Είναι γεγονός ότι οι προβλέψεις για το 2021 μοιάζουν εξαιρετικά επισφαλείς έπειτα από ό,τι ζήσαμε το 2020.
Και η ίδια η τεχνολογία επηρεάστηκε εξάλλου από την πανδημία του κορονοϊού, ανατρέποντας σε πολλά τη συνήθη ροή των πραγμάτων.
Ο κλάδος της τεχνολογίας στάθηκε ωστόσο αρωγός στην προσπάθεια της ανθρωπότητας να διαχειριστεί την Covid-19.
Ήταν, για παράδειγμα, εκεί όταν αναγκαστήκαμε να δουλέψουμε από το σπίτι και ήταν και πάλι παρούσα όταν έπρεπε να ιχνηλατήσουμε επαφές και να επεξεργαστούμε μεγάλου όγκου δεδομένα.
Η ανάγκη είναι άλλωστε διαχρονικά η μητέρα των εφευρέσεων και αυτό ίσχυσε και το 2020, παρά την καταλυτική, σαρωτική θα έλεγε κανείς, επέλαση του κορονοϊού.
Ακόμα κι έτσι όμως, οι κατευθύνσεις της τεχνολογίας δεν ανακόπηκαν οριστικά τη σημαδιακή αυτή χρονιά.
Και με δεδομένο ότι το 2021 θα μας απασχολήσουν και άλλα πράγματα από τον κορονοϊό, να πώς βλέπουν οι περισσότεροι αναλυτές να παίζεται το παιχνίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού της κοινωνίας…
Ηθική τεχνητή νοημοσύνη
Η τεχνητή νοημοσύνη συνεχίζει να είναι μια από τις κορυφαίες τάσεις της τεχνολογίας και όλοι εκτιμούν πως αυτό θα συνεχιστεί και το 2021. Είναι μια σαρωτική δύναμη αλλαγής που δεν μπορεί να ανακοπεί.
Οι αλγόριθμοι μηχανικής μάθησης βοήθησαν εξάλλου την ανθρωπότητα πολύ με τον κορονοϊό, συλλέγοντας επιδημιολογικά δεδομένα και αποδίδοντας μοντέλα διασποράς και εκτίμησης των υγειονομικών παρεμβάσεων.
Τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και οι ικανότητες αυτο-εκπαίδευσης αποδίδουν πια μικρά και μεγαλύτερα θαύματα, εντοπίζοντας σχέσεις και πληροφορίες που θα περνούσαν απαρατήρητες από τον ανθρώπινο νου.
Την ίδια ώρα, προβλέπουν τις ανάγκες σε υπηρεσίες όλων των κλάδων, επιτρέποντας καλύτερες εκτιμήσεις, άρα και σωστότερες αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση των πόρων.
Την ώρα που όλοι υποθέτουν πως το 2021 θα είναι ακόμα περισσότερο online, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει τον επιχειρηματικό κλάδο να διαχειριστεί τις νέες προκλήσεις της διαδικτυακής καταναλωτικής συμπεριφοράς. Αλλά και της κοινωνικοποίησης.
Οι αλγόριθμοι γίνονται ολοένα και πιο σοφιστικέ, ανιχνεύοντας τάσεις και προτείνοντας λύσεις. Πόσο μάλλον που η πανδημία του κορονοϊού επιτάχυνε την εκδημοκρατικοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης και της χρήσης των δεδομένων.
Μέσα σε μια νύχτα ουσιαστικά, εταιρίες, κυβερνήσεις και θεσμοί βρέθηκαν σε μια πρωτόγνωρη ανάγκη: να συνεργαστούν αποτελεσματικά και γρήγορα για να σταματήσουν την πανδημία. Και για να συμβεί αυτό στράφηκαν σε τρία πράγματα: τα πρωτογενή δεδομένα, την τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση.
Το 2021 θα φέρει περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη παντού, επιδρώντας στο πώς ψωνίζουμε, στο τι τρώμε, πώς αλληλεπιδρούμε με τους άλλους και τι κάνουμε για να διασκεδάσουμε.
Μια πτυχή όλων αυτών είναι και η ανάγκη για πιο ηθική τεχνητή νοημοσύνη. Τόσο ο καταναλωτής όσο και οι ίδιες οι εταιρίες τελικά που αγκαλιάζουν τη μηχανική μάθηση καλούν πια σε πιο υπεύθυνη χρήση της.
Ίσως το 2021 να είναι η χρονιά που θα αποφασίσουμε να την επιστρατεύσουμε με τρόπους που δεν παραβιάζουν την ιδιωτικότητά μας και σέβονται τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα. Η τάση αλλάζει και αλλάζει γοργά…
Ρομπότ, drones και αυτοματισμοί οχημάτων
Η αυτόνομη οδήγηση φαίνεται να έχει εξαφανιστεί παντελώς από τον δημόσιο διάλογο, είναι όμως εδώ και πιο υποσχόμενη από ποτέ. Οι πρωτοβουλίες για έξυπνα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό δεν έχουν ανακοπεί και όλοι αναμένουν η τάση να συνεχιστεί και το 2021 με τον ίδιο ρυθμό.
Η αποδοτικότητα των δημόσιων συστημάτων συγκοινωνίας είναι πλέον προτεραιότητα σε πολλές κρατικές ατζέντες, καθώς αυτό μπορεί να ρίξει το κόστος της ανθρώπινης εργασίας. Και ο αυτοματισμός είναι εδώ η βασιλική οδός.
Την ίδια ώρα, μέσα στην πανδημία είδαμε και την ανάδυση των ρομπότ στον κλάδο της δημόσιας υγείας. Αυτή η τάση αναμένεται να επεκταθεί, ειδικά εκεί που η αλληλεπίδραση έχει να κάνει με τα πιο ευάλωτα στρώματα της κοινωνίας, όπως οι ηλικιωμένοι.
Ρομποτικά συστήματα παρέχουν ήδη 24ωρη παρακολούθηση υγείας στο σπίτι, δημιουργώντας νέα κανάλια επικοινωνίας εκεί που δεν είναι ασφαλές να στείλεις έναν νοσηλευτή στο σπίτι.
Αυτοματοποιημένα γίνονται ακόμα και υπηρεσίες όπως το καθάρισμα και η φύλαξη χώρων, μια δραστηριότητα που αποδείχτηκε εξαιρετικά επικερδής και ήδη κάποιοι στοιχηματίζουν ανοιχτά υπέρ της.
Οι εταιρίες που κατασκευάζουν ρομπότ είδαν το 2020 τις μετοχές τους να εκτοξεύονται στα ύψη. Το ίδιο έκαναν και οι κατασκευαστές drones, είδαν τη ζήτηση να χτυπά κόκκινα μέσα στον κορονοϊό, όταν τα ιπτάμενα ρομπότ τους παρέδιδαν φάρμακα και επιτηρούσαν δημόσιους χώρους για την απαραίτητη κοινωνική απόσταση.
Ο κορονοϊός επιτάχυνε την ανάγκη του αυτοματισμού, δημιουργώντας ένα ρεύμα που δύσκολα θα σταματήσει. Εργαλεία, όργανα και μηχανές με αυτόνομες ικανότητες και πραγματική τεχνητή νοημοσύνη ήταν οι μεγάλοι θριαμβευτές του 2020.
Και αυτοί που θα μας οδηγήσουν και το 2021…
Το 5G και η νέα συνδεσιμότητα
Γρηγορότερο και πιο αξιόπιστο ίντερνετ δεν σημαίνει απλώς πως θα φορτώνουν πιο εύκολα οι σελίδες ή θα μειωθεί ο χρόνος αναμονής για να δεις ένα βίντεο στο YouΤube. Κάθε διαδοχική εξέλιξη στη mobile συνδεσιμότητα μετά το 3G έχει εγκαινιάσει και μια νέα εποχή για το ίντερνετ, ξεκλειδώνοντας δυνατότητες.
Το 3G ήταν αυτό που έκανε το σερφάρισμα και τις online υπηρεσίες διαθέσιμες στο κινητό τηλέφωνο. Με το 4G αποκτήσαμε πλατφόρμες εικόνας και ήχου στις φορητές συσκευές μας. Και τώρα που έρχεται το 5G, ακόμα περισσότερα πράγματα θα γίνουν διαθέσιμα στο mobile, όπως η εικονική πραγματικότητα, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι cloud πλατφόρμες gaming.
Το 5G απειλεί με τις ταχύτητές του ακόμα και τα δίκτυα οπτικών ινών. Είναι η μεγαλύτερη επανάσταση που περιμένουμε μέσα στο 2021, αυτό που θα επιτρέψει πολλά από τα πράγματα που συζητάμε εδώ.
Περίπλοκες εφαρμογές μηχανικής μάθησης που βασίζονται σε δεδομένα πραγματικού χρόνου θα έρθουν στα κινητά μας, όπως και οι πραγματικά πρωτοποριακοί αλγόριθμοι αναγνώρισης προσώπων και αντικειμένων.
Αληθινός αυτοματισμός σε προϊόντα και υπηρεσίες χωρίς 5G δεν νοείται. Την ανάγκη του τη μάθαμε εξάλλου μέσα στο δύσκολο 2020, όταν έπρεπε να δουλέψουμε από απόσταση και να συνεργαστούμε στον ψηφιακό κόσμο.
Το 5G θα επιτρέψει όμως και κάτι ακόμα, που το ακούμε εδώ και καιρό: το ίντερνετ των πραγμάτων. Τις διασυνδεδεμένες και έξυπνες εφαρμογές, υπηρεσίες, προϊόντα και συσκευές, που ελέγχονται μέσα από το smartphone.
Το 5G θα έρθει μέσα στο 2021 και θα προκαλέσει άλλη μια μικρή επανάσταση. Οι μεγάλοι κατασκευαστές κινητών έχουν ήδη ρίξει 5G μοντέλα στην αγορά και η Qualcomm, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της 5G τεχνολογίας, την κάνει ολοένα και πιο προσιτή οικονομικά.
Εικονική και επαυξημένη πραγματικότητα
Γυαλιά και headsets που προβάλλουν κατευθείαν στα μάτια εικόνες που προέρχονται από ηλεκτρονικό υπολογιστή δεν είναι φυσικά νέα ιστορία, μόνο που το 2021 το VR (εικονική πραγματικότητα) και το AR (επαυξημένη πραγματικότητα) θα είναι το μεγάλο στοίχημα της αγοράς.
Οι κατασκευαστές έχουν υποσχεθεί μεγάλα πράγματα για το 2021, καθώς VR και AR έρχονται να απαντήσουν από το δικό τους μετερίζι στις προκλήσεις που γέννησε η πανδημία.
Ακόμα και ιατρικές εξετάσεις γίνονται πια μέσω εικονικής πραγματικότητας, με την οφθαλμιατρική να έχει ήδη έτοιμη μια τέτοια εφαρμογή που επιτρέπει υψηλής ευκρίνειας εξέταση των οφθαλμών χωρίς φυσική επαφή γιατρού και ασθενούς.
Την ίδια ώρα, λύσεις επαυξημένης πραγματικότητας έχουν εμφανιστεί και σε e-shops, για ψώνια από απόσταση. Μπορείς ήδη να αγοράσεις γυαλιά και να δεις πώς κάθονται στο πρόσωπό σου χωρίς να πρέπει να βγεις από το σπίτι.
Το 2021 θα φέρει τα VR και AR ακόμα και στην εκπαίδευση, με τα apps τηλεκπαίδευσης να έχουν ανοίξει την όρεξη για ακόμα μεγαλύτερα πράγματα. Η επαυξημένη πραγματικότητα χρησιμοποιήθηκε και κατά την πανδημία σε κάποιες χώρες, μεταδίδοντας δεδομένα πραγματικού χρόνου σε περιοχές με υψηλό ιικό φορτίο.
Γυαλιά AR θα συνδέονται πια στα κινητά τηλέφωνα, προσφέροντας περισσότερες πληροφορίες σε ό,τι αποκαλούμε πραγματικότητα. Μεγάλο ρόλο θα παίξει εδώ η διαθεσιμότητα του δικτύου 5G, που θα επιτρέψει την καλύτερη διασύνδεση smartphones και AR γυαλιών, προβάλλοντας ακόμα ευκολότερα προωθημένο οπτικοακουστικό υλικό στα μάτια μας.
Όλοι εκτιμούν πως τόσο οι κατασκευαστές smartphones όσο και οι πάροχοι κινητής θα αγκαλιάσουν το 2021 ολόψυχα τη νέα μόδα της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, αλλάζοντας την ίδια την πραγματικότητά μας.
Ο κβαντικός υπολογιστής
Είναι γεγονός ότι ο κβαντικός υπολογιστής πέρασε στα «ψιλά» των τεχνολογικών ειδήσεων το 2020, η πρόοδος που σημειώθηκε ωστόσο στον τομέα ήταν πρωτόγνωρη.
Οι πρωτιές της IBM και της Honeywell σε επίπεδο λειτουργικών κβαντικών υπολογιστών, αλλά και οι ηχηρές συνεργασίες Splunk και Quantum Computing, Honeywell και Microsoft και AWS και IonQ, πυροδοτούν μια πραγματική τομή.
Ο κβαντικός υπολογιστής επιστρατεύτηκε στην πανδημία, προσπαθώντας να προβλέψει τη διασπορά του κορονοϊού, αλλά και να βρει θεραπευτικές λύσεις. Ήταν η ανάγκη που τον έφερε σε πρώτο πλάνο και τώρα, έχοντας αποδείξει τις δυνατότητές του, εκτιμάται πως το 2021 θα είναι η χρονιά του.
Όσο η αγορά αρχίζει να κατανοεί τη δύναμή του και όσα έχει να προσφέρει σε όρους παρατήρησης, ανάλυσης, καταγραφής και επεξεργασίας δεδομένων από πολλαπλές πηγές κάθε φορά, ο κβαντικός υπολογιστής θα κερδίζει συνεχώς έδαφος.
Έχει βέβαια δρόμο να διανύσει ακόμα μέχρι να υιοθετηθεί μαζικά, και πάντα ανεξάρτητα από τους παραδοσιακούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μέσα στο 2020 έγινε πάντως σαφές πως κανείς δεν μπορεί να συνεχίζει να τον αγνοεί.
Ο κορονοϊός έφερε ραγδαίες εξελίξεις στην έρευνα και ανάπτυξη του κβαντικού υπολογιστή και κανείς δεν περιμένει πως η δυναμική θα ανακοπεί το 2021. Ίσα-ίσα που η ατυχής συγκυρία τον έφερε ξαφνικά στην επιφάνεια…
Ψηφιακή υγεία
Ο κλάδος της υγείας ήταν παραδοσιακά η πιο βραδυκίνητη στην αλλαγή ανθρώπινη δραστηριότητα, κάτι που άλλαξε ωστόσο μαγικά μέσα στον πυρετό της Covid-19, όταν όλοι κατάλαβαν πως η καινοτομία είναι μονόδρομος.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε μια εξαίσια έκθεση με τις προβλέψεις του για την ψηφιακή υγεία τα επόμενα 5 χρόνια, δείχνοντας τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει ο κλάδος.
Και ο δρόμος είναι ένας: η ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε κάθε βήμα της δημόσιας υγείας. Οι εφαρμογές ψηφιακής υγείας επιταχύνουν τις εξελίξεις στον τομέα, αναπτύσσοντας κατάλληλες, βιώσιμες και προσιτές λύσεις στην παροχή ιατρικής φροντίδας.
Οι κατευθύνσεις που θα ακολουθήσει μια από τις κορυφαίες τεχνολογικές τάσεις της νέας χρονιάς είναι να φέρει κοντά την υγεία με τις έξυπνες συσκευές, την προηγμένη πληροφορική, την ανάλυση δεδομένων μεγάλης κλίμακας, την τεχνητή νοημοσύνη, τους αλγόριθμους μηχανικής μάθησης και τη ρομποτική.
Αν έδειξε κάτι το 2020 και η πανδημία του κορονοϊού είναι το πόσο γρήγορα πρέπει να προσαρμοζόμαστε στην αλλαγή. Η δημόσια υγεία το κατάλαβε δυστυχώς αυτό καλύτερα από τον καθένα.
Όλα τα βλέμματα του κόσμου της τεχνολογίας παραμένουν στραμμένα πάνω της…