Κυνήγι μαγισσών στην Αθήνα και εξονυχιστικές έρευνες για Λευκορώσους πράκτορες σε σουίτες ξενοδοχείων πέριξ του Συντάγματος.

 

Το κλιμάκιο των Ελληνικών Μυστικών Υπηρεσιών, που έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο δεν εξετάζει μόνο τα «δεδομένα» με τους δυο ή τρεις Λευκορώσους πράκτορες που τρύπωσαν στην πτήση για το Βίλνιους, αλλά και αυτούς που ήταν προγραμματισμένο να ταξιδέψουν αλλά ανέβαλαν το ταξίδι τους. Και αυτοί δεν ήταν λίγοι. 

Κάποιοι δεν «πέταξαν»

Στη λίστα που παρέδωσε η Ryanair στις αρχές ασφαλείας του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», φαίνεται πως περίπου 43 επιβάτες που είχαν κλείσει και είχαν πληρώσει κανονικά για το ταξίδι με τελικό προορισμό το Βίλνιους, τελικά το μετάνιωσαν… 

 

Μια διαδικασία βέβαια που θεωρείται συνήθης από υποψήφιους ταξιδιώτες της συγκεκριμένης αεροπορικής εταιρείας καθώς για να προλάβουν το εξαιρετικά χαμηλό κόστος των εισιτηρίων «βιάζονται» να αρπάξουν την ευκαιρία και κλείνουν προκαταβολικά από πολύ νωρίς θέσεις. 

Είχαν τα μάτια τους «14»

Ερευνητές της ΕΥΠ, απ’ αυτούς που δεν ταξίδεψαν επικεντρώνονται σε εκείνους που έχουν «ξενικά» ονόματα, καθώς δεν φαίνεται διόλου πιθανό να προκύψουν «αποχρώσες ενδείξεις ενοχής» και κάποιοι Λευκορώσοι πράκτορες να προτίμησαν να παραμείνουν απέξω για την περίπτωση που θα  στράβωνε η δουλειά και αυτό για να μη χαθούν τα ίχνη του «στόχου» τους.

Εξάλλου ο ίδιος ο δημοσιογράφος Ρομάν Προτάσεβιτς, πρόλαβε και ανέφερε ότι στα Σπάτα εντός του αεροδρομίου, αντιλήφθηκε την «ύποπτη κίνηση» άντρα που τον «κοίταγε» περίεργα … Και η μυστική υπηρεσία των Λευκορώσων δεν θα ήθελε με τίποτα να εξελιχθεί σε φιάσκο μια τέτοια επιχείρηση-αστραπή και ειδικά σε ξένο έδαφος. Και πόσο μάλιστα όταν η μυστική αστυνομία σ’ αυτή τη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης, εξακολουθεί και φέρει ως ένδειξη απόλυτης υποταγής στη «μαμά» Ρωσία, το έμβλημα της άλλοτε πανίσχυρης KGB, που ήταν και το επίσημο όνομα ενός οργανισμού ομπρέλα στην υπηρεσία της Σοβιετικής Ένωσης.

Ψάχνουν «8» σε ξενοδοχεία 

Έτσι οι Έλληνες πράκτορες, έχουν επικεντρωθεί συγκεκριμένα σε 8 άτομα και απ’ τα ονόματά τους αναζητούν αν και σε ποια ξενοδοχεία διανυκτέρευσαν στην Αθήνα και ειδικά στην περιοχή του Συντάγματος.

Η ΕΥΠ, έχει στη διάθεσή της και τα στοιχεία των Λευκορώσων πρακτόρων που κατέβηκαν όταν το αεροσκάφος έκανε αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ και αναζητούν που αυτοί διανυκτέρευσαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα. Δεν επαφίονται τόσο στα ονόματα [πραγματικά ή όχι] αλλά κυρίως να «ταυτοποιήσουν» τα πρόσωπά τους μέσα απ’ κάμερες ασφαλείας.

Πάντως η «απαγωγή» του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ανέδειξε πόσο «ευάλωτο» είναι το σύστημα που εφαρμόζεται και στα αεροδρόμια με την ελεύθερη διακίνηση επιβατών-μελών της ευρωπαϊκής ένωσης. Με την αστυνομική ταυτότητα ανά χείρας ή το διαβατήριο [διπλωματικό ή μη] και ο τελευταίος ξένος πράκτορας μπορεί να εισχωρήσει με «μυστική αποστολή» σε μια άλλη χώρα …

Βασίλης Χήτος



ΠΗΓΗ