Του Γιάννη Σουλιώτη από την Καθημερινή:

Ως το πιο δραστήριο και ταυτόχρονα σκληροπυρηνικό στέκι αναρχικών στη συμπρωτεύουσα περιγράφεται από την Ασφάλεια Θεσσαλονίκης η κατάληψη Terra Incognita που εκκενώθηκε νωρίς χθες το πρωί. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, τα γκαζάκια και τα μπιτόνια με βενζίνη που βρέθηκαν στο ακίνητο επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις των αστυνομικών. Τους τελευταίους τρεις μήνες, αναρχικοί-μέλη της κατάληψης είχαν πραγματοποιήσει επιθέσεις με μπογιές στα γραφεία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Στράτου Σιμόπουλου και Αννας Ευθυμίου, ενώ τον Μάρτιο είχαν αναλάβει την ευθύνη της επίθεσης με μπογιές στο σπίτι του Αχιλλέα Μπέου, στον Βόλο. Κείμενα σχετικά με τις δράσεις και ενέργειες των μελών της κατάληψης δημοσιεύονταν στην ιστοσελίδα terraincognita.squat.gr που από χθες το μεσημέρι έπαψε να λειτουργεί. Η επιχείρηση των αστυνομικών στο υπό κατάληψη κτίριο των οδών Ολύμπου και Τάσκου Παπαγεωργίου ξεκίνησε χθες το πρωί και ολοκληρώθηκε δίχως αντίσταση, καθότι στο εσωτερικό του δεν υπήρχαν άτομα. Ομως, οι αστυνομικοί εντόπισαν ευρήματα που κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι άτομα από την κατάληψη συμμετείχαν σε καταδρομικές επιθέσεις, σε επεισόδια με αστυνομικούς και άλλες παράνομες ενέργειες.

Η λίστα με τα ευρήματα είναι εντυπωσιακή εάν αναλογιστεί κανείς ότι από την εντατικοποίηση των επιχειρήσεων εκκένωσης, το περασμένο καλοκαίρι, οι περισσότερες καταλήψεις είχαν φροντίσει να απομακρύνουν από το εσωτερικό τους πολεμοφόδια. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δοχεία με εύφλεκτο υγρό, αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, γκαζάκια τυλιγμένα με κροτίδες και πλάκες παραφίνης, κροτίδες και ναυτικές φωτοβολίδες, κράνη, αντιασφυξιογόνες μάσκες, ξύλινες ασπίδες και κοντάρια. Βρέθηκαν ακόμα δύο ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μια πλαστή ταυτότητα, μια παλαιού τύπου γραφομηχανή και μια σύγχρονη τυπογραφική μηχανή καθώς και ένα βιβλίο με σημειώσεις που παραπέμπουν σε οικονομικές συνεισφορές των μελών της κατάληψης. Ολα τα κατασχεμένα αντικείμενα θα σταλούν για περαιτέρω έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της Αστυνομίας.

Αρμόδια αστυνομική πηγή που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας χαρακτήρισε την κατάληψη ως την πιο δυνατή και επικίνδυνη της Θεσσαλονίκης. Πρόσθεσε ότι το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί ως ορμητήριο για επιθέσεις κατά αστυνομικών καθώς και ότι αναρχικοί-μέλη της κατάληψης είχαν αναλάβει την ευθύνη για μια σειρά από καταδρομικές επιθέσεις κατά πολιτικών κυρίως στόχων.


Ολα τα κατασχεμένα αντικείμενα θα σταλούν για περαιτέρω έρευνα στα εγκληματολογικά εργαστήρια της αστυνομίας (φωτ. INTIME NEWS).

Τον Μάιο, ενδεικτικά, είχαν πραγματοποιήσει επίθεση με μπογιές στο γραφείο του βουλευτή της Ν.Δ. Στράτου Σιμόπουλου με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την τραγωδία της Marfin και την κυβερνητική απόφαση για αναμόχλευση της υπόθεσης. Τον Νοέμβριο του 2019, αντιστοίχως, είχαν γράψει συνθήματα έξω από σπίτι εισαγγελέα στην Καλαμαριά, ο ο οποίος είχε ασκήσει διώξεις κατά των Βαγγέλη Σταθόπουλου και Δημήτρη Χατζιβασιλειάδη για την υπόθεση της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», ενώ αντίστοιχη «παρέμβαση» με στόχο το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο είχαν κάνει και σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα.

Από το 2004

Το κτίριο ανήκει στο ΑΠΘ και τελούσε υπό κατάληψη από το 2004. Στο εσωτερικό του λειτουργούσαν μια τυπογραφική κολεκτίβα, ένα αυτοδιαχειριζόμενο γυμναστήριο, μια αυτοδιαχειριζόμενη βιβλιοθήκη – βιβλιοπωλείο καθώς και εργαστήρι μεταξοτυπίας. Τις απογευματινές ώρες χθες, μέλη της κατάληψης δημοσίευσαν ανακοίνωση στο Athens Indymedia. Παρέθεσαν τη δική τους εκδοχή των γεγονότων επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι καταλήψεις και οι δομές μας είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο στον αγώνα για την κοινωνική επανάσταση και την αναρχία, καθώς και στις καθημερινές μας αντιστάσεις απέναντι στον κόσμο της εξουσίας. Σίγουρα μια τέτοια κίνηση αποτελεί σημαντικό χτύπημα στο σύνολο του κινήματος. Ομως τα κτίρια ανακαταλαμβάνονται. Οι δομές ξαναχτίζονται. Οι σχέσεις και οι ζυμώσεις που συντελούνται μέσα σε αυτά δεν μπορούν ποτέ να κατασταλούν από κανένα κράτος, κανέναν μπάτσο και καμία εξουσία».



ΠΗΓΗ