Κοινή ανακοίνωση, στον απόηχο της ένστολη διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 83ης ΔΕΘ, εξέδωσαν τα προεδρεία των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας. «Η πολυαναμενόμενη εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ωστόσο, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αφού περιορίστηκε σε μια “θολή” αναφορά στα αναδρομικά και όχι στο σύνολο των εντελλομένων από το Συμβούλιο της Επικρατείας», αναφέρεται μεταξύ άλλων.

Αναλυτικά η κοινή ανακοίνωση των Ομοσπονδιών των Σωμάτων Ασφαλείας

Ηχηρά μηνύματα στην Κυβέρνηση και στον πολιτικό κόσμο της Χώρας, εξέπεμψε το συνδικαλιστικό μας κίνημα, με αφορμή τις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, στο πλαίσιο των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα όλων των Ομοσπονδιών, οι Πρωτοβάθμιες Ενώσεις των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών, των Λιμενικών και των Στρατιωτικών, τα Προεδρεία των Ειδικών Φρουρών Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Κρήτης, καθώς και Σύνδεσμοι και Ενώσεις Αποστράτων των Σωμάτων Ασφαλείας και Ενόπλων Δυνάμεων από όλη τη Χώρα, έδωσαν βροντερό «παρών» στο Λευκό Πύργο, και εν συνεχεία, στην πορεία που ακολούθησε προς το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης, όπου με συνθήματα και αποδοκιμασίες, εκδήλωσαν την αγανάκτηση και την οργή τους για τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν τους ένστολους στην απαξίωση και στο μαρασμό. Απαίτησαν δε από όλους σεβασμό στο ένστολο δυναμικό της Χώρας και λήψη ουσιαστικών αποφάσεων που θα ενισχύουν το αξιόμαχό τους και θα επιβεβαιώνουν στην πράξη το πραγματικό ενδιαφέρον του πολιτικού κόσμου για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Σύντομο χαιρετισμό στους χιλιάδες συγκεντρωθέντες απηύθυναν, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑΣ και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ κ. Ιωάννης ΔΕΛΗΣ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, ενώ παρέστησαν ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας κ. Σταύρος ΚΑΛΑΦΑΤΗΣ και ο Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων κ. Ιωάννης ΣΑΡΙΔΗΣ, καθώς και ο Αντιδήμαρχος Δήμου Θερμαϊκού κ. Γεώργιος ΦΕΣΤΕΡΙΔΗΣ.

Ακολούθησαν αγωνιστικοί χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Ευάγγελο ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟΥΛΟ, τον Γενικό Γραμματέα της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Δημήτρη ΣΑΪΤΑΚΗ, τον Β’ Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Στρατιωτικών Ταξίαρχο ε.α. κ. Γεώργιο ΧΑΤΖΗΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ και την Αντιπρόεδρο του Συλλόγου ΑΞΙ.Α. Συζύγων Θανόντων, κα Βασιλική ΚΕΛΕΠΟΥΡΗ.

Ο λόγος δόθηκε στη συνέχεια στους διοργανωτές της εκδήλωσης διαμαρτυρίας, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών κ. Δημήτριο ΡΩΤΑ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριο ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟ, τον Πρόεδρο της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ιωάννη ΣΤΑΜΟΥΛΗ, τον Αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο ΜΑΡΑΓΚΟ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος κ. Γεώργιο ΔΡΙΒΑΚΟ, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας κ. Ιωάννη ΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑ και τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων κ. Γρηγόριο ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟ, οι οποίοι συνόψισαν με εμφαντικό τρόπο και επιχειρήματα την καθολική απαίτηση του συνδικαλιστικού μας κινήματος για μια άλλη πολιτική στο τομέα της ασφάλειας, που θα δίνει λύσεις στα οξυμένα προβλήματα των υπηρεσιών και που θα ανοίγει νέους επαγγελματικούς ορίζοντες σε όλα τα στελέχη και το ανθρώπινο δυναμικό μας.

Ζήτησαν δε από τον Πρωθυπουργό της Χώρας, να ξεκαθαρίσει ειδικότερα, στο πλαίσιο των εξαγγελιών του, τη στάση της κυβέρνησής του αναφορικά με τις αμετάκλητες αποφάσεις του ΣτΕ για τα αναδρομικά και την επιστροφή των μισθολογικών αποδοχών στα επίπεδα του 2012 κλπ., όπως είχαν εξάλλου τη δυνατότητα να παραθέσουν αναλυτικότερα και κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, που είχε δοθεί λίγες ώρες νωρίτερα, στο ξενοδοχείο «Μακεδονία Παλλάς», αλλά και στη συνάντηση των προέδρων των Ομοσπονδιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, αμέσως μετά, στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, με τη νέα Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα Όλγα ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ, την Υφυπουργό κα Κατερίνα ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ και τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριο ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ.

Μετά τις ομιλίες των Προέδρων, ακολούθησε μεγαλειώδης πορεία προς το Υπουργείο Μακεδονίας –Θράκης, προκειμένου να επιδοθεί το Ψήφισμα στη νέα Υφυπουργό Μακεδονίας – Θράκης κα Κατερίνα ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ, η οποία ωστόσο απουσίαζε, καίτοι είχε ενημερωθεί. Οι πρόεδροι δεν επέδωσαν το Ψήφισμα στη Γραμματέα αυτής, αλλά το θυροκόλλησαν, ενώ την επομένη ημέρα, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Περιπτέρου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στον εκθεσιακό χώρο της 83ης ΔΕΘ, ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ κ. Γρηγόρης ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ, το παρέδωσε, εν τέλει, στην προσωπική ασφάλεια του Πρωθυπουργού, προκειμένου να τεθεί αυτό υπ’ όψιν του, έστω και στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής του επίσκεψης στο Περίπτερο.

Η πολυαναμενόμενη εξαγγελία του Πρωθυπουργού, ωστόσο, από το βήμα της 83ης ΔΕΘ, το βράδυ του Σαββάτου, ήταν κατώτερη των προσδοκιών, αφού περιορίστηκε σε μια «θολή» αναφορά στα αναδρομικά και όχι στο σύνολο των εντελλομένων από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Όπως είπε: «Ήδη, από σήμερα κιόλας, έχουμε τη δυνατότητα να αποκαταστήσουμε αδικίες των μνημονίων και να επιστρέψουμε στους δικαιούχους ποσά που παρανόμως παρακρατήθηκαν. Καταβολή αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς, συνολικού ύψους 1 δισ. εντός τους 2018» κλπ.

Οι Ομοσπονδίες, τις προσεχείς ημέρες, θα ενημερωθούν, πώς ακριβώς εξειδικεύεται αυτή η αόριστη αναφορά του κ. Πρωθυπουργού και θα πράξουν ανάλογα, τονίζοντας ότι τυχόν προσπάθεια αποπροσανατολισμού του συνδικαλιστικού μας κινήματος, θα πέσει στο κενό. Το εύρος των προβλημάτων και των αιτημάτων, όπως αυτά έχουν αποτυπωθεί στο Ψήφισμα διαμαρτυρίας, θέτουν προ των ευθυνών τους, το σύνολο του πολιτικού κόσμου της Χώρας, που πρέπει να αφήσει τα μικροπολιτικά και επιζήμια, εις βάρος των ενστόλων και της ασφάλειας των πολιτών, παιγνίδια.

Με την ελπίδα ότι, η δήλωση του Πρωθυπουργού, «να γίνει η Ελλάδα, πρότυπο Χώρας που θα σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων», δεν θα αποτελέσει άλλη μια πομφόλυγα, από την πλευρά μας διαβεβαιώνουμε τον ίδιο, αλλά και το σύνολο των συναδέλφων και των συναδελφισσών μας, ότι στη «νέα εποχή», το δικό μας «ΠΑΡΩΝ» θα μείνει στην Ιστορία!

Ο δρόμος για τη δική μας «Ιθάκη», είναι ακόμα μακρύς!

Οι πρόεδροι
ΠΟΑΣΥ, Γρηγόριος Γερακαράκος
ΠΟΑΞΙΑ, Ιωάννης Κατσιαμάκας
ΠΟΕΥΠΣ, Δημήτριος Σταθόπουλος
ΠΟΕΠΛΣ, Γεώργιος Δριβάκος
ΕΑΠΣ, Ιωάννης Σταμούλης
ΠΕΑΛΣ, Σπυρίδων Πασσάκος
ΠΌΜΕΝΣ, Δημήτριος ΡώταςΠΗΓΗ