Εναντίον της Google προσέφυγε σήμερα, Τρίτη 20 Οκτωβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, καθώς κατηγορεί τη θυγατρική του ομίλου Alphabet ότι παραβιάζει την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία, χρησιμοποιώντας το μέγεθός της για να αποτρέπει τους αντιπάλους της. Μάλιστα, τονίζεται ότι δεν αποκλείει τίποτα, ούτε τη διάσπασή της.

Στην προσφυγή σημειώνεται ότι ο τεχνολογικός κολοσσός ενήργησε παράνομα για να διατηρήσει τη θέση του στον τομέα των αναζητήσεων και της διαφήμισης στο διαδίκτυο. Το υπουργείο υποστηρίζει ότι «χωρίς δικαστική εντολή η Google θα συνεχίσει την αντιανταγωνιστική στρατηγική της, πλήττοντας τον ανταγωνισμό, περιορίζοντας τις επιλογές των καταναλωτών και καταπνίγοντας την καινοτομία.

Σύμφωνα με αυτό το κείμενο και όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η Google κατέχει σχεδόν το 90% όλων των ερωτημάτων που γίνονται σε μηχανές αναζήτησης στις ΗΠΑ και σχεδόν το 95% των αναζητήσεων μέσων κινητών τηλεφώνων.

«H Google είναι τώρα η αδιαμφισβήτητη πύλη για το διαδίκτυο για δισεκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως (…) Για χάρη των Αμερικανών καταναλωτών, των διαφημιστών και όλων των εταιρειών που πλέον βασίζονται στην ψηφιακή οικονομία, ήρθε η ώρα να σταματήσουμε την αντιανταγωνιστική συμπεριφορά της Google και να αποκαταστήσουμε τον ανταγωνισμό», αναφέρεται στο κείμενο.

Σε αυτό προστίθεται: «Στο τέλος, οι καταναλωτές και οι διαφημιστές είναι αυτοί που υποφέρουν από τις λιγότερες επιλογές, τη μικρότερη καινοτομία και τις λιγότερο ανταγωνιστικές τιμές της διαφήμισης (…) Για αυτό ζητάμε από το δικαστήριο να σπάσει τον έλεγχο της Google στην αναζήτηση, ώστε να αποκατασταθεί ο ανταγωνισμός και η καινοτομία».

Όταν ρωτήθηκε ποια είναι τα συγκεκριμένα μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν, ένας αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης απάντησε: «Δεν αποκλείεται τίποτα, όμως το ζήτημα των διορθωτικών μέτρων αντιμετωπίζεται καλύτερα από το δικαστήριο, αφού του δοθεί η ευκαιρία να ακούσει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία».

Η εταιρεία, σε μια πρώτη αντίδραση, χαρακτήρισε την προσφυγή «βαθιά προβληματική», προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι «χρησιμοποιούν τη Google επειδή το επιλέγουν, όχι επειδή εξαναγκάζονται ή επειδή δεν μπορούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις». Πρόσθεσε ότι θα εκδώσει σύντομα μια πλήρη ανακοίνωση για το θέμα.

Η αγωγή θα μπορούσε να θεωρηθεί «πολιτική ενέργεια»

Η εταιρεία Google, η μηχανή αναζήτησης της οποίας είναι τόσο ευρέως διαδεδομένη που το όνομά της έχει γίνει μέχρι και ρήμα, δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα να σχολιάσει την εξέλιξη αυτή. Το 2019 η εταιρεία είχε έσοδα 162 δισεκατομμύρια δολάρια, περισσότερα χρήματα από το ΑΕΠ της Ουγγαρίας.

Η σημερινή αγωγή των ομοσπονδιακών αρχών σηματοδοτεί μια σπάνια στιγμή συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και των Δημοκρατικών.

Η αγωγή, λίγες μόλις ημέρες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, θα μπορούσε να θεωρηθεί πολιτική ενέργεια, δεδομένου ότι ο πρόεδρος Τραμπ είχε δεσμευτεί στους υποστηρικτές του ότι θα αναγκάσει ορισμένες εταιρείες να λογοδοτήσουν επειδή, όπως υποστηρίζει, φιμώνουν τη φωνή των συντηρητικών.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συχνά διαμαρτύρονται ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμπεριλαμβανομένης και της Google, επιχειρούν να περιορίσουν τη διάδοση των συντηρητικών απόψεων στις πλατφόρμες τους. Οι πολιτικοί επιδιώκουν, χωρίς να εξηγήσουν το πώς, να χρησιμοποιήσουν την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία για να υποχρεώσουν τις μεγάλες τεχνολογικές εταιρίες να σταματήσουν αυτούς τους φερόμενους περιορισμούς.

Πάντως, η μετοχή της Alphabet κατέγραψε άνοδο σχεδόν 1%, αφού κυκλοφόρησε η είδηση ότι επίκειται η κατάθεση αγωγής από την κυβέρνηση.

Οι 11 πολιτείες που προσέφυγαν επίσης κατά του ομίλου έχουν όλες τους Ρεπουμπλικάνους γενικούς εισαγγελείς. Άλλες επτά πολιτείες, ωστόσο, ενδέχεται να καταθέσουν ξεχωριστή προσφυγή εναντίον της Google εντός των επόμενων εβδομάδων, όπως ανακοίνωσε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς.

Στην ανακοίνωσή της σημείωσε ότι η διακομματική έρευνα των γενικών εισαγγελέων του Κολοράντο, της Αϊόβα, της Νεμπράσκα, της Βόρειας Καρολίνας, του Τενεσί και της Γιούτα για το θέμα αυτό συνεχίζεται.

Η Google έχει βρεθεί αντιμέτωπη με παρόμοιες νομικές προκλήσεις και στο εξωτερικό. Από το 2017 μέχρι πέρσι η Ευρωπαϊκή Ένωση της επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για διάφορους λόγους που αφορούσαν κυρίως την παρεμπόδιση αντίπαλων εταιρειών.





ΠΗΓΗ