Πειρατική επίθεση σημειώθηκε σε ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο το οποίο βρισκόταν στον κόλπο της Γουινέας, και πιο συγκεκριμένα στο Κοτολού του Μπενίν στη δυτική Αφρική, 230 ναυτικά μίλια νότια του Λάγος της Νιγηρίας.

Οι πειρατές απήγαγαν 15 από τα 20 μέλη του πληρώματος, που είναι Ρώσοι, Ουκρανοί και Γεωργιανοί. Το πλοίο κατευθυνόταν στο Τόγκο. Το πλοίο είναι ναυλωμένο και δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή κάνοντας bunkering.

Πρόσφατα, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΜΟ Kitack Lim χαιρέτισε τις τελευταίες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της πειρατείας και της ένοπλης ληστείας στον Κόλπο της Γουινέας, η οποία είναι βασικό πεδίο δράσης των πειρατών τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, ο σημείωσε ότι οι προσπάθειες «στέλνουν ένα ισχυρό και πολύτιμο μήνυμα στη διεθνή κοινότητα σχετικά με τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η Νιγηρία για να περιορίσει την πειρατεία και τις ένοπλες ληστείες εναντίον πλοίων στον Κόλπο της Γουινέας.»

Οι παρατηρήσεις έγιναν μετά από κοινή συνάντηση της κυβέρνησης της Νιγηρίας και εκπροσώπων από οργανισμούς της πετρελαϊκής βιομηχανίας πετρελαίου και της ναυτιλίας, στα τέλη Μαΐου.

Ο αριθμός των περιστατικών στον Κόλπο της Γουινέας μειώθηκε το 2019 κατά 14 περιστατικά, σε 67, από 81 περιστατικά το 2018. Ωστόσο, ο αριθμός των απαγωγών πληρώματος σε αυτήν την περιοχή αυξήθηκε από 11 το 2018 σε 20 περιστατικά το 2019.

newpost.gr



ΠΗΓΗ