Καρέ-καρέ η διάσωση προσφύγων από τους άνδρες του Λιμενικού που υπηρετούν στη Λέσβο

Οι μετανάστες δεν σταματούν στο σήμα των λιμενικών. Πιστεύουν ότι έχουν μπροστά τους σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής που θα τους γυρίσει πίσω, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Αλέξανδρου Καλαφάτη για το OPEN TV. Τα γαλανόλευκα χρώματα της ελληνικής σημαίας είναι τα μόνα που μπορούν να τους πείσουν. «Φέρε τη σημαία, Μιχάλη. Φέρτε τη σημαία, φέρε ένας τη σημαία», αναφέρει ο λιμενικός στους συναδέλφους του. «Σταματήστε. Θα σας βοηθήσουμε. Θα σας βοηθήσουμε», συνεχίζει.

Ο χειριστής της λέμβου έχει δίπλα του ένα βρέφος χωρίς σωσίβιο. Τελικά αποφασίζει να σβήσει τη μηχανή. Η λέμβος προσεγγίζει το ναυαγοσωστικό 511 του Λιμενικού και τότε τα μάτια όλων καρφώνονται στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Οι λιμενικοί ρίχνουν τα σχοινιά και η διάσωση ξεκινά. Ο υποπλοίαρχος Μιχαήλ Καπιτανέλης προσπαθεί να βρει μετανάστες που μιλούν αγγλικά για να τον βοηθήσουν στην επιβίβαση.

Όλοι βοηθούν στην επιβίβαση των παιδιών στο σκάφος, ενώ μωρό, που δεν φοράει σωσίβιο, φαίνεται σαν να πετάει ανάμεσα στα χέρια προσφύγων και λιμενικών. Οι 55 πρόσφυγες βρίσκονται πια σε ασφαλές περιβάλλον στο πλωτό του κυβερνήτη Γαβριήλ Καλφόπουλου. Μία ανάσα ανακούφισης, ένας βαθύς αναστεναγμός και πολλά θλιμμένα μάτια παιδιών που ξεκίνησαν για το άγνωστο. Το ξημέρωμα τους βρίσκει στο λιμάνι της Μυτιλήνης. Στον φιλόξενο αυτόν τόπο θα συνεχίσουν την ανηφοριά τους…

Τα βίντεο κατέγραψαν με την κάμερά τους οι: Αγγελος Βόσσος, Βίκτωρας ΒοΪκος



ΠΗΓΗ