Φουτουριστική, αυτόνομη και ακραία τεχνολογική, η «πόλη του μέλλοντος» γίνεται πραγματικότητα την ώρα που μιλάμε.

Ο σκοπός της ύπαρξής της; Να συνυφάνει την αυτόνομη τεχνολογία στην καθημερινότητα, να λειτουργήσει ως πρότυπο και μήτρα ταυτοχρόνως για την επόμενη μέρα της ανθρώπινης συνύπαρξης και συνεργασίας.

Κάπου 175 στρέμματα στους πρόποδες του όρους Φούτζι, του ψηλότερου βουνού της Ιαπωνίας και συμβόλου της χώρας, ισοπεδώνονται για να στηθεί ένα όραμα διαφορετικό από τα άλλα.

Όσο για τον οραματιστή όλων αυτών, δεν είναι άλλος από την Toyota, που θέλει να δώσει προφανώς άλλο νόημα στην «εταιρική πόλη», συγκεντρώνοντας 2.000 ανθρώπους που θα ζήσουν από πρώτο χέρι το νέο όνειρο της τεχνολογικής βιομηχανίας.

Η Woven City θα ανοίξει τις πύλες της στα τέλη του 2021, δεν είναι κάτι που αφορά στο μακρινό μέλλον δηλαδή, αλλά μια πραγματικότητα που θα κομίσει πολλά σε όρους γνώσης και καινοτομίας.

Να και τι ξέρουμε μέχρι στιγμής για την επαύριον της ανθρώπινης κοινωνίας…

Καλωσορίσατε στη Woven City

Ο ιαπωνικός γίγαντας της αυτοκινητοβιομηχανίας δεν χρειάστηκε να ψάξει πολύ για το ιδανικό σημείο, καθώς εκεί ήταν χτισμένο ένα παλιό εργοστάσιο αυτοκινήτων.

Θα χρειαστεί βέβαια πολύ δουλειά για να γίνει «πόλη του μέλλοντος», καθώς όλα εδώ είναι και δουλεύουν διαφορετικά. Εδώ θα δοκιμαστεί χωρίς περιορισμούς η αυτόνομη οδήγηση στα αυτοκίνητα, το μεγαλύτερο στοίχημα στον κόσμο των 4 τροχών, κι εδώ θα συμβούν μια σειρά από θαύματα που ανήκουν ως τώρα στον χώρο της επιστημονικής φαντασίας.

Πρωτοποριακοί δρόμοι, πραγματικά «έξυπνα» σπίτια με αυτοματισμούς ανήκουστους, ρομποτική σε κάθε βήμα και νέα μέσα προσωπικής μετακίνησης και μαζικής μεταφοράς θα είναι διαθέσιμα σε πραγματικούς ανθρώπους που θα ζουν εκεί full time. Κι αυτό έχει προφανώς τη σημασία του.

Ο χώρος, στους πρόποδες ακριβώς του Φούτζι, σχεδιάστηκε από τον φημισμένο δανό αρχιτέκτονα Bjarke Ingels, ιδρυτή της BIG (Bjarke Ingels Group), που έχει τον φουτουρισμό και τη λειτουργικότητα στο αίμα του. Επίσης καθόλου τυχαία επιλογή.

Η πόλη θα στεγάζει υπαλλήλους της Toyota σε τεχνολογίες αιχμής και τις οικογένειές τους, αλλά και επιστήμονες από όλο τον κόσμο που εργάζονται σε φουτουριστικά πλάνα. Η πόλη θα τροφοδοτείται μάλιστα από τις κυψέλες καυσίμου της Toyota, την πειραματική ηλεκτροχημική τεχνολογία που μετατρέπει το υδρογόνο σε ενέργεια, θερμότητα και νερό.

Η Toyota αποκάλυψε στην πρόσφατη έκθεση τεχνολογίας CES 2020 την πόλη, με τον γενικό διευθυντή της Akio Toyoda να λέει χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι το προσωπικό μου όραμα».

Woven City τη λένε, κάτι σαν Υφαντή Πόλη δηλαδή, καθώς αποσκοπεί στο να συνυφάνει τρεις διακριτούς τύπους δρόμου, έναν για κάθε χρήση. Ένας δρόμος για τα οχήματα ταχείας κυκλοφορίας, ένας για όσους κινούνται με πιο αργές ταχύτητες, πεζοί και ποδηλάτες δηλαδή, κι ένας τρίτος για βόλτες με τα πόδια.

«Αυτά τα τρία είδη δρόμου θα πλεχθούν μαζί ώστε να σχηματίσουν ένα οργανικό δίκτυο για την επιτάχυνση της δοκιμής της αυτόνομης τεχνολογίας», μας λέει η Toyota. «Αν το φτιάξεις, θα έρθουν», προσθέτει ο Akio Toyoda.

Δεν υπάρχει φυσικά τίποτα το καινούριο εδώ. Οι αυτοκινητοβιομηχανίας χρησιμοποιούν όλη την ώρα μεγάλες εκτάσεις γης με μακέτες πόλης για να κάνουν τα πειράματά τους στην αυτόνομη οδήγηση. Μόνο που η Toyota πήγε την ιδέα στα απώτατα όριά της, καθώς εδώ μιλάμε για πραγματική πόλη με πραγματικούς ανθρώπους που θα ζουν και θα αναπνέουν στο φιλόδοξο όραμα του κατασκευαστή.

Και η Toyota έχει εδώ αρκετά αυτόνομα concepts πανέτοιμα. Πέρυσι, ας πούμε, παρουσίασε το e-Palette, το οποίο περιγράφει ως «πλήρως αυτοματοποιημένο, επόμενης γενιάς ηλεκτρικό όχημα σχεδιασμένο να εξατομικεύεται για μια πληθώρα υπηρεσιών μετακίνησης και επιχειρηματικότητας».

Τέτοια πράγματα θα κινούνται στη Woven City…

Ένας δραστικά αλλιώτικος πολεοδομικός σχεδιασμός

Η Toyota έχει όμως και μια διαφορετική λύση για τα πάντα, από τη μετακίνηση των πολιτών της πειραματικής πόλης μέχρι και τις υπηρεσίες υγείας και διαμονής. Τα αυτόνομα οχήματά της θα συναθροίζονται σε κεντρικά σημεία, πλατείες συνήθως, όπου και θα βρίσκονται μικρά και λειτουργικά εμπορικά κέντρα, για προμήθεια αγαθών και παροχή υπηρεσιών.

Όσο για τις κατοικίες, θα μετατραπούν σε εργαστήρια για τη δοκιμή όλων των έξυπνων τεχνολογιών που κυκλοφορούν ήδη ή αναπτύσσονται στα εργαστήρια. Ακόμα και ρομπότ θα έχουν για τη διευκόλυνση της οικιακής ζωής.

«Τα σπίτια θα χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη που βασίζεται σε αισθητήρες ελέγχοντας ανά πάσα στιγμή την υγεία των ενοίκων, μεριμνώντας για τις βασικές τους ανάγκες και αυξάνοντας την καθημερινή εμπειρία, δημιουργώντας την ευκαιρία να αναπτύξεις συνδεδεμένες τεχνολογίες με αξιοπιστία και ακεραιότητα, ασφαλώς και θετικώς», λέει χαρακτηριστικά η εταιρία.

Αυτό που δεν μας είπε για την ώρα και κάνει αρκετούς να ανησυχούν, μιας και κάθε νόμισμα έχει πάντα δύο όψεις, είναι τα «θεματάκια» που εγείρονται για την περιφρούρηση της ιδιωτικότητας και την προστασία της προσωπικών δεδομένων. Οι κάτοικοι θα χρειαστεί ενδεχομένως, όπως όλα υποδεικνύουν, να υπογράψουν ρήτρες εμπιστευτικότητας και συμβάσεις διατήρησης του απορρήτου, μιας και η Toyota δεν είναι ερευνητικό ίδρυμα, αλλά εταιρία με σκοπό το κέρδος.

Όπως υποδεικνύουν παράγοντες της αγοράς, η Toyota κατέχει ήδη την έκταση που θα χτιστεί η πόλη, η επιλογή ωστόσο του πληθυσμού χωρίς να παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα του θα είναι αναμφίβολα ένα περίπλοκο έργο.

Και υποδεικνύουν τις περιπέτειες της Google για το αντίστοιχο όραμά της, το Sidewalk Labs στο Τορόντο, την «πόλη μέσα στην πόλη» που ανακοίνωσε η μητρική Alphabet το 2017 και συναντά δριμεία κριτική και πολεμική τόσο από τους κατοίκους όσο και τις δημοτικές αρχές για την έλλειψη διαφάνειας. Κι εδώ μιλάμε μόλις για 12 στρέμματα…

Τα 175 στρέμματα που θα αλλάξουν όσα σημαίνει η λέξη «πόλη»

Με αυτούς τους περιορισμούς υπόψη, το εγχείρημα της Toyota παραμένει ωστόσο μοναδικό και υπερφιλόδοξο. Ένα στοίχημα που αν κερδηθεί θα αποκομίσουμε πολλά ως ανθρωπότητα. Μια υπερβατική ανθρώπινη εμπειρία που για πρώτη φορά τόσο μαζικά και απόλυτα θα προσπαθήσει να ζήσει με την καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής σε κάθε της βήμα.

Και κανείς βέβαια δεν μπορεί να προβλέψει πού θα οδηγήσουν όλα αυτά. Όσο προσπαθούμε δηλαδή να κατανοήσουμε εννοιολογικά και μεθοδολογικά τη σημασία της διασυνδεσιμότητας μεταξύ κοινοτήτων και ατόμων, η Toyota περνά στο αμέσως επόμενο βήμα, επιδιώκοντας να την ελέγξει στην πράξη.

Η Woven City δεν είναι ένα ερευνητικό εργαστήριο, αλλά ένας πραγματικός δοκιμαστικός σωλήνας για να δούμε αν ο νέος τρόπος που ευαγγελίζονται οι οραματιστές της τεχνολογίας είναι πρακτικά βιώσιμος. Εργάτες, υπάλληλοι και επιστήμονες να ζουν σε αρμονία με τους ακραίους τεχνολογικούς όρους και όχι μόνο αυτό, αλλά να παράγουν κιόλας πυρετωδώς ακόμα περισσότερες τεχνολογίες.

Και η αλήθεια είναι πως όλες οι προτάσεις της Toyota για τις οικιστικές ζώνες, τα κτίρια και τα οχήματα καλούν τους πρωτοπόρους της τεχνολογικής βιομηχανίας να συμμετάσχουν. Όσοι ασχολούνται με τη ρομποτική, την τεχνητή νοημοσύνη, την αυτονομία, τον αυτοματισμό, τις έξυπνες συσκευές κ.λπ. θα βρεθούν στον προμαχώνα της ανθρώπινης προόδου για να ζήσουν το θαύμα και να το επεκτείνουν.

Ό,τι κινείται εδώ θα είναι πλήρως αυτόνομο και με μηδέν ρύπους. Πλατείες, σπίτια, πάρκα και κοινοτικά κέντρα θα χτιστούν αποκλειστικά με βιώσιμες λύσεις και υψηλή ρομποτική. Ακόμα και το ρεύμα θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τον ήλιο πρωτίστως, αλλά και τις πειραματικές κυψέλες καυσίμου της Toyota, υδρογόνο και οξυγόνο δηλαδή.

Στα χαρτιά, η αυτονομία της πόλης μοιάζει απαράμιλλη. Όπως και το επίπεδο ευκολίας στο σπίτι, εκεί που οι έξυπνες μηχανές δεν απλοποιούν απλώς τις δουλειές, αλλά πρακτικά τις εξαφανίζουν. Φροντίζοντας επιπλέον για την υγεία και την ευεξία του ενοίκου. Αφήνοντας έτσι τον άνθρωπο απερίσπαστο να ασχολείται με ό,τι ασχολείται, απαλλαγμένο από το βάσανο της καθημερινότητας. Μιας καθημερινότητας που κάποιες φορές είναι αμείλικτη.

Γεγονός είναι πως το πλήρως διασυνδεδεμένο οικοσύστημα της Toyota κατάφερε να κλέψει τα βλέμματα στη CES, σε μια έκθεση που δεν λείπουν ποτέ τα πράγματα που σε αφήνουν με το στόμα ανοιχτό. Η ιστορία της ανθρωπότητας είναι βέβαια γεμάτη από ουτοπικά πλάνα που οραματίζονταν μια καλύτερη ζωή για κάποιους ή και όλους, εδώ όμως έχουμε την ειλικρινή πρόθεση για μια πραγματική απόπειρα.

Μια πόλη που θα μεγαλώνει συνεχώς στεγάζοντας κι άλλους ανθρώπους, αν όλα πάνε όπως πρέπει. Το ζωντανό αυτό εργαστήριο θα κληθεί να δοκιμάσει στην πράξη το μέλλον της ανθρωπότητας, γι’ αυτό και επιστράτευσε τον Bjarke Ingels, τον μεγάλο οραματιστή της αρχιτεκτονικής.

Το πρώτο αστικό εκκολαπτήριο του κόσμου θα είναι ένα πείραμα σαν αυτό που δεν έχει δει ποτέ ως τα τώρα η ανθρωπότητα. Μια πρωτοφανής εμπειρία συνύπαρξης ατόμων, ρομπότ και τεχνητής νοημοσύνης που θα μας δείξει τελικά τι είναι ανθρώπινο και τι μηχανικό…

ΠΗΓΗ