Το σύστημα της αστυνόμευσης αποτελείται από πολλούς κρίκους μιας αλυσίδας οι οποίοι είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι μεταξύ τους. Η αστυνόμευση περιλαμβάνει τα περιπολικά και τους δικυκλιστές της Άμεσης Δράσης, τα περιπολικά των τμημάτων, τις πεζές περιπολίες κ.λ.π.

Άρθρο του Χρήστου Μπαλάσκα
Αντιπρόσωπος της Ένωσης Αστυνομικών Αθηνών στην ΠΟΑΣΥ

Εδώ βλέπουμε τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του σώματος της ΕΛ.ΑΣ. Άλλες υπηρεσίες είναι άρτια εξοπλισμένες και με άφθονο έμψυχο υλικό και άλλες οι οποίες κυριολεκτικά λιμοκτονούν σε υλικοτεχνική υποδομή και κυρίως σε έμψυχο υλικό. Ειδικά τα αστυνομικά τμήματα (μερικά από τα οποία βλέπουν το ρεπό με το κιάλι), έχουν μείνει «στεγνά» σε ότι αφορά τον αριθμό τον συναδέλφων που τα απαρτίζουν.

Δεν μπορεί να δίνονται κατά καιρούς εντολές για προσαγωγές στα περιπολικά και τους δικυκλιστές και όταν αυτές οι προσαγωγές φτάνουν στα αστυνομικά τμήματα να τις υποδέχονται μόνο ο αξιωματικός υπηρεσίας και ένας σκοπός. Έτσι αναγκάζονται οι συνάδελφοι που κάνουν τις προσαγωγές να παραμένουν στα Α.Τ. για την φύλαξη με αποτέλεσμα να χωλαίνει η αστυνόμευση. Τα αστυνομικά τμήματα είναι άδεια από αστυνομικούς και ο φόρτος εργασίας είναι τεράστιος.

Η πολιτεία άρχισε τελικά μετά από άπειρες διαμαρτυρίες του συνδικαλιστικού κινήματος να ανεβάζει τον αριθμό τον εισακτέων στις αστυνομικές σχολές. Τώρα μένει να δούμε αν θα γίνει σωστή κατανομή των νεοεξερχομένων συναδέλφων στις υπηρεσίες οι οποίες αιμορραγούν όπως η Άμεση Δράση (περιπολικά και ομάδα Ζ) τα αστυνομικά τμήματα τάξης και ασφαλείας κ.λπ. Όλα είναι μεταξύ τους αλληλένδετα.

Όταν ένας κρίκος είναι αδύναμος, όλο το σύστημα υπολειτουργεί και καταρρέει. Η ΕΛ.ΑΣ. είναι ένας οργανισμός ο οποίος αποτελείται από διάφορα κύτταρα. Το ένα πρέπει να βοηθά το άλλο. Αυτό είναι και το πνεύμα της συναδελφικότητας. Δυστυχώς όμως άλλοι αποφασίζουν.

Εμείς είμαστε εδώ για να καυτηριάζουμε τα κακώς κείμενα, να πιέζουμε και να προτείνουμε λύσεις για την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων όλων των συναδέλφων. Είμαστε εδώ…

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα «Σύγχρονη Αστυνομία» της Ε.ΑΣ.Υ.Α.



ΠΗΓΗ