Πάνω από 1 δισ. ευρώ πρόκειται να λάβουν μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027 οι δήμοι της Ελλάδας προκειμένου να ενσωματώσουν στις υπηρεσίες τους «έξυπνες» εφαρμογές, βαδίζοντας έτσι με ταχύτερο ρυθμό στον ψηφιακό μετασχηματισμό που «τρέχει γοργά» στη χώρα μας, όπως ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, στη διάρκεια της τοποθέτησής του στο σημερινό 15ο διαδικτυακό πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη», με θέμα «Οι smart cities ήρθαν… Τι γνωρίζουμε όμως για αυτές;».

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι ύψους 21 δισ. ευρώ, πάνω από τα 7 δισ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και -όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης- «το ποσό που θα λάβουν οι δήμοι της Ελλάδας είναι τεράστιο. Αρκεί οι τοπικοί άρχοντες να έχουν όρεξη και διάθεση για να σχεδιάζουν και να οργανώνουν τη μετατροπή των περιοχών τους σε έξυπνες πόλεις».

Εκφράζοντας την ανησυχία του για την πανδημική κρίση του κορονοϊού, παρά την οικονομική ζημιά που προκαλεί, όπως παραδέχτηκε, δήλωσε αισιόδοξος και σημείωσε ότι «λόγω της Covid-19 όλων η επαφή με τον ψηφιακό κόσμο έγινε πολύ ταχύτερα έναντι του αρχικού προγραμματισμού. Έτσι, είμαστε σε καραντίνα, μεν, αλλά η ζωή των πολιτών προχωρά, ενώ οι αυξάνουν σημαντικά και διαδικτυακές πωλήσεις, ακόμη και των μικρομεσαίων επιχειρηματιών».

Τονίζοντας ότι το «μέλλον στην Ελλάδα αναμένεται ακόμη πιο ψηφιακό», ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το δίκτυο 5G και υπενθύμισε: «Η Ελλάδα είναι από τις πρώτες χώρες που “τρέχει” με τόσο γοργό ρυθμό τις διαδικασίες στο πεδίο του 5G”». «Ούτε καν μπορούμε να φανταστούμε τις δυνατότητες που θα έχουμε με το 5G», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στις μεγάλες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη και σε ολόκληρη τη χώρα, επεσήμανε ότι «η Ελλάδα -ακόμη και μέσω της πανδημίας του κορονοϊού- είναι μαγνήτης ξένων επενδύσεων», λέγοντας ότι το τεχνολογικό πάρκο στη Θεσσαλονίκη, το Thess Intec, προχωρά με τάχιστους ρυθμούς και είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότησή του μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε ό,τι αφορά τη Phizer υπογράμμισε πως «είναι τόσο ικανοποιημένοι οι επενδυτές, που αποφάσισαν να αυξήσουν σε 500 τους μηχανικούς, από 200 που έχουν σήμερα».

Εν τω μεταξύ, απαντώντας σε ερώτηση για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Γεωργιάδης υποστήριξε: «Δεν έχω καμία απολύτως ανησυχία για τα εξωτερικά μας. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι η κυβέρνησή μας λειτουργεί υπεύθυνα. Οι διεθνείς μας συμμαχίες είναι ισχυρές και η χώρα που είναι σε δύσκολη θέση είναι η Τουρκία». «Χθες, η τουρκική λίρα πέρασε τα 10 ευρώ και ο Πρόεδρος της Τουρκίας απέλυσε μέσα σε 16 μήνες -για δεύτερη φορά- κεντρικό τραπεζίτη, ενώ οι εκλογές στις ΗΠΑ δεν του πήγαν τελικά όπως ακριβώς τα υπολόγιζε», πρόσθεσε. «Άρα να μην μας πιάνει απελπισία, όλα είναι υπό έλεγχο και δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Η Ελλάδα είναι αρκετά ισχυρή για να αποθαρρύνει τον κάθε τυχοδιώκτη, και με τις αποφάσεις του ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τα ραφάλ που έρχονται πολύ σύντομα, στους επόμενους μήνες, και με άλλες κινήσεις που κάνει στους εξοπλισμούς, με ευθύνη του υπουργείου Άμυνας, η αποτρεπτική ισχύς της Ελλάδας είναι πολύ μεγάλη, μην ανησυχείτε», κατέληξε ο κ. Γεωργιάδης

ΠΗΓΗ