Φωτογραφίες – ντοκουμέντο που περιλαμβάνονται στην ογκώδη δικογραφία για το κύκλωμα που πραγματοποιούσε λαθρανασκαφές στη βόρεια Ελλάδα, με πρωταγωνιστές αστυνομικούς, φέρνει στο φως της δημοσιότητας το ethnos.gr. Στις φωτογραφίες απεικονίζονται μέλη του κυκλώματος, τα οποία, σύμφωνα με την Αστυνομία, κάνουν έρευνες για τον εντοπισμό χρυσού και αρχαίων αντικειμένων σε αγροτικές εκτάσεις νομού της βορείου Ελλάδος.

Στο υλικό αποτυπώνεται το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του αστυνομικού διευθυντή, ο οποίος φέρεται ως αρχηγικό μέλος της οργάνωσης. Ο ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας φέρεται να χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό όχημα για να πηγαίνει στα σημεία, όπου γινόταν «έρευνα» για τον εντοπισμό χρυσού και αρχαιοτήτων. Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος απεικονίζονται να κρατούν στα χέρια συσκευές ανίχνευσης χρυσού. Σε μία από τις φωτογραφίες δίπλα από το υπηρεσιακό όχημα της ΕΛ.ΑΣ. υπάρχει εκσκαφέας, ο οποίος σύμφωνα με τις Αρχές χρησιμοποιούνται στις ανασκαφές.

received_3428124400532361.jpeg
ethnos.gr

Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων σχημάτισε δικογραφία για συνολικά 147 άτομα, ανάμεσα στους οποίους περιλαμβάνονται εννιά αστυνομικοί. Ο αρχηγός είναι ανώτερος αξιωματικός της Αστυνομίας, αστυνομικός διευθυντής στο βαθμό, ο οποίος είχε το προσωνύμιο «σκαθάρι». Και αυτό γιατί είχε μεγάλη εμπειρία στις λαθρανασκαφές, καθώς φέρεται να ασχολείται με το «αντικείμενο» από το 2005. Η αναζήτηση αρχαιοτήτων και θησαυρών του είχε γίνει εθισμός, όπως λένε χαρακτηριστικά αστυνομικοί που ασχολήθηκαν με την έρευνα.

Οι «αδιάφθοροι» τού αποδίδουν ρόλο «εγκέφαλου» στο κύκλωμα, το οποίο φέρεται να έκανε τουλάχιστον 70 λαθρανασκαφές: «Λαμβάνει μέτρα αντιπαρακολούθησης, όπως είναι η συνεχής ακρόαση του κέντρου επιχειρήσεων της ΕΛ.ΑΣ., μέσω του υπηρεσιακού του ασυρμάτου, προκειμένου να γνωρίζει τις κινήσεις των αστυνομικών δυνάμεων και να μην καταστεί δυνατή η αποκάλυψη της παράνομης δράσης της εγκληματικής οργάνωσης. Ο αξιωματικός χρησιμοποιούσε το υπηρεσιακό όχημα. Μάλιστα το έδινε και σε συνεργούς του για να μετακινούνται , ενώ στο εσωτερικό του είχε ανιχνευτές μετάλλων και λαθραία τσιγάρα».

Ο αστυνομικός διευθυντής φέρεται να συμβουλευόταν μέντιουμ – «οραματίστρια» με το ψευδώνυμο «θεία». Εμπιστευόταν το μεταφυσικό της… χάρισμα σε τέτοιο βαθμό που είχε προβληματιστεί όταν η «θεία» τον προειδοποίησε ότι είναι επικίνδυνο να κάνουν λαθρανασκαφές σε αρχαιολογικό χώρο, γιατί μπορεί να αποκαλυφθούν από τις Αρχές. Τα μέλη της οργάνωσης, ωστόσο, φαίνεται ότι δεν άκουσαν τη «συμβουλή» του αξιωματικού και έσκαψαν τελικά σε αρχαία ελληνική τύμβο, στην περιοχή Τούμπας Πενταλόφου, που χρονολογείται στην ύστερη εποχή του χαλκού (2000-1100 π.Χ.).

20200714_144128.jpg
ethnos.gr

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε τη συνομιλία του αξιωματικού με μέλος της οργάνωσης, στο οποίο εκφράζει τις αντιρρήσεις του: «Δέκα τόνους να έχει, εκεί δεν θα πας. Άσε που δεν έχει. Δεν θα πας, θα τους πιάσουν, θα έχουν πρόβλημα. Εδώ κοιτάμε να μην την πατήσουμε. Εκεί η ευθύνη είναι αναλογικά, γιατί είναι παλιό θέμα, είναι χαρακτηρισμένο, είναι. Εγώ δεν λαμβάνω καμία ευθύνη εκεί. Εγώ μέχρι και να αποχωρήσω θέλω, δεν είμαστε για τέτοια πράγματα δεν ξέρω. . Εκεί πάμε τώρα χωρίς ευθύνη δικιά μου. Δεν μπορώ εγώ να κάνω κάτι. Άμα ήταν καινούργιο ήξερα, μπορούσα να το καλύψω. Σε παλιό πάει αλλού η βαλίτσα. Κατάλαβες;». Το μέντιουμ, σύμφωνα με το σχετικό απόσπασμα της δικογραφίας, «οραματιζόταν» περιοχές όπου υπάρχουν θησαυροί και γνωμοδοτούσε για την αξιοπιστία ατόμων που ήθελαν να συνεργαστούν με το κύκλωμα.

Ο «Μεξικανός» και ο «πατσατζής»

Η έδρα της οργάνωσης ήταν ένα φανοποιείο, το οποίο διατηρούσε ο «Μεξικανός» (ψευδώνυμο του ιδιοκτήτη). Αυτός ήταν ο «επιστήμονας», ο οποίος είχε ειδικό λογισμικό στον υπολογιστή του, το οποίο με τη χρήση δορυφόρων σάρωνε φωτογραφίες περιοχών και συμπέρανε εάν το υπέδαφος έκρυβε αρχαία αντικείμενα ή θησαυρούς (λίρες χρυσό, χαλκό). «Λίγοι έχουν αυτόν τον εξοπλισμό στην Ελλάδα», ακούγονταν να λένε μέλη του κυκλώματος.

Άτομα που ασχολούνται περιστασιακά με τις παράνομες ανασκαφές από όλη την Ελλάδα έστελναν φωτογραφίες στον «Μεξικανό», προκειμένου να κάνει «γνωμοδότηση». Η φήμη και το «κύρος» του ήταν τέτοιο που εάν δεν έδινε εκείνος το «πράσινο φως» για μία έρευνα, τότε πιθανότατα ματαιωνόταν η προσπάθεια.

Σημαντική ήταν, σύμφωνα με τους «αδιάφθορους» της ΕΛ.ΑΣ., και η συνδρομή του κατηγορουμένου που ήταν γνωστός ως «ραβδοσκόπος». Το προσωνύμιο το πήρε γιατί είχε ανιχνευτές μετάλλων και ήταν ο εμπειρότερος «επί του πεδίου». Μπορούσε ακόμα και να πραγματοποιεί επεμβάσεις στις συσκευές ανίχνευσης για να τις κάνει πιο αποτελεσματικές στην ανεύρεση χρυσού.

Μαζί με τον «ραβδοσκόπο» δούλευε και άτομο με το ψευδώνυμο «πατσατζής». Πρόκειται για ιδιοκτήτη καταστήματος που πουλάει πατσά, ο οποίος είχε το ρόλο του ιχνηλάτη, καθώς ερμήνευε τα σημάδια των περιοχών, χρησιμοποιούσε χάρτες για καθοδήγηση και εκτιμούσε την «προσφορότητα» των περιοχών.

20200714_144142.jpg
ethnos.gr

Ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ. κατέγραψε πλήθος κωδικών ονομασιών που χρησιμοποιούνταν από τους κατηγορουμένους για να μη γίνονται αντιληπτοί. Όταν πήγαιναν για ανασκαφές αναφέρονταν σε «τάισμα σκυλιών», «καθαρό αέρα», «πικ νικ», «πρωτομαγιά», «βόλτα», «τρέλες», «φωτογράφιση», «μπάνιο», «χειρουργείο» και «μπάρμπεκιου». Αναφερόμενοι στα ευρήματά τους έκαναν λόγο για «τελάρα», «καζανάκι», «σοκολατάκια», «καλές κοπέλες», «λαγό», «αυτοκίνητο», «μαγαζί», «κολοκύθια», «κίτρινο» (χρυσός), «κουμπιά» (λίρες), «στρόγγυλα» (λίρες), ενώ προκειμένου να μιλήσουν για αρχαία ευρήματα χρησιμοποιούν τις λέξεις «ιστορίες», «παλαιοί άνθρωποι», «ηλικιωμένες γυναίκες», «φρούτα».

Διαβατήρια και τσιγάρα

Η δεύτερη «μπίζνα» των επίορκων αστυνομικών ήταν η «διευκόλυνση» της εισόδου και εξόδου αλλοδαπών από το μεθοριακό σταθμό Ευζώνων, μέσω της νόθευσης διαβατηρίων. Κεντρικό ρόλο φέρεται να διαδραμάτιζε αρχιφύλακας με το ψευδώνυμο «δικηγόρος», όπως και ένας ακόμα συνάδελφός του. Οι δυο τους φέρονται να λάμβαναν «πεντακοσάρικα» γι’ αυτή τη δουλειά. Σε μία περίπτωση, μάλιστα, αντιδήμαρχος φέρεται να μεσολάβησε για να περάσουν από τα σύνορα κακοποιό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσε ερυθρά αγγελία της Ιντερπόλ. Οι αστυνομικοί χρησιμοποιούν κωδικές ονομασίες όταν αναφέρονται στα διαβατήρια, όπως «αυγά», «αρνιά», «ξύλα», «βιβλίο», «καφέ», «μπιτόνια», «κρεμμύδια».

Ενδεικτική είναι η συνομιλία που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΛ.ΑΣ., ανάμεσα σε «πελάτη» και αστυνομικό:

Πελάτης: Μας ακούει τώρα, κανείς εκεί; Μπορείς να μιλήσεις;

Αστυνομικός: Πες μου, ναι

Πελάτης: Λοιπόν, έχω έναν φίλο, έναν αδελφό. Όχι φίλο, αδελφό μου, ο οποίος έχει απαγόρευση από τη χώρα και θέλει να πάει στην Αυστρία. Πρέπει να με πεις, τι πως, τι. Τι στοιχίζει, τι κάνει;

Αστυνομικός: Πότε τώρα, Τώρα; Αυτόν τον καιρό;

Πελάτης: Όχι ρε, τον Μάιο

Αστυνομικός: Καλά μην στενοχωριέσαι, εντάξει, θα τα πούμε από κοντά, μην αγχώνεσαι, για σένα ότι γουστάρεις, να ξέρεις. Εντάξει;

Όσον αφορά στη διακίνηση τσιγάρων, το κύκλωμα εισήγαγε αφορολόγητα καπνικά προϊόντα από την επιχείρηση «Duty Free» που βρίσκεται στο Τελωνείο Ευζώνων. Τρεις αστυνομικοί τα αγόραζαν και τα περνούσαν σε ελληνικό έδαφος χωρίς τελωνειακό έλεγχο και καταβολή φόρων. Κατόπιν, τα παραλάμβανε ο αστυνομικός διευθυντής (συνήθως σε κούτες) και τα πουλούσε σε κύκλο αγοραστών που είχε αναπτύξει. Μάλιστα, ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., ο οποίος τέθηκε την περασμένη Τετάρτη σε διαθεσιμότητα από το αρχηγείο της Αστυνομίας, φέρεται να έκανε «ντελίβερι» τα προϊόντα στα σπίτια των αγοραστών για την επιπλέον διευκόλυνσή τους. Οι κωδικές ονομασίες για τα τσιγάρα δίνονταν ανάλογα με το χρώμα του πακέτου: «κόκκινα», «ροζ», «κίτρινα», «άσπρα». Οι αστυνομικοί συνεργάζονταν, σύμφωνα με τη δικογραφία, και με υπάλληλο του καταστήματος (με το προσωνύμιο «μαύρη»), η οποία τους διευκόλυνε σε σχέση με την υπέρβαση του επιτρεπόμενου αριθμού τσιγάρων που μπορούσαν να αγοράσουν ημερησίως.

Στο μεταξύ, ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν την περασμένη Τετάρτη, μετά την απολογία τους στον Ανακριτή, ο αστυνομικός διευθυντής και οι δύο αστυνομικοί, που ήταν οι στενότεροι συνεργάτες του. Ο αξιωματικός υποστήριξε ότι οι ανασκαφές είναι το «χόμπι» του, τονίζοντας ότι δεν βρέθηκαν πολύτιμα αρχαία αντικείμενα στην κατοχή του. Όσον αφορά στα τσιγάρα, απάντησε ότι τα είχε για προσωπική χρήση. Ο αστυνομικός που θεωρούσε διαβατήρια στα σύνορα υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία σε βάρος του. Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους αφέθηκαν και οι υπόλοιποι 11 συλληφθέντες, ενώ για τους δεκάδες κατηγορουμένους που εμπλέκονται στην υπόθεση θα οριστεί τακτική δικάσιμος.

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ