέτρηση για την ανακοίνωση των αποφάσεων για άρση του lockdown.

Άρση σε… δόσεις

Η άρση του lockdown αναμένεται να γίνει σε δόσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες πρώτα αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία.

Οι ειδικοί συγκλίνουν στο ότι πρώτα θα πρέπει να ανοίξουν τα δημοτικά και μετά οι υπόλοιπες βαθμίδες, ωστόσο αυτό δεν έχει «κλειδώσει» ακόμη.

Στη συνέχεια θα ανοίξουν τα καταστήματα. Για το στάδιο αυτό προκρίνονται δύο σενάρια.

Ή θα ανοίξουν πρώτα τα μικρά καταστήματα και αρκετά αργότερα τα μεγάλα καταστήματα και τα εμπορικά ή θα ανοίξουν όλα μαζί, αλλά στη περίπτωση των εμπορικών καταστημάτων θα υπάρχουν πάρα πολύ αυστηροί κανόνες.

Μεγάλος πονοκέφαλος η εστίαση -Δεν συμφωνούν πουθενά οι ειδικοί

Ο μεγαλύτερος πάντως πονοκέφαλος των ειδικών είναι η εστίαση. Οι ειδικοί όχι μόνο δεν έχουν καταλήξει ομόφωνα σε κάποιο σχέδιο, αλλά μεγάλη μερίδα επιστημόνων διαφωνεί με το άνοιγμα της παρά τα περιοριστικά μέτρα που ήδη υπάρχουν.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι δύο.

Το πρώτο σενάριο λέει πως θα δοθεί το πράσινο φως προκειμένου να ανοίξουν μόνο τα εστιατόρια για τις γιορτές. Φυσικά και εδώ θα ισχύουν οι αυστηροί όροι (αποστάσεις, προκρατήσεις, λιγότερα άτομα).

Το δεύτερο σενάριο ακολουθεί το πρότυπο Γαλλίας, δηλαδή να ανοίξει καθολικά η εστίαση μετά τις γιορτές, δηλαδή περίπου στις 20 Ιανουαρίου.

Και οι δύο αποφάσεις προκαλούν κραυγή αγωνίας και απελπισία σε ιδιοκτήτες και εργαζομένους στο συγκεκριμένο τομέα, καθώς όχι μόνο θα χαθεί ακόμη μία κερδοφόρα περίοδος για τις επιχειρήσεις, αλλά θα έρθουν νέα λουκέτα, ενώ στον αέρα θα μείνουν χιλιάδες εργαζόμενοι.

Ρεβεγιόν με απαγορεύσεις και περιορισμούς

Όπως ήδη έχει αναφέρει το in.gr,  φέτος το ρεβεγιόν όχι μόνο θα είναι πολύ διαφορετικό, αλλά θα έχει και αρκετούς περιορισμούς.

Αρχικά, είναι πολύ πιθανό να απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, ενώ θα παραμείνει ο περιορισμός των συναθροίσεων έως 9 ατόμων.

Επίσης οι αρχές προκειμένου να αποφύγουν το ενδεχόμενο των πάρτι σε σπίτια, εξετάζουν όχι μόνο την εφαρμογή μετακινήσεων με SMS ειδικά για εκείνες τις ημέρες, αλλά  και την απαγόρευση κυκλοφορίας από νωρίς το βράδυ έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πρωτοχρονιάς και των Χριστουγέννων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από