Μπαράζ επιθέσεων αντιεξουσιαστών σε αστυνομικά τμήματα φοβάται η ΕΛ.ΑΣ. μετά το τέλος της καραντίνας και την επιστροφή στην επονομαζόμενη «κανονικότητα». Η επίθεση προ τριών ημερών με βόμβες μολότοφ στο αστυνομικό τμήμα της Νέας Ιωνίας ήταν, όπως αποκαλύπτεται, αναμενόμενη από την ΕΛ.ΑΣ. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει αποτροπή.

Αναδημοσίευση από «Τα Νέα», Βασίλης Λαμπρόπουλος

Σε κατεπείγον έγγραφο της ηγεσίας της Αστυνομίας που αποκαλύπτουν «ΤΑ ΝΕΑ» και το οποίο συντάχθηκε στις 26 Μαΐου 2020 -δηλαδή περίπου πέντε ημέρες πριν από την επίθεση στη Ν. Ιωνία- υπήρχε σαφής προειδοποίηση για τέτοιου είδους καταδρομικές επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα της Αττικής. Με κύριο φόβο -λόγω των παρεμβάσεων της Αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων- να υπάρξει αποκέντρωση των επιθέσεων των αναρχικών με στόχευση σε αστυνομικά τμήματα, όπως έχει συμβεί και άλλες φορές στο παρελθόν.

Σημειώνεται ότι την τελευταία 12ετία έχουν σημειωθεί περίπου 50 εμπρηστικές επιθέσεις εναντίον αστυνομικών τμημάτων της Αττικής (Εξάρχεια, Ομόνοια, Πεύκη, Ζωγράφου, Παγκράτι, Πατήσια, Παπάγου και άλλων). Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις αστυνομικά τμήματα έχουν γίνει στόχος αντιεξουσιαστών από δύο έως τέσσερις φορές!

Τι αναφέρει

Το έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. έχει τίτλο «Εντατικοποίηση – επαύξηση των μέτρων προστασίας αστυνομικών εγκαταστάσεων». Επισημαίνεται λοιπόν σε αυτό, «παρακαλούμε να εντατικοποιήσετε τα μέτρα σε εγκαταστάσεις και κτίρια όπου στεγάζονται αστυνομικές υπηρεσίες προς πρόληψη, αποτροπή δράσεων αιφνιδιαστικού χαρακτήρα με τη μορφή συμβολικής κατάληψης, παρεμβάσεις, καθώς και οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας εις βάρος τους. Στο πλαίσιο αυτό να δοθούν ειδικές κατευθύνσεις στο σύνολο του προσωπικού των υπηρεσιών σας για αυξημένη επαγρύπνηση και ετοιμότητα και λήψη αυξημένων μέτρων αυτοπροστασίας».

Ανάμεσα στα άλλα ζητείται «να διενεργούνται ενδελεχείς έλεγχοι σε ύποπτα άτομα κινούμενα περιμετρικά πλησίον των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων, καθώς και σε εγκαταλελειμμένα πλησίον αυτών των κτιρίων δέματα, βαλίτσες και άλλα αντικείμενα τα οποία δημιουργούν υποψίες για ενδεχόμενη τέλεση αξιόποινων πράξεων. Ακόμη έλεγχος να γίνεται σε κοινόχρηστους χώρους των αστυνομικών εγκαταστάσεων και λοιπών ευπαθών στόχων και σε ανοιχτούς χώρους (σ.σ. όπως πάρκα) όπου ενδεχομένως έχουν τοποθετήσει ύποπτα αντικείμενα.

Επίσης να γίνεται έλεγχος της εισερχόμενης αλληλογραφίας, ακολουθώντας τον οδηγό διαδικασιών ασφαλείας». Επιπλέον επισημαίνεται ότι «πρέπει να ληφθούν όλα τα κατά την κρίση σας μέτρα τα οποία θα αυξήσουν στον μέγιστο βαθμό την ασφάλεια των εγκαταστάσεων και προσώπων».



ΠΗΓΗ