Ιστορική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή μέρα καθώς αρχίζει στη Βρετανία ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού κατά του κοροναϊού.

Η Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το εμβόλιο της Pfizer/ BioNTech, περνώντας μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στην κούρσα για την έναρξη του κρίσιμης σημασίας προγράμματος μαζικού εμβολιασμού.

Περίπου 800.000 δόσεις του εμβολίου αναμένεται να είναι διαθέσιμες στο Ηνωμένο Βασίλειο από αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα αναμένεται να χορηγηθούν οι πρώτες δόσεις, με την βρετανική Εθνική Υπηρεσία Υγείας (NHS) της Αγγλίας να δίνει βασική προτεραιότητα στον εμβολιασμό ανθρώπων άνω των 80 ετών, των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και σε μονάδες φροντίδας, ενώ άμεσα θα εμβολιαστούν η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο σύζυγός της.

Οι πρώτες δόσεις θα αρχίσουν να χορηγούνται αύριο  στη Σκωτία, την Ουαλία και τη Βόρεια Ιρλανδία. Όμως η πλειονότητα του βρετανικού πληθυσμού θα πρέπει να περιμένει το 2021.

Άλλωστε η διανομή του εμβολίου θα είναι «μαραθώνιος και όχι σπριντ», όπως προειδοποίησε ο ιατρικός διευθυντής του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) Στίβεν Πάουις.

Οι αρχικές δόσεις που έχουν φτάσει από το Βέλγιο αποθηκεύονται σε ασφαλείς τοποθεσίες σε ολόκληρη τη χώρα, όπου θα γίνει ποιοτικός έλεγχος, είπε το υπουργείο Υγείας.

Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει παραγγείλει συνολικά 40 εκατομμύρια δόσεις – αρκετές για τον εμβολιασμό 20 εκατομμυρίων ατόμων, με δύο δόσεις στο καθένα, σε απόσταση 21 ημερών.

Συνολικά, η βρετανική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει την πρόσβαση σε περίπου 357 εκατομμύρια δόσεις που θα χορηγηθούν από επτά φαρμακοβιομηχανίες. Υπολογίζει κυρίως στην AstraZeneca και στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που είναι πιο εύκολο να μεταφερθούν σε σχέση με εκείνες της Pfizer, για έναν ευρύτερο εμβολιασμό.

«Ιστορική στιγμή» η έναρξη του μαζικού εμβολιασμού

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως «V day», ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή».

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

5ο νοσοκομειακά κέντρα

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά «κέντρα» που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιιρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

«Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο», ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

Στην τελική ευθεία οι ΗΠΑ

Με ταχύτατες διαδικασίες αναμένεται να εγκριθεί και να διανεμηθεί το εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό και στις ΗΠΑ, αμέσως μόλις λάβει την έγκριση την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του αμερικανικού προγράμματος εμβολιασμού για την Covid-19,  θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες προκειμένου τα εμβόλια να διανεμηθούν στα σημεία που έχουν οριστεί από τις πολιτείες, μέσω του στρατού και πιθανότατα σε 36 ώρες από την έγκριση, ενδέχεται να ξεκινήσουν οι πρώτοι εμβολιασμοί.

Στον Καναδά αναμένεται το εμβόλιο την επόμενη εβδομάδα.

Πότε έρχεται η σειρά της Ελλάδας

Στην ΕΕ και Ελλάδα, ως το τέλος του χρόνου αναμένεται να εγκριθεί το εμβόλιο και τον Ιανουάριο να γίνει η κατανομή του στις χώρες.

Όπως είπε  σε συνέντευξή του στον Alpha ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το εμβόλιο αναμένεται να περάσει από έγκριση στις 30 Δεκεμβρίου, συμπληρώνοντας ότι «εντός 48 ωρών θα το έχουμε στη χώρα μας και θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί».

«Για να πετύχουμε μαζικό εμβολιασμό, απαιτούνται αρκετοί μήνες. Τα εμβόλια δουλεύουν. Το ίδιο είμαι σίγουρος ότι θα γίνει με το εμβόλιο του Covid» σχολίασε ο πρωθυπουργός που τόνισε πως θα είναι καλό «να εμβολιαστεί το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού» σημειώνοντας πως η χώρα θα είναι «έτοιμη για τον εμβολιασμό».

Είπε ότι θα το κάνει πρώτος, «ή από τους πρώτους, μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί όχι μαζί με τους πολιτικούς αρχηγούς» και τόνισε:

«Πρέπει να στείλουμε ένα μήνυμα ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές. Είναι σημαντικό να ξεπεραστεί η καχυποψία ενός όχι ευκαταφρόνητου τμήματος την κοινωνίας που φοβάται. Σε ένα βαθμό καταλαβαίνω τη φοβία όμως τα εμβόλια είναι ασφαλή και έχουν κάνει θαύματα».

Οπως είπε, ο εμβολιασμός θα αρχίσει τον Ιανουάριο και οι πρώτες δόσεις θα είναι διπλές. «Ανοσία δεν πρόκειται να αρχίζουμε να αποκτάμε πριν από τον Φεβρουάριο» πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από