Επιστολή προς το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. από την Ένωση Αστυνομικών Πειραιά, με την οποία ζητούνται επιπλέον νέα κονδύλια για τη συντήρηση των κλιματιστικών των υπηρεσιών, καθώς επίσης και οδηγίες για τη χρήση τους με βάση τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό Covid-19.

Αναλυτικά η ανακοίνωση

Η Ένωσή μας, στο πλαίσιο αντιμετώπισης της εξάπλωσης του φονικού ιού (Covid-19), καθώς και της προστασίας των Αστυνομικών που υπηρετούν και των πολιτών που επισκέπτονται Υπηρεσίες που εδρεύουν στα γεωγραφικά όρια της Περιφέρειας Πειραιά και Νήσων, εφιστά την προσοχή της Φυσικής και Πολιτικής Ηγεσίας για τη συνέχιση εφαρμογής των μέτρων που θα λειτουργήσουν αποτελεσματικά για την προστασία γενικά της δημόσιας υγείας.

Με το καλοκαίρι να είναι προ των πυλών, θα πρέπει να γίνει σαφές ότι, κατά τη διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών, συνήθως άνω των 35 βαθμών κελσίου, η μη λειτουργία των κλιματιστικών στις Αστυνομικές Υπηρεσίες με υψηλές θερμοκρασίες, κάνει τις συνθήκες εργασίας ακόμα πιο δύσκολες. Κι αυτό, διότι, οι κτηριακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν σωστά συστήματα εξαερισμού ή / και δεν έχουν καθόλου ή / και έχουν ανεπαρκή μόνωση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, η υπηρεσιακή ζωή των συναδέλφων μας, ειδικά μέσα στους χώρους που δέχονται μεγάλο αριθμό πολιτών (γραφεία Αξιωματικών Υπηρεσίας, κρατητήρια, γραφεία διαβατηρίων, γραφεία ταυτοτήτων κλπ), να γίνεται επίπονη χωρίς την ύπαρξη των κατάλληλων θερμοκρασιών.

Παράλληλα, το Υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει σχετικές οδηγίες για το πώς θα πρέπει να γίνεται ο καθαρισμός των κλιματιστικών και ειδικά σε Δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες ορίζουν ρητώς ότι αυτά πρέπει να καθαρίζονται πολύ πιο τακτικά, σε καμία περίπτωση μόνο μία φορά το χρόνο, με ειδικά μέτρα για όσους αναλαμβάνουν τον καθαρισμό τους και άλλα, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας. Είναι σαφές ότι απαιτείται έγκαιρη συντήρηση και ιδιαίτερη προσοχή στην αλλαγή και την αναβάθμιση των φίλτρων (ανάλογα το είδος του κλιματιστικού), ειδικά τώρα που η πανδημία είναι παρούσα και οι κίνδυνοι από αυτή, μετά την άρση των απαγορευτικών μέτρων, περισσότεροι.

Το Σωματείο μας, ως εκπρόσωπος των εργαζόμενων αστυνομικών του Πειραιά και των Νήσων, απαιτεί από την Ηγεσία μας να εγκρίνει επαρκή νέα κονδύλια και να δοθούν οι δέουσες εντολές – κατευθύνσεις προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, έτσι ώστε καμία αστυνομική Υπηρεσία μας να μην μείνει χωρίς κλιματιστικό και συντήρηση αυτού.

Το έργο του αστυνομικού είναι να προστατεύει και να υπηρετεί τον πολίτη, ενώ της Πολιτείας είναι να προσφέρει στους εργαζόμενους, δημόσιους λειτουργού, τους πόρους που απαιτούνται για τις κατάλληλες συνθήκες εργασίας. Σε καμία περίπτωση, δεν επιτρέπεται και αποτελεί στρέβλωση, είτε οι πόροι αυτοί να προέρχονται και να επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό των εργαζομένων, συμμετέχοντας στο κόστος της καθαριότητας του χώρου εργασίας τους, είτε να σπαταλούν χρόνο από το ωράριο εργασίας τους για να προσφέρουν οι ίδιοι τις υπηρεσίες αυτές.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Ο πρόεδρος, Σπυρίδων Λιότσος
Η γ. γραμματέας, Αργυρώ Μαλάχία



ΠΗΓΗ