Πτώση μόνο 11% παρουσίασαν την τελευταία εβδομάδα – η τέταρτη μετά την έναρξη της καραντίνας – τα κρούσματα Covid-19, δείγμα της αργής αποκλιμάκωσης της πανδημίας στη χώρα μας.

Παρά το γεγονός ότι την Κυριακή τα κρούσματα ήταν για πρώτη φορά τριψήφιος αριθμός (904), μετά τις 26 Οκτωβρίου που ήταν 715 αλλά κι ότι σήμερα Δευτέρα αναμένεται μεγαλύτερη μείωσή τους το τελευταίο επταήμερο η επιδημία φάνηκε να μην υποχωρεί ιδιαίτερα.

Αρχικά επισημαίνεται ότι πάντα το διήμερο Κυριακή – Δευτέρα λόγω μη προσμέτρησης πολλών – ιδιωτικών κυρίως – τεστ, ο αριθμός των κρουσμάτων είναι μικρότερος με άλλες ημέρες της εβδομάδας. Όμως ο κύριος ανασταλτικός παράγοντας ήταν τα αυξημένα κρούσματα (περίπου 2200) την περασμένη Τρίτη και Τετάρτη. Αριθμοί νέων διαγνώσεων που ήταν μεγαλύτεροι από τις αντίστοιχες ημέρες του πιο προηγούμενου επταημέρου όπου υπήρχε μεγαλύτερη πτώση στους νέους φορείς της τάξης του 28% σε σχέση με την περίοδο 15-22 Νοεμβρίου.

Ωστόσο το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι μετά την περασμένη Τετάρτη φαίνεται να υπάρχει μια πιο ταχεία «κάθοδος» του αριθμού των νέων νοσούντων και μπορεί την επόμενη Κυριακή ή Δευτέρα ο αριθμός των νέων φορέων να περιορισθεί στα 500 κρούσματα που είχε αναφερθεί ως το «φράγμα» για να συζητηθεί τυχόν άρση περιοριστικών μέτρων.

Πρέπει ασφαλώς να προσμετρηθεί και η αλλαγή επιδημιολογικών δεδομένων λόγω ανοίγματος κάποιων καταστημάτων ή άλλων δραστηριοτήτων από σήμερα αλλά κι η δραματική κατάσταση που υπάρχει με τον μεγάλο αριθμό νεκρών, πολλών διασωληνωμένων κλπ.

Όμως κι αυτός ο αριθμός των 500-600 κρουσμάτων υπολογίζεται ότι θα είναι πρόσκαιρος για ορισμένα 24ωρα κι ίσως ο μέσος όρος της τρέχουσας εβδομάδας είναι τα 1.000-1.300 κρούσματα με σαφώς όμως τάσεις μεγάλης μείωσης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από