Την καταστροφή στους οικισμούς και τις υποδομές της Σάμου καθώς και το φαινόμενο τσουνάμι που ακολούθησε μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ της 30ης Νοεμβρίου κατέγραψε σε βίντεο η επιστημονική επιστολή του ΕΚΠΑ στο νησί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο τεύχος 21 του «Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies» που εκδίδεται υπό την αιγίδα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι οι επιστήμονες της ερευνητικής ομάδας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ είχαν διαπιστώσει εντυπωσιακή ανύψωση του εδάφους της Σάμου κατά 18-25 εκατοστά ύστερα από την ισχυρή σεισμική δόνηση που σημειώθηκε με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή 16 χλμ βόρεια βορειοδυτικά του νησιού.

Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από