Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που δίνει στην κυβέρνηση περιθώριο 8 μηνών να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, είναι αν μη τι άλλο η πιο καλή είδηση που έχουν ακούσει εδώ και καιρό.

Βέβαια, μέχρι να δουν τα χρήματα στον λογαριασμό τους δεν μπορούν να… πανηγυρίσουν, καθώς πολλά έχουμε δει. Οι αυξήσεις που θα δουν λοιπόν θα κυμαίνονται από 32 ευρώ έως 166 ευρώ το μήνα ενώ τα αναδρομικά 65 μηνών ξεκινούν από 2.102 ευρώ για τους χαμηλόβαθμους και φθάνουν στις 10.790 για τους ανωτάτους αξιωματικούς. Η περίοδος της αναπροσαρμογής αφορά στο διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ σε περίπτωση που η Κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο όριο που θέτει το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, τότε θα επιβληθεί χρηματική διοικητική κύρωση.

Να θυμίσουμε ότι το έτος 2014 η Ολομέλεια του ΣτΕ είχε κρίνει ότι οι περικοπές των αποδοχών όλων των ένστολων όλων των Σωμάτων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 κατ΄ επιταγή του νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές.

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ΣτΕ, υπό τον πρόεδρο του Νίκο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, επικαλούμενη το άρθρο 95 του Συντάγματος, επισημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις.

Αξίζει, τέλος, να σημειώσουμε ότι εντύπωση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να δώσει προθεσμία 8 μηνών, καθώς σε ανάλογες περιπτώσεις το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σπάνια ξεπερνά τους 3 μήνες. Αυτό ενδέχεται να σχετίζεται με τα δημοσιονομικά δεδομένα, καθώς θα απαιτηθούν αρκετά κονδύλια από τον προϋπολογισμό.ΠΗΓΗ