«Τα συσσωρευμένα προβλήματα της ναυτιλίας και των εργαζομένων σε αυτή, είναι ζητήματα που η δική μας Κυβέρνηση κληρονόμησε», τόνισε χθες στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας των μελών της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού στον ΟΛΠ,ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και τάχθηκε άμεσα στο σκοπό της επίλυσής τους.

«Κληρονομήσαμε ένα ΝΑΤ πλήρως προβληματικό, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης του αριθμού των ενεργών ναυτικών», είπε και πρόσθεσε ότι «παρά τα όποια προβλήματα, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος των ναυτικών, σε συνεργασία με την ΠΝΟ, συζητά ήδη προτάσεις για τη βελτιστοποίηση των συντάξεων των ναυτικών».

Ο υφυπουργός πρόσθεσε επίσης ότι «μέσα σε αυτό το διάστημα θεσμοθετήθηκε, η συμμετοχή εκπροσώπου της ΠΕΠΕΝ στην Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων, που είναι υπεύθυνη για την έγκριση των έργων στα Λιμάνια της χώρας,ενώ αναφορικά με τη ναυτική εκπαίδευση, τόνισε ότι ο αριθμός των ναυτοδιδασκάλων αυξήθηκε σημαντικά όπως και των σπουδαστών.

Δήλωσε επίσης ότι το υπουργείο επανέφερε τη δωρεάν σίτιση των σπουδαστών με 1,2 εκ ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ μέσα από την αξιοποίηση προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ανέφερε ότι αναβαθμίστηκε η υλικοτεχνική υποδομή των Σχολών».

Τέλος, τόνισε, ότι ο Νόμος του Υπουργείου Ναυτιλίας, που πρόσφατα ψηφίστηκε, έχει πολλές ευεργετικές διατάξεις στην κατεύθυνση της προστασίας του επαγγέλματος του ναυτικού.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων ΕΝ κ. Εμμανουήλ Τσικαλάκης τόνισε την ανάγκη η ελληνική σημαία να γίνει πιο ελκυστική και ανταγωνιστική μέσα στο διεθνές περιβάλλον που δραστηριοποιείται ο κλάδος, ενώ ανέφερε ότι η Ένωση στο Συμβούλιο Ναυτικής Εκπαίδευσης έχει προτείνει την αλλαγή του προγράμματος εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών ταξιδιών με σκοπό την ευκολότερη εύρεση του πλοίου.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι δόκιμοι αλλά και οι υπόλοιποι ναυτικοί θα μπορούν να εξαγοράζουν το εκπαιδευτικό τους μπάρκο πληρώνοντας σε 12 δόσεις ενώ η θεώρηση της υπηρεσίας τους θα γίνεται μέσα σε χρονικό διάστημα 36 μηνών.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Πλοιάρχων ανέφερε εξάλλου ότι η Ένωση κατάφερε οι πλοίαρχοι καριέρας που εργάζονται σε γραφεία να μπορούν να ασφαλίζονται στο ΝΑΤ ενώ είναι θετικό που η Ένωση Πλοιάρχων συμμετέχει για πρώτη φορά στην αρμόδια επιτροπή του ΥΝΑ για τις επικείμενες επισκευές και βελτιώσεις στα λιμάνια.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕΠΗΓΗ