Τα λιγότερα κρούσματα μετά τις 2 Νοεμβρίου οπότε είχαν εντοπισθεί 1.152 νέοι φορείς (στην ανοδική φάση τότε του «δεύτερου κύματος» της πανδημίας ) είναι η χθεσινή καταγραφή των 1.193 διαγνώσεων Covid-19.

Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνει τη μείωση των νέων νοσούντων με κορoναϊό με ρυθμούς περίπου 27% ανά επταήμερο. Η εξέλιξη αυτή ενδεχομένως να οδηγήσει σε μία σταδιακή προσέγγιση του τριψήφιου αριθμού κρουσμάτων που είναι ένα από τα αρχικά ζητούμενα για να ξεκινήσει η συζήτηση για μερική άρση των περιοριστικών μέτρων. Κι αυτό το «φλερτ» με κρούσματα κάτω των 1.000 ενδεχομένως να αρχίσει και σήμερα Δευτέρα, καθώς αυτή την ημέρα της εβδομάδας δεν περιλαμβάνονται ακόμη όλα τα δεδομένα του Σαββατοκύριακου και εντοπίζεται μικρός αριθμός διαγνώσεων.

Αντιθέτως το τριήμερο από Τρίτη έως και την Πέμπτη, παρουσιάζεται ανοδική τάση του αριθμού των νέων νοσούντων. Σημειώνεται ότι την περασμένη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 1.387 νέοι φορείς της νόσου.

Eνας μήνας καραντίνα

Πάντως, επιδημιολόγοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων να είναι μεγαλύτερη αυτή την εβδομάδα που συμπίπτει με την παρέλευση περίπου ενός μηνός από τον χρόνο που ξεκίνησε η «καραντίνα» στις 3 Νοεμβρίου στη Θεσσαλονίκη και στις 7 Νοεμβρίου στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι στo lockdown της άνοιξης (το καθολικό με απαγορεύσεις μετακινήσεων κλπ είχε ξεκινήσει στις 22 Μαρτίου αλλά από τις 14-15 Μαρτίου είχαν κλείσει εμπορικά κέντρα, καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, αθλητικές εγκαταστάσεις) τα απτά αποτελέσματα με ραγδαία πτώση νέων φορέων άνω του 50-60% φάνηκαν στις 10-12 Απριλίου. Όμως η τωρινή καραντίνα θεωρείται ότι έχει πολλές διαφορές με την πρώτη και οι επιστήμονες έχουν εκφράσει πολλές ανησυχίες.

Σημειώνεται περαιτέρω ότι το τελευταίο επταήμερο σημειώθηκαν 12.608 νέα κρούσματα έναντι 17.414 την περασμένη εβδομάδα. Ενθαρρυντικό θεωρείται ακόμη ότι χθες στη Θεσσαλονίκη κατεγράφησαν μόνο 235 κρούσματα που είναι επίσης ο μικρότερος ημερήσιος αριθμός από τις 2 Νοεμβρίου οπότε είχαν εντοπισθεί 258 νέοι φορείς.

Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλονίκη την τελευταία εβδομάδα υπήρξαν 3.320 νέοι φορείς της νόσου έναντι 4.350 την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα (μείωση της τάξης 24%) που ακολουθεί σχεδόν τους ρυθμούς καθόδου των κρουσμάτων σε όλη τη χώρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από