Μετά τα μεσάνυχτα αναμένεται να ολοκληρωθούν, σύμφωνα με πληροφορίες του Katechaki.gr, οι διαδικασίες για την ανέλκυση του Δ/Ξ «Αγία Ζώνη ΙΙ», που βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή νότια-νοτιοδυτικά της νήσου Αταλάντης, στο Σαρωνικό Κόλπο, στις 10 Σεπτεμβρίου 2017, προκαλώντας τεράστια θαλάσσια ρύπανση. Αρχικά είχε τονισθεί ότι μέχρι το απόγευμα το πλοίο θα έχει ανελκυθεί, ωστόσο, οι διαδικασίες είναι περισσότερο χρονοβόρες από ό,τι ανέμεναν.
Περισσότερα από 50 άτομα εργάζονται από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πάνω από το σημείο όπου είχε βυθιστεί το δεξαμενόπλοιο, νοτιοδυτικά της Αταλάντης στον Σαρωνικό, προκειμένου να ανελκυθεί στην επιφάνεια της θάλασσας, να αποκτήσει την πλευστότητά του και να οδηγηθεί στο πλησιέστερο ναυπηγείο. Στο σημείο από χθες το πρωί βρίσκεται πλωτός γερανός του ομίλου «Σπανόπουλου» με δυνατότητα έλξης 1.300 τόνων.
Σύμφωνα με πληροφορίες εξειδικευμένα συνεργεία από δύτες πρεσάρουν αέρα σε συγκεκριμένα σημεία του πλοίου προκειμένου να αδειάσει το νερό που βρίσκεται μέσα ενώ ο γερανός ταυτόχρονα τραβάτο δεξαμενόπλοιο προς το πάνω. Να σημειωθεί ότι από το πλοίο είχαν απαντληθεί όλα τα καύσιμα που μετέφερε και έχει σφραγιστεί.
Το «Αγ. Ζώνη ΙΙ» είναι κατασκευής του 1972, με χωρητικότητα 3.205 τόνων. Βυθίστηκε στις 2:45 τα ξημερώματα της Κυριακής 10 Σεπτεμβρίου νοτιοδυτικά της νησίδας Αταλάντης, ενώ ήταν αγκυροβολημένο και φορτωμένο με 2.200 μετρικούς τόνους fuel oil και 370 μετρικούς τόνους marine gas oil.
Στο πλοίο επέβαιναν δύο μέλη του πληρώματος από τα συνολικά 11. Το σημείο όπου στήθηκε πλωτός γερανός επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι με πλωτό σκάφος του λιμενικού, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός και ο αρχηγός του λιμενικού σώματος Σταμάτιος Ράπτης.
Ο κ. Σαντορινιός σχολιάζοντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το σημερινό εγχείρημα τόνισε ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική στιγμή και ότι προς το παρόν επικεντρωνόμαστε στην ασφάλεια της ανέλκυσης. Προσέθεσε ότι για πρώτη φορά ένα ναυάγιο ανελκύεται μόλις δύο μήνες από τη βύθισή του.
«Δεν σταματάμε εδώ, θα συνεχίσουμε και θα προσπαθήσουμε να ανελκύσουμε όλα τα ναυάγια που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και αποτελούν περιβαλλοντικές βόμβες» υπογράμμισε.