Χριστούγεννα στην υπηρεσία θα κάνουν εκατοντάδες άτομα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Το Sputnik συνάντησε δύο από αυτούς, μια αστυνομικό που εργάζεται στο «100» και έναν νοσηλευτή σε ΜΕΘ-COVID που και σήμερα μακριά από τις οικογένειές τους εν μέσω πανδημίας θα είναι «παρόντες» για το δικό μας καλό!

«Πέρσι την ημέρα των Χριστουγέννων μια ηλικιωμένη κυρία είχε καλέσει στην Άμεση Δράση. Ήταν μόνη της, δεν είχε οικογένεια, ούτε παιδιά και πήρε τηλέφωνο στο 100. Από τα αναφιλητά της δεν μπορούσα να καταλάβω τι ήθελε και εν τέλει αυτό που ήθελε ήταν να μας πει χρόνια πολλά, να μεταφέρει τις ευχές της στο 100 γιατί δεν είχε κάποιον άλλον για να ανταλλάξει ευχές».

Η αφήγηση στο Sputnik της Υπαρχιφύλακα Δήμητρας Ακριβούση που και σήμερα -όπως και πέρσι- ανήμερα των Χριστουγέννων βρίσκεται σε υπηρεσία στο τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης δίνει μια άλλη διάσταση στα φετινά Χριστούγεννα όπου η ανθρωπότητα παλεύει με την πανδημία του κορονοϊού και πολλοί συνάνθρωποί μας θα περάσουν εντελώς μόνοι τις γιορτές.

Ανήμερα των Χριστουγέννων και οι ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν λόγω κορονοϊού γίνονται ακόμα πιο δύσκολες για εκατοντάδες εργαζόμενους που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή και εργάζονται για την προστασία της ζωής αλλά και την ασφάλεια των πολιτών.

Γιατροί, νοσηλευτές, αστυνομικοί και άλλοι που εργάζονται σε διάφορους νευραλγικούς τομείς του κράτους βρίσκονται σήμερα μακριά από τα σπίτια τους και τις οικογένειες τους, προσφέροντας σε όλους εμάς τις υπηρεσίες τους.

Η πανδημία κάνει ακόμα πιο δύσκολη την υπηρεσία για αυτούς τους «ήρωες» που δεν σταμάτησαν στιγμή να βρίσκονται πάντα στην πρώτη γραμμή της μάχης.

Η Υπαρχιφύλακας Δήμητρα Ακριβούση στο τηλεφωνικό κέντρο του “100”

 

Η υπαρχιφύλακας, Δήμητρα Ακριβούση και φέτος θα βρεθεί στον πρώτο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου της Θεσσαλονίκης, στο πόστο της που είναι το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης (100).

Η κα Ακριβούση θα κληθεί και φέτος να χειριστεί τις κλήσεις των πολιτών έχοντας ένα επιπλέον άγχος, την αρνητική απάντηση που θα δίνει σε όσους ανθρώπινα τηλεφωνούν στο 100 ζητώντας να τους επιτραπεί να μεταβούν σε άλλο νομό για να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα με τους γονείς ή τα παιδιά τους.

Ήδη όπως είπε στο Sputnik το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης κατακλύζεται εδώ και ημέρες απο τηλεφωνήματα πολιτών που ζητούν να μπορέσουν να ταξιδέψουν, κάτι που απαγορεύεται λόγω των περιοριστικών μέτρων του lockdown.

«Φέτος θα κληθούμε και πάλι να διαχειριστούμε περιστατικά ανθρώπων που είναι μόνοι τους στις γιορτές. Ήδη εδώ και ημέρες δεχόμαστε κλήσεις όπως μιας κυρίας που κάλεσε στο 100 και κλαίγοντας μου είπε ότι είναι μόνη της κι ότι θα ήθελε να μεταβεί στη Λήμνο που είναι ο γιος της. Της είπα ότι δεν γίνεται να πάει και μου ζήτησε να της δώσω κάποια ειδική άδεια για να πάει λέγοντας μου “ένα παιδί έχω“. Η απάντηση μου ήταν και πάλι αρνητική, με ευχαρίστησε και έκλεισε το τηλέφωνο» είπε η κα Ακριβούση με ότι αυτό συνεπάγεται και για τη δική της ψυχολογία.

Πίσω από κάθε αστυνομικό υπάρχει ένας άνθρωπος. Και για την υπαρχιφύλακα με ένα μικρό παιδί επτά ετών και έναν σύζυγο επίσης αστυνομικό οι χριστουγεννιάτικες γιορτές θα είναι στο καθήκον κι όχι στο σπίτι.

«Δεν είμαστε με την οικογένεια μας αλλά ερχόμαστε στη δεύτερη οικογένεια μας που είναι η Αστυνομία. Για εμένα η Άμεση Δράση είναι η οικογένεια μου» κατέληξε η υπαρχιφύλακας.

Μάχη ζωής στη ΜΕΘ-COVID

Για τον νοσηλευτή της ΜΕΘ-COVID του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου», Παναγιώτη Τουχτίδη η σκληρή μάχη κατά του κορονοϊού θα συνεχιστεί και τις γιορτές. Ανήμερα των Χριστουγέννων -όπως και πέρσι- βρίσκεται στη ΜΕΘ όπου συμπολίτες μας είναι διασωληνωμένοι δίνοντας μάχη να κρατηθούν στη ζωή.

Ο νοσηλευτής της ΜΕΘ-covid του νοσοκομείου “Παπαγεωργίου”, Παναγιώτης Τουχτίδης

Στο πρόσωπο του κ. Τουχτίδη τα σημάδια από την πολύωρη εφαρμογή της ειδικής μάσκας είναι εμφανέστατα. Ο αγώνας γιατρών και νοσηλευτών μέσα στη ΜΕΘ για να κρατήσουν στη ζωή τους διασωληνωμένους είναι σκληρός και δύσκολος.

Οι υγειονομικοί με όλα αυτά τα περιστατικά που αντιμετωπίζουν εξαιτίας του κορονοϊού δεν αισθάνονται το πνεύμα των Χριστουγέννων. Ίσως κάποιες λίγες στιγμές όπως πριν λίγες ημέρες που συνάδελφοι του ζωγράφισαν στην ειδική στολή που είχε φορέσει ένα χριστουγεννιάτικο δένδρο γράφοντας από κάτω τη λέξη πρόεδρος μιας και ο κ. Τουχτίδης είναι πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων του «Παπαγεωργίου».

Ο κ. Τουχτίδης μιλώντας στο Sputnik τόνισε ότι η πίεση στο σύστημα Υγείας είναι αυξημένη. «Είναι μια πρωτόγνωρη κατάσταση φέτος και σίγουρα δεν θυμίζει τα περσινά Χριστούγεννα. Οι ασθενείς μας δυστυχώς θα νιώσουν χειρότερη μοναξιά μέσα στα νοσοκομεία, ουσιαστικά αποκομμένοι και από το νοσηλευτικό προσωπικό το οποίο θα μπαίνει μέσα με τις ειδικές στολές, τις μάσκες κ.ά. για να τους δώσει τη βοήθεια που χρειάζονται» είπε ο κ. Τουχτίδης.

Τα Χριστούγεννα όπως λέει πάντα ήταν μια δύσκολη περίοδος για εκείνους που τους έβρισκαν να νοσηλεύονται σε κάποιο νοσοκομείο. Αυτή τη φορά θα είναι ακόμα πιο δύσκολα αναφέρει ο κ. Τουχτίδης αφού λόγω των περιορισμών είναι αδύνατη η επίσκεψη συγγενών.

Ο νοσηλευτής της ΜΕΘ-covid του “Παπαγεωργίου”, Παναγιώτης Τουχτίδης πριν εισέλθει στη ΜΕΘ

«Οι ασθενείς αισθάνονται ότι είναι πεταμένοι στο νοσοκομείο ενώ πολλοί δεν κατανοούν γιατί οι συγγενείς τους δεν μπορούν να τους δουν. Άλλοι ζητούν να υπογράψουν και να φύγουν αλλά όντας θετικοί στον κορονοϊό και με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο σπίτι. Πρέπει να κάνουν όλοι υπομονή, να σταθούμε στο πλευρό τους αλλά και στο πλευρό της κοινωνίας. Ωστόσο και η κοινωνία θα πρέπει να καταλάβει ότι είναι τόσο σοβαρά τα πράγματα που αν δεν καταφέρουμε να ελέγξουμε αυτό τον ιό είτε μέσω του εμβολιασμού είτε μέσω των μέτρων αποστασιοποίησης θα βιώσουμε άσχημες γιορτές» κατέληξε ο κ. Τουχτίδης.

Πηγή:  sputniknews.gr/ / Ρεπορτάζ: Φανή Χαρίση



ΠΗΓΗ