Κύκλωμα που εκμεταλλευόταν μετανάστες εξάρθρωσε η αστυνομία, σε συνεργασία και με το λιμενικό. Τα μέλη του κυκλώματος έπαιρναν τους μετανάστες από τον Έβρο και ζητούσαν 3.000€ έως 3.500€ το κεφάλι για να τους περάσουν στην Ιταλία, μέσω Πελοποννήσου.

Το κύκλωμα είναι αρχηγό έναν Σύρο, ο οποίος έχει πάρει άσυλο στην Ελλάδα. Με φορτηγά έπαιρναν τους μετανάστες από τον Έβρο, ζητούσαν αμοιβή 3.000 έως 3.500€ κατ’ άτομο και τους πήγαιναν στην Πελοπόννησο με σκοπό από εκεί να τους περάσουν με βάρκα στην Ιταλία.

Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών μένει μόνιμα στην Ελλάδα. Είχε πάρει άσυλο. Το 2014 είχε συλληφθεί και πάλι για παράνομη διακίνηση μεταναστών αλλά είχε αποφυλακιστεί όταν ολοκλήρωσε την ποινή του. Ο αρχηγός του κυκλώματος και άλλα οκτώ άτομα, καταζητούνται. Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκονται τρία μέλη του κυκλώματος, όλοι τους αλλοδαποί.

Όπως αναφέρθηκε στην παρουσίαση της υπόθεσης από τη Διεύθυνση της Ασφάλειας Αττικής, για τη σύλληψη μελών του κυκλώματος πραγματοποιήθηκε ειδική επιχείρηση στην Αττική και τη Λακωνία, σε συνεργασία της αστυνομίας με τη Διεύθυνση Ασφάλειας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Λιμενικού Σώματος.

Η σύλληψη των μελών της οργάνωσης έγινε την ώρα που 46 μετανάστες (δυο παιδιά ανάμεσά τους) βρίσκονταν σε σκάφος σε θαλάσσια περιοχή της Μεσσηνιακής Μάνης, ενώ όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού, Νίκος Λαγκαδιανός, εάν το σκάφος έφευγε με προορισμό την Ιταλία δεν είχε κανένα μέσο ασφαλείας.

Εκτιμάται πως αν το συγκεκριμένο σκάφος είχε φύγει, το πιθανότερο θα ήταν πως δεν θα κατάφερνε να φτάσει στον προορισμό του και ίσως ναυαγούσε. Το σκάφος κατασχέθηκε.

Ο άνθρωπος που επρόκειτο να οδηγήσει το σκάφος – κατά… συνθήκη “καπετάνιος”, είναι ανάμεσα στους συλληφθέντες. Στο κινητό του είχε προσαρμοσμένη θερμική κάμερα για να βλέπει από μακριά την κίνηση ανθρώπων στις ακτές και να μπορεί να εντοπίζει τους μετανάστες.

Πηγή: newsit.gr



ΠΗΓΗ