Τις καταγγελίες Ελλήνων ψαράδων ότι δέχτηκαν πυροβολισμούς από Τούρκους ανοιχτά της Λέρου σχολιάζει με ανακοίνωσή του το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Όπως τονίζει η σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ακτοφυλακή πράττει πάντοτε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα σε «οποιαδήποτε παραβατική συμπεριφορά».

Τονίζεται, επίσης, ότι τα καταγγελλόμενα έχουν γίνει γνωστά στην αρμόδια Λιμενική Αρχή Λέρου, η οποία τα «αξιολογεί και τα διερευνά ενδελεχώς στο πλαίσιο της προανάκρισης που διενεργεί κατόπιν σχετικής ενημέρωσης και της αρμόδιας Εισαγγελικής Αρχής».

Σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν οι ψαράδες, το περιστατικό έλαβε χώρα κοντά στο νησάκι Καλαπόδι, 300 μέτρα από τις ακτές της Λέρου.

Μιλώντας στον Alpha, οι ψαράδες είπαν πως οι Τούρκοι άνοιξαν πυρ κατά δύο ελληνικών καϊκιών. Μάλιστα, όπως ανέφεραν, οι πυροβολισμοί ήταν αρκετοί και κατά ριπάς.

Οι Έλληνες αλιείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από την περιοχή και ειδοποίησαν το Λιμενικό, που έσπευσε στο σημείο με δύο σκάφη. Όταν έφτασε εκεί, τα τουρκικά αλιευτικά ήδη είχαν ξεκινήσει να κινούνται προς τα διεθνή ύδατα.

«Ακούσαμε 6 πυροβολισμούς. Οι δύο από αυτούς, ο τρίτος και ο τέταρτος ήταν κατά ριπάς. Το όπλο δεν ήταν ούτε κυνηγετικό, ούτε περίστροφο», είπε ο Λευτέρης Γιαννούκας, που ήταν σε ένα από τα ελληνικά καΐκια.

«Οι Τούρκοι ψαράδες ήταν σε απόσταση περίπου 200 μέτρων. Πρώτη φορά έχει γίνει τέτοιο περιστατικό, να μας πυροβολούν οι Τούρκοι. Φυσικά και φοβηθήκαμε, δεν το περιμέναμε», συμπλήρωσε ο ψαράς Κώστας Τσίφτης.



ΠΗΓΗ