Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτογραφίες από το “Έθνος της Κυριακής”:

Ο «Κανέλος» είναι το στέλεχος του Λιμενικού για τις «ειδικές αποστολές». Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες επιχειρήσεις στη μάχη κατά των κυκλωμάτων ναρκωτικών βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή».

Με ειδική εκπαίδευση και σπάνιο εργασιακό ταμπεραμέντο μετρά ήδη στο «βιογραφικό» του 90 δικογραφίες και έχει στείλει πίσω από τα κάγκελα τις φυλακής 34 ναρκέμπορους. Δεν είναι τυχαίο ότι στα γραφεία του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά υπάρχει σε περίοπτη θέση ειδικός φάκελος με το όνομά του. Στο εσωτερικό του περιέχονται «βαριές» υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν χάρη στη καθοριστική συμβολή του.

Μία από τις επιχειρήσεις στις οποίες συμμετείχε αφορούσε στις έρευνες για το «Noor One». Ο «Κανέλος» ήταν από τους πρώτους που πάτησαν το πόδι τους στο πλοίο-«φάντασμα» με τους δύο τόνους ηρωίνης ερευνώντας όλους χώρους σπιθαμή προς σπιθαμή.

Η διαφορά με το συγκεκριμένο «κομάντο» της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά είναι ότι πρόκειται για ένα πανέξυπνο τετράποδο. Για ένα βελγικό ποιμενικό, ηλικίας εφτά ετών, που υπηρετεί στο Σώμα από το 2012, έχει «μισθό» 208 ευρώ το μήνα (για τη διατροφή του) και δεν παραπονιέται ποτέ για τα άτακτα ωράρια της δουλειάς του.

Το «alter ego» του είναι ο 41χρονος αρχικελευστής Γιώργος Δάβιος, ο αρχαιότερος  χειριστής σκύλων του Λιμενικού. Ο ένας συνοδεύει τον άλλον καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ωρου, ενώ  «αυτοκόλλητοι» είναι ακόμα και στις διακοπές τους. Ο κ. Δάβιος έγινε συνοδός σκύλων όταν ήταν 26 ετών, χάρη στη μεγάλη του αγάπη για τα ζώα. Ο «Κανέλος» ήρθε στα χέρια του για να διαδεχθεί έναν άλλον θρυλικό σκύλο του Λιμενικού, τον «Gigani».

«Ο Κανέλος είναι οικογένειά μου. Κοιμάμαι μαζί του και ξυπνάω μαζί του. Μόνο έτσι καταφέρνεις να αποκτήσεις το δέσιμο που απαιτείται, προκειμένου να ανταπεξέλθεις στις ανάγκες της υπηρεσίας. Μόνο έτσι μπορείς να είσαι βέβαιος ότι την κρίσιμη στιγμή όλα θα γίνουν όπως πρέπει. Το βράδυ κοιμάται ακριβώς κάτω από το κρεβάτι μου. Αν θέλω να πάρω άδεια, πρώτα πρέπει να κοιτάξω εκείνον, να δω αν μπορεί να απουσιάσει από την υπηρεσία και μετά να δηλώσω άδεια και για τους δυο μας για να φύγουμε μαζί. Για να πάρεις έναν σκύλο πρέπει να είσαι διατεθειμένος να θυσιάσεις πολλά πράγματα από την προσωπική σου ζωή. Για παράδειγμα δεν μπορείς να λείψεις για πολλές ώρες από το σπίτι. Επίσης, πρέπει να υπογράψεις ότι τον αποδέχεται η οικογένειά σου. Δεν είναι μία εύκολη υπόθεση», εξηγεί στο “Έθνος της Κυριακής” ο αρχικελευστής του Λ.Σ. Το τελευταίο μεγάλο «χτύπημα» της Δίωξης Ναρκωτικών με συμμετοχή του διδύμου Δάβιου-«Κανέλου» ήταν ο εντοπισμός 49 κιλών κάνναβης πριν από ένα μήνα σε διαμέρισμα στο Γαλάτσι.

Ο προκάτοχος του «Κανέλου», που άκουγε στο όνομα «Gigani», αποστρατεύτηκε έχοντας βάλει στη φυλακή 100 άτομα, νούμερο που φιλοδοξεί να φτάσει ο διάδοχός του. «Δεν θα ξεχάσω μία έρευνα που κάναμε μαζί με τον Gigani και άλλους συναδέλφους στα Καμίνια του Πειραιά ψάχνοντας για σπίτι με 154 κιλά ακατέργαστης κάνναβης. Είχαμε την πληροφορία για την περιοχή αλλά όχι το ακριβές σημείο. Τον είχα με το λουρί και περπατούσαμε όταν ξαφνικά έτρεξε με δύναμη προς μία πολυκατοικία και πήδηξε μέσα από ανοιχτό παράθυρο στο εσωτερικό ισόγειου διαμερίσματος. Λίγα λεπτά αργότερα καταλάβαμε ότι έχουμε βρει το ‘θησαυρό’ που ψάχναμε».

Για τον κόσμο μπορεί να είναι πιο εντυπωσιακή η είδηση εντοπισμού μίας τεράστιας ποσότητας ναρκωτικών αλλά για τους χειριστές των λαγωνικών του Λιμενικού η επιτυχία «μετριέται» διαφορετικά: «Η λεπτομέρεια μας κάνει να νιώσουμε ικανοποίηση. Όταν ο σκύλος μας βρει ακόμα και έναν σπόρο (0,01 γραμμάριο κάνναβης), που μπορεί να είναι κρυμμένος μέσα σε μία τεράστια αποθήκη 1500 τετραγωνικών μέτρων. Σκεφτείτε ότι ένα τετράποδο της υπηρεσίας μας χρειάζεται 20 λεπτά για να ερευνήσει άριστα ένα σπίτι 80 τ.μ. Για να γίνει η ίδια δουλειά χωρίς σκυλί απαιτείται μία ώρα και συμμετοχή ολόκληρης ομάδας ανδρών. Σκεφτείτε τις αναλογίες όταν έχουμε να κάνουμε με έρευνα σε πλοίο», λέει ο κ. Δάβιος.

 

Η συγκινητική ιστορία της «Μίσα»

 

Μαζί με τον «Κανέλο» στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά υπηρετεί ο «Gigolo», ο οποίος μπήκε στο Σώμα σε ηλικία 14 μηνών και σήμερα «μετρά» εφτά χρόνια ζωής.

Τετράποδοι ανιχνευτές ναρκωτικών του Λ.Σ. υπάρχουν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στα Χανιά «πρωταγωνιστεί» η «Μίσα», το σκυλί που έγινε «viral» στα τοπικά ΜΜΕ της Κρήτης, γιατί εντόπισε έξι τόνους και 800 κιλά κάνναβης, μετά από ρεσάλτο κομάντο του Λιμενικού σε «ναρκοπλοιο» που έπλεε νότια της Ιεράπετρας στην Κρήτη. Τα ναρκωτικά ανιχνεύτηκαν επιμελώς κρυμμένα στο αμπάρι του πλοίου.

Το πανέξυπνο βελγικό Μαλινουά καλύπτει υπηρεσιακά όλους τους νομούς της Κρήτης. Το όνομά του κρύβει μία ιστορία που συγκινεί τα μέλη της ομάδας Κ9 που την εξιστορούν. «Το όνομα Μίσα προέρχεται από τα αρχικά των δύο πιο ιστορικών σκυλιών της υπηρεσίας, που δεν βρίσκονται πια στη ζωή. Της Μίρκας και της Σάντυ. Το καθένα από αυτά τα δύο σκυλιά έβγαλε από 200 δουλειές. Δυστυχώς δεν ζουν πια ούτε αυτά αλλά ούτε και οι χειριστές τους. Ο χειριστής της Μίρκας, ο οποίος ήταν και ο μέντοράς μου στην υπηρεσία, έφυγε από τη ζωή το 2011 σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο. Ένα χρόνο μετά πέθανε και η Μίρκα ακριβώς από την ίδια νόσο. Ο χειριστής της Σάντυ έφυγε από τη ζωή πριν από περίπου έξι μήνες σε ηλικία 42 ετών από ανακοπή καρδιάς. Νωρίτερα είχε πεθάνει το σκυλί του. Επρόκειτο για δύο επίλεκτα στελέχη του Λ.Σ., που δεν θα τα ξεχάσουμε ποτέ. Έχουν αφήσει πίσω τους σπουδαία παρακαταθήκη», περιγράφει ο χειριστής σκύλων.

 

Το Λιμενικό προμηθεύεται 8 σκυλιά

 

Το 2018 το Λιμενικό Σώμα αναμένεται να προμηθευτεί ακόμα οχτώ σκυλιά, ανιχνευτές ναρκωτικών, που θα χρησιμοποιηθούν από υπηρεσίες σε όλη την Ελλάδα.

Τα τετράποδα παραλαμβάνονται σε ηλικία από 14 έως 21 μηνών από εγχώρια εκτροφεία, μετά από τεστ καταλληλότητας στα οποία υποβάλλονται από έμπειρα στελέχη της Ομάδας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμεναρχείου Πειραιά. Η τιμή τους ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και μπορεί να φτάσει τις 3.000 ευρώ.

Μετά την επιλογή των σκυλιών που πληρούν τις προδιαγραφές, ξεκινά η εκπαίδευσή τους, που ολοκληρώνεται σε περίπου τρεις μήνες. Η συνολική διάρκεια της θητείας τους στο Σώμα είναι τα οχτώ χρόνια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι το κάθε τετράποδο βγάζει κατά μέσο όρο στο διάστημα αυτό 80 υποθέσεις.

Στόχος των εκπαιδευτών είναι να μπορούν τα λαγωνικά τους να επιχειρούν παραγωγικά για τρία 20λεπτα (με μικρά διαλείμματα) κατά τη διάρκεια μίας επιχείρησης.

«Οι απαιτήσεις από τα σκυλιά αυξάνονται. Και αυτό διότι οι διακινητές κρύβουν όλο και καλύτερα τα ναρκωτικά. Έχει τύχει για παράδειγμα να τα διακινούν μέσω παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα. Οι δουλέμποροι τα βάζουν μέσα στις σόλες των παπουτσιών τους. Επί παραδείγματι, περνάνε στην Ελλάδα 100 άτομα και εισαγάγουν τρία κιλά ηρωίνης, που αντιστοιχούν σε κέρδος πολλών χιλιάδων ευρώ. Έχουμε βρει ναρκωτικά μέσα σε γαριδάκια που τα κρατούσε παιδάκι, σε λούτρινες κούκλες, σε πάνες μωρών, σε ερωτικά βοηθήματα. Παντού. Σημεία στα οποία δεν πάει το ανθρώπινο μυαλό αλλά πηγαίνει η μύτη ενός καλά εκπαιδευμένου σκύλου…».

Ρεπορτάζ, βίντεο, φωτογραφίες από το “Έθνος της Κυριακής”

 

 



ΠΗΓΗ