Οι ρόλοι αλλάζουν και το μάθημα ξεκινά. Οι ηλικιωμένοι που θέλουν να εξοικειωθούν με την τεχνολογία γίνονται… μαθητές και ο 15χρονος καθηγητής τους  Πέτρος Τσιομπάνης, μαθητής Α’ Λυκείου, παίρνει θέση στον υπολογιστή.

Στο μάθημα του Πέτρου θα συμμετέχουν παππούδες, γιαγιάδες, θείοι και όσοι -μεγαλύτερης ηλικίας- συγγενείς αποφασίσουν να «παρευρεθούν» στο διαδικτυακό σεμινάριο που διοργανώνει η Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας Α.Ε. και η Ελληνική Εταιρία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, Παράρτημα Μακεδονίας- Θράκης, το προσεχές Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 11:00-12:00, με στόχο την εκπαίδευση των ηλικιωμένων από τα δικά τους παιδιά.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 15χρονος μαθητής εξήγησε με ποιο τρόπο θα γίνει πρακτικά η «ανταλλαγή ρόλων» και τι θα διδάξουν οι μικροί στους μεγάλους. «Θα φορέσουμε μάσκες όλοι, θα ανοίξουμε υπολογιστές. Οι ηλικιωμένοι, με εκπαιδευτικούς τα εγγόνια και ανίψια, θα μάθουν να χρησιμοποιούν το zoom και θα τους δείξουμε ένα παιχνίδι- κώδικα για να μπουν παίζοντας στον χώρο του διαδικτύου», εξηγεί ο νεαρός μαθητής που ασχολείται από πολύ μικρός με την πληροφορική.

Πριν από δύο χρόνια, μάλιστα, συμμετείχαν με την ομάδα του σε διαγωνισμό ρομποτικής και είχαν κατακτήσει την πέμπτη θέση στην Ελλάδα με το δικό τους ρομπότ από λέγκο (lego) που διευκόλυνε αποστολές ενώ αυτήν την περίοδο συμμετέχει σε πανελλήνιο διαγωνισμό πληροφορικής όπου λύνει προβλήματα αλγοριθμικά και έχει φτάσει να είναι 6ος στην Ελλάδα.

Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, δεν είναι η πρώτη φορά που διδάσκει ο 15χρονος. Έχει διδάξει σε σεμινάριο για παιδιά δημοτικού όμως είναι η πρώτη του εκπαιδευτική εμπειρία με μεγαλύτερους σε ηλικία και, όπως λέει, αποτελεί πρόκληση για τον ίδιο να βγουν οι ηλικιωμένοι καλοί χειριστές του διαδικτύου, με την καθοδήγηση της νέας γενιάς. «Έχουν μεγάλα κενά και μαθαίνουν δύσκολα οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας σε σχέση με ένα παιδί αλλά με καλή διάθεση και από τις δυο πλευρές θα τα καταφέρουμε», δηλώνει.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού/Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM», η Δρ. Θεοδούλη Τερζίδου, εκ των συντονιστών του σεμιναρίου, τόνισε πως τα τελευταία χρόνια τα παιδιά είναι δεινοί χρήστες της τεχνολογίας και μπορούν να γίνουν φοβεροί καθηγητές!

«Μικροί και μεγάλοι θα γίνουν ζευγάρια στο σπίτι φορώντας μάσκες φυσικά και θα πάρουν θέσεις μπροστά στον υπολογιστή. Σκεφτήκαμε να αξιοποιήσουμε το ταλέντο και τη γνώση των παιδιών, να νιώσουν ότι μπαίνουν στο ρόλο του εκπαιδευτικού. Εμείς θα δίνουμε τις οδηγίες και θα κάνουν το μάθημα οι μικροί στους μεγάλους ώστε να πάρουν τις βάσεις για να μάθουν αρχικά πώς να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης zoom και να γράψουν τις πρώτες τους γραμμές κώδικα με διασκεδαστικό τρόπο, παίζοντας στο code.org, ανακαλύπτοντας μ’ αυτόν τον τρόπο ότι ο προγραμματισμός είναι δημιουργία, είναι για όλους και δεν έχει ηλικία!», ανέφερε η κ. Τερζίδου.

Μέσα από την πρωτοβουλία αυτή, στόχος των συνδιοργανωτών είναι να εμπνεύσουν νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να δημιουργήσουν καινοτόμα τεχνολογικά προϊόντα και υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις ανάγκες της τρίτης και σοφής- ηλικίας, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κΛήδα Παπατζήκα, υπεύθυνη επικοινωνίας της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας. Επισημαίνει, δε, πως «είναι μια ευκαιρία να κάνουν βήματα μπροστά οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας και -γιατί όχι-μπορεί να εξελιχθούν κι επιχειρησιακά».

Οι νέοι επιχειρηματίες, παρακολουθώντας την «ψηφιακή» συμπεριφορά των ατόμων αυτών κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των σεμιναρίων, θα έχουν την ευκαιρία να αφουγκραστούν τις ανάγκες τους και να καινοτομήσουν προσφέροντας ταυτόχρονα κοινωνικό έργο», δηλώνει η κ . Παπατζήκα.

Τα μαθήματα πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής εβδομάδας προγραμματισμού έως 25 Οκτωβρίου και η συμμετοχή είναι δωρεάν στο forms.gle.





ΠΗΓΗ