Το άνοιγμα των σχολείων έχει μετατραπεί σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να βρίσκονται σε συνεχείς συσκέψεις προκειμένου να πάρουν τις απαιτούμενες αποφάσεις.

Η κυβέρνηση προτάσσει ως πρώτο βήμα χαλάρωσης του lockdown το άνοιγμα των σχολείων. Ωστόσο, οι ειδικοί εκφράζουν δεύτερες σκέψεις και φόβους, με γονείς και μαθητές να παραμένουν ανήσυχοι περιμένοντας με αγωνία τις αποφάσεις.

Εκπαιδευτικοί και λοιμωξιολόγοι προσπαθούν να βρουν την πιο ασφαλή λύση για την επιστροφή των παιδιών στα θρανία.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, πρότεινε να ανοίξουν τα σχολεία μετά τις γιορτές με την δυνατότητα μάλιστα να γίνεται τεστ σε μαθητές και καθηγητές ενώ τόνισε πως ήδη αρκετοί εκπαιδευτικοί έχουν νοσήσει από κοροναϊό.

«Δυστυχώς η εκπαιδευτική κοινότητα τις τελευταίες μέρες θρηνεί αξιόλογους συναδέλφους οι οποίοι χάθηκαν δίνοντας την μάχη με τον κοροναϊό. Επίσης, μεγάλος είναι και ο αριθμός εκπαιδευτικών που νοσούν, με ορισμένους από αυτούς είναι και σε δύσκολη κατάσταση» εξηγεί.

Διχασμένοι οι επιστήμονες

Ο λοιμωξιολόγος και μέλος της εθνικής επιτροπής Μάριος Λαζανάς δήλωσε πως διχάζεται ανάμεσα στο άνοιγμα και στην παραμονή κλειστών σχολείων καθώς όπως τόνισε υπάρχει πρόβλημα.

«Είμαι διχασμένος, δηλαδή πιστεύω ότι υπάρχει πρόβλημα με τα σχολεία. Εγώ έχω πολλές οικογένειες εδώ στην Αθήνα που έχουν προσβληθεί από τον ιό και έχει έρθει από τα σχολεία το πρόβλημα» υπογραμμίζει.

Η καθηγήτρια παιδιατρικής και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος των δημοτικών.

«Επεξεργαζόμαστε τα στοιχεία από το Υπουργείο Παιδείας για να δούμε ακριβώς ποια κρούσματα υπήρξαν κατά την διάρκεια των εβδομάδων που ήταν ανοιχτά τα σχολεία. Η επιδημιολόγος κυρία Σύψα επεξεργάζεται όλα αυτά τα στοιχεία και θα τα συζητήσουμε στην επιτροπή για να δούμε τα πραγματικά νούμερα και όχι την αίσθηση του κόσμου» είπε.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να παρθούν και να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Σχολεία από το… 2021;

Σε κάθε περίπτωση, κερδίζει έδαφος η πιθανότητα τα σχολεία να ανοίξουν το 2021.

Κι αυτό, γιατί μέρα με τη μέρα ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες να ανοίξουν στις 14 Δεκεμβρίου, οπότε θα λήξει το lockdown μετά την δεύτερη παράταση που θεωρείται δεδομένο ότι θα δοθεί. Αντίθετα ζωηρές παραμένουν οι ελπίδες στις 14 Δεκεμβρίου να ανοίξει το λιανεμπόριο, τουλάχιστον τα εποχιακά και μικρά καταστήματα, ώστε να κινηθεί η αγορά και μέχρι τα Χριστούγεννα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από