Μετά την «ψυχρό» αποτύπωμα μας στις κρίσεις της Ελληνικής Αστυνομίας και αναφορικά με τις ανακατατάξεις στην κορυφή της πυραμίδας της αστυνομικής ιεραρχίας, θα προσπαθήσουμε να απαθανατίσουμε την «σκακιέρα», στις κρίσεις των Υποστρατήγων και Διευθυντών καίριων αστυνομικών υπηρεσιών που βλέπουμε να συνωστίζονται εκεί, αξιωματικοί έτοιμοι να παραλάβουν τη σκυτάλη στο «survivor» της αστυνομικής διάδοχής!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Συνελήφθη Ειδικός Φρουρός και οι δύο ανήλικοι δράστες για τον ξυλοδαρμό του σταθμάρχη
Στα «κάρβουνα» ο νυν Αρχηγός, Μιχάλης Καραμανλάκης
Σε πλήρη ανάπτυξη πλέον όλοι οι συσχετισμοί και πόλοι επιρροής, με κύριους εκείνους, που έχουμε ήδη αναφέρει και προτάξει. Ο κύκλος ξεκινάει με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον οποίο μεταξύ άλλων, ακουμπάει ο o Γενικός Γραμματέας Κωνσταντίνος Τσουβάλας, που μαζί με τον νυν Αρχηγό Μιχάλη Καραμανλάκη αλλά και τον νυν Προϊστάμενο Επιτελείου Ντζιοβάρα Παναγιώτη, δημιούργησαν μια παράλληλη, υποτυπώδη ομάδα παρασκηνιακών κρίσεων . Βέβαια αυτοί δεν μπορούν να βγάλουν από τα «κάρβουνα» τον νυν Αρχηγό που τον κρατάει σταθερά εκεί ο Ανδρέας Δασκαλάκης με δεδομένο ότι μέχρι σήμερα ο Υπουργός και παρά τις «οχλήσεις» αποφεύγει να του δώσει πρόωρα το χρίσμα, αφήνοντας ταυτόχρονα ανοιχτό το σενάριο της «ανατροπής».
Ο χρόνος και τα καθημερινά απρόοπτα, τους αφήνει όλους άυπνους. Μάλιστα η εγκληματική επίθεση των δύο νεαρών στον σταθμάρχη, στην αποβάθρα του ΜΕΤΡΟ Ομονοίας και το ενδεχόμενο καταλογισμού ευθύνης για έλλειμα αστυνόμευσης σε αυτή τη συγκυρία, τους βάζει σε ανήσυχες σκέψεις.
Όπως ξαναγράψαμε ο δεύτερος μεγάλος πόλος είναι ο Λευτέρης Οικονόμου που και σε αυτές τις κρίσεις διακρίνουμε ότι θα διατηρήσει τον χαρακτήρα της «βελούδινης σύγκρουσης» με τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, επιδιώκοντας να διατηρήσει και να προάγει αξιωματικούς της δικής του επιρροής και εκτίμησης. Ίσως να αποτελέσει και τον παράγοντα για ανατροπές στα σχέδια του υπουργικού περιβάλλοντος, αφού θεωρείται η μόνη αμιγώς κομματική παρουσία στο υπουργείο με στενή σχέση συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τον Γρηγόρη Δημητριάδη, Διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου και ανηψιού του Κυριάκου Μητσοτάκη.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πρωτοβουλίες για αναβάθμιση της αστυνομικής εκπαίδευσης
Κρίσεις στους «επιχειρησιακούς» αξιωματικούς
Μετά τις κρίσεις των «επιτελικών» αξιωματικών θα ακολουθήσουν οι κρίσεις των «επιχειρησιακών», αξιωματικών, των οποίων οι αποφάσεις θα επιφέρουν μείζονος σημασίας αποτελέσματα, θετικά ή αρνητικά στην εφαρμογή της αντεγκληματικής πολιτικής του υπουργείου και της κυβέρνησης, για αυτό οι επιλογές θα γίνουν με στενά υπηρεσιακά προσωπικά και κομματικά κριτήρια, χωρίς να λείψουν οι έξωθεν παρεμβάσεις. Μεγάλο εμπόδιο αποτελεί η ένδεια δοκιμασμένων και διακεκριμένων αστυνομικά αξιωματικών, αφού την επετηρίδα την λεηλάτησαν οι κομματικές κρίσεις του διδύμου, Ανδρικόπουλος – Όλγα Γεροβασίλη.
Tο εναρκτήριο λάκτισμα των «μικρών κρίσεων» βρίσκει επικεφαλή στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής τον Υποστράτηγο Γιάννινα Γεώργιο, τον βρίσκει και πρώτο όμως στην επετηρίδα των υποστρατήγων με αναγκαστική την προαγωγή ή την αποστρατεία του αφού εξάντλησε την παραμονή του στο βαθμό! Παράλληλα όμως κατά τη διάρκεια της θητείας του, εξάντλησε και τις δεξαμενές στήριξης και εύνοιας από τον Λευτέρη Οικονόμου που τον εμπιστεύθηκε στην ηγεσία της Γ.Α.Δ.Α. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση αρνητικής «χρέωσης» της τελευταίας παρείσφρησης κουκουλοφόρων στο πολυτεχνείο στις 13 Νοέμβρη με ανεπτυγμένα τα μέτρα τάξης για τον εορτασμό της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και η «εξαφάνιση» του Παππά της χρυσής αυγής λίγες ώρες πριν τη σύλληψή του.
Σίγουρα αξιοποιήσιμη αστυνομική παρουσία αποτελεί ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Υποστράτηγος Πέτρος Τζεφέρης, που προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες με όλους τους πόλους και φορείς εξουσίας αφού τους διαχειρίστηκε με «διπλωματική μαεστρία» και μαζί όλα τα έκτακτα αστυνομικά περιστατικά στην ΕΛ.ΑΣ. Η επανίδρυση της ΔΕΛΤΑ ως ΔΡΑΣΗ, η ενίσχυση και αναδιοργάνωση των ΟΠΚΕ, οι επιτυχίες στα ναρκωτικά, η υποστηρικτική δράση στις ανακαταλήψεις κτηρίων ενισχύουν το «βιογραφικό» του . Μελανό στοιχείο αποτελεί και για εκείνον επίσης, η διαφυγή της σύλληψης του «υπαρχηγού» της χρυσής αυγής. Η παραμονή του στη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής λοιπόν, αποτελεί μια ιδανική λύση για τον ίδιο, η αποστρατεία όμως δύο αντιστράτηγων ίσως τον οδηγήσει στο τιμόνι της Γενικής Αστ. Διεύθυνσης Αττικής.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτή είναι η οικιακή βοηθός που “άδειαζε” σπίτια στα βόρεια προάστια – ΦΩΤΟ
Μια πολυσχιδή υπηρεσιακή προσωπικότητα με επικεντρωμένα πολλά βλέμματα στην εκπεφρασμένη και από τον ίδιο, κομματική υπαγωγή και πορεία του, που διατηρεί ένα αριστερόστροφο πολιτικό εκκρεμές που κινήθηκε χρωματικά στην περιοχή του κόκκινου με την προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ τώρα κινείται στην κατεύθυνση του πράσινου, ευθυγραμμιζόμενος με τον πολιτικό του προϊστάμενο, αποτελεί ο «δεύτερος» τη τάξη στη Γ.Α.Δ.Α Σανιδάς Παρασκευάς. Χωρίς να αποτελεί πρώτη επιλογή στην τοποθέτησή του ως Γενικού Αστυν. Διευθυντή Αττικής, αποτελεί όμως μια «μαθηματική» λύση ανάγκης, στην εξίσωση των κρίσεων.
Μια αθόρυβα «εκκωφαντική» παρουσία αποτελεί ο Υποστράτηγος Γιώργος Καστάνης, που υπηρετεί ως «Κλαδάρχης» Ασφαλείας του Αρχηγείου, αφού έχει καταφέρει να διατηρείται στο απυρόβλητο της διαδικασίας χωρίς να αποκλείεται η αξιοποίησή του σε καίριο αστυνομικό πόστο.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ορκίστηκαν 701 Δόκιμοι Αστυφύλακες
Οι περιζήτητες υπηρεσίες
Πανθομολογούμενο είναι ότι οι προνομιακές διευθύνσεις της ΕΛ.ΑΣ είναι οι εξής τρεις : Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.ΔΑ.Π) ,η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας για τις οποίες ήδη έχουν αναπτυχθεί ζυμώσεις και έχουν εκδηλωθεί επιθυμίες και πιέσεις αντικατάστασης. Ο πολιτικός έλεγχος αυτών των υπηρεσιών είναι απόλυτα επιβεβλημένος, λόγω της υψηλής διαβάθμισης και διαχείρισης απορρήτων δεδομένων αλλά προπάντων για εκείνες που συνδέονται και διαχειρίζονται τα αρχεία καταγραφής συνακροάσεων !!
«Αγκάθι» στην διαδικασία θα αποτελέσει» η Γενική Διεύθυνση Προστασίας Επισήμων της οποίας η «εσωστρέφεια» που επέδειξαν οι Αξιωματικοί που υπηρετούσαν πριν στη Διεύθυνση Αερολιμένα Αθηνών, τους οδήγησε στην «πόρτα» του Εσωτερικών Υποθέσεων, απασχολώντας την κοινή γνώμη αρνητικά αλλά κυρίως δημιουργώντας έντονη δυσφορία στο Μαξίμου με αστάθμητες συνέπειες για αυτό.
Με καθυστέρηση η αυλαία των κρίσεων
Με δεδομένο ότι η «ώρα της κρίσεως» απομακρύνθηκε λόγω της υποχρεωτικής αναμονής έκδοσης του Προεδρικού Διατάγματος που αφορά τους Υποδιευθυντές που δεν έχουν συμπληρώσει 29 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας και αποκτούν το δικαίωμα να εξαιρεθούν από τις προαγωγές, μάλιστα παρά τις ασκούμενες πιέσεις για επιτάχυνση θα χρειαστούν τουλάχιστον 10 με 15 ημέρες, θα δοθεί έτσι το περιθώριο να παραταθούν μαζί και οι διεργασίες – ζυμώσεις.
Μετά το, ελπίζουμε «ψυχρό», αποτύπωμα του κλίματος των επερχόμενων κρίσεων στην Ελληνική Αστυνομία, αυτή τη φορά με επιμέρους αλλά μείζονος σημασίας υπηρεσίες συμπληρώνουμε την εκτίμησή μας για τα δρώμενα σε έναν δαιδαλώδη οργανισμό.
Οι ασφαλέστερες εκτιμήσεις και πληροφορίες θα προκύψουν κοντά στο χρόνο εκκίνησης και τυπικά, των κρίσεων που θα είμαστε σίγουρα παρόντες.
Πηγή: lawandorder.gr