To ζήτημα της φύλαξης δημόσιων προσώπων από την Ελληνική Αστυνομία έρχεται για ακόμα μία φορά στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Ο κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδης, δείχνοντας να έχει κατανοήσει πλήρως το πρόβλημα, προανήγγειλε χθες στη Βουλή  τη θεσμοθέτηση  ενός νέου νομοθετικού πλαισίου για τη λειτουργία της αστυνομίας και τη φύλαξη προσώπων ή και εγκαταστάσεων που θεωρούνται στόχοι εγκληματικών και τρομοκρατικών ενεργειών,

Μάλιστα ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη χαρακτήρισε το ισχύον πλαίσιο «παλαιότατο» και «εντελώς παρωχημένο», επισημαίνοντας ότι «χρειάζεται ειδικό σώμα της αστυνομίας, το οποίο θα έχει συνεχή εκπαίδευση».

Ο κ. Χρυσοχοϊδης εξήγησε ότι η κυβέρνηση θα μεταφέρει «καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών που έδρασαν στο θέμα νωρίτερα».

Επίσης έκανε λόγο για ενεργοποίηση και ιδιωτικών υπηρεσιών φύλαξης: «Αφού η αστυνομία δεν αρκεί και δεν πρέπει να αναλώνεται σε αυτόν τον στόχο, χρειάζεται να προσφύγουμε στην αγορά, σε υπηρεσίες φύλαξης που παρέχουν και οι ιδιωτικές εταιρείες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης, προσθέτοντας ότι υπουργεία, δημόσιες αρχές ή ακόμα και το Κοινοβούλιο μπορούν να «δουν» μεικτά ή και απλώς ιδιωτικά σχήματα φύλαξης.

«Θα νομοθετήσουμε με τόλμη, με φαντασία και πολύ διάλογο», σημείωσε απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Γ. Καμίνη που είχε καταθέσει σχετική ερώτηση, για να συνεχίσει: «Θα κάνω κάθε προσπάθεια, ώστε να είμαστε όλοι μαζί, η μέγιστη κοινοβουλευτική πλειοψηφία για τις βέλτιστες λύσεις, ένα μέτωπο ορθολογισμού και δημοκρατίας».

Οι ανωτέρω δηλώσεις του Υπουργού, δείχνουν ότι στα κυβερνητικά πλάνα είναι να δρομολογηθούν άμεσες αλλαγές στο συγκεκριμένο τομέα.

Υπηρεσιακοί κύκλοι επισημαίνουν στο Policenet.gr ότι οι αλλαγές αυτές είναι πλέον αναγκαίες και θα πρέπει να βοηθήσουν ώστε να αποδεσμευτούν πολλοί αστυνομικοί από τα συγκεκριμένα καθήκοντα, ώστε να ενισχυθούν μάχιμες υπηρεσίες και κυρίως τα Αστυνομικά Τμήματα.



ΠΗΓΗ