ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το τελευταίο «αντίο» στον ομογενή αστυνομικό, Αναστάσιο Τσάκο (Anastasios Tsakos), που βρήκε τραγικό θάνατο στο οδόστρωμα του LIE τα ξημερώματα της Μεγάλης Τρίτης, είπαν, το πρωί της Τρίτης του Πάσχα, συγγενείς, φίλοι και συνάδελφοι, στον ιερό ναό Αγίας Παρασκευής, στο Γκρινλόουν.

Τραγικές φιγούρες οι γονείς του, Σταύρος και Αννα Τσάκου, η σύζυγός του, Ειρήνη, τα δυο ανήλικα παιδιά του 3 και 5 ετών και τα αδέλφια του, Λευτέρης και Κατίνα, που κατέφτασαν στον ιερό ναό με ειδική αυτοκινητοπομπή, μαζί με την υπόλοιπη οικογένεια, υπό την μέριμνα της Αστυνομίας.

Τα μέτρα ασφαλείας στον περιβάλλοντα χώρο ήταν δρακόντεια, ενώ η Αστυνομία απέκλεισε την κυκλοφορία στους δρόμους πέριξ της εκκλησίας, σε μια ευρεία απόσταση, από τις 8 το πρωί, καθώς τέθηκαν σε εφαρμογή πρωτόκολλα ασυνήθιστα για την περιοχή.

Με έναν συγκλονιστικό επικήδειο, η σύζυγος του εκλιπόντος, Ειρήνη Τσάκου, αποχαιρέτησε τον άνθρωπό της, αναφερόμενη στο ήθος και τον ρόλο του ως συζύγου, ως πατέρα, αστυνομικού και φίλου.

«Οποιος χρειαζόταν βοήθεια, θα έκανε τα πάντα, για όλους, για τον φίλο, για τον ξένο, για τον γείτονα. Ηξερες ότι ο Τάσος θα ήταν εκεί. Ο Τάσος ήταν επίσης πολύ αστείος. Του άρεσε να κάνει τους ανθρώπους να γελάνε. Του άρεσε να παίρνει την μηχανή του, ήθελε να γίνει και πιλότος. Ηταν όμως και πολύ ταπεινός. Δούλευε πολύ σκληρά. Ηταν ο καλύτερος πατέρας για τα παιδιά του. Τα πήγαινε βόλτα, τους διάβαζε παραμύθια για να κοιμηθούν. Δεν θα τον ξεχάσουν και θα φροντίσω για αυτό. Τώρα είναι ο άγγελός μας, θα μας προσέχει. Θα σε αγαπώ μέχρι να με κρατήσεις στα χέρια σου ξανά», ανέφερε και έκλεισε με το «σε αγαπώ» στα ελληνικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στη Νεκρώσιμο Ακολουθία και εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια, πλέκοντας το εγκώμιο του εκλιπόντος για την πίστη στο καθήκον και την αυτοθυσία του.

«Είναι πολύ δύσκολη η θέση οποιουδήποτε να αποχαιρετήσει έναν τέτοιο ήρωα, έναν τέτοιο σύζυγο, έναν τέτοιο πατριώτη, ένα παιδί της Ελλάδας, ο οποίος όπου και να πήγε, υπερήφανους έκανε τους δικούς του ανθρώπους, την εκκλησία του και την πατρίδα του, γιατί ήταν ένας άνθρωπος προσφοράς και αγάπης. Αγαπούσε τον πλησίον και τον νοιαζόταν. Ομολογώ ότι ως Αρχιεπίσκοπος, ως κληρικός, ως ορθόδοξος, δεν μπορώ να βρω λόγια για να παρηγορήσω την σύζυγο του, Ειρήνη, τα παιδιά, τον πατέρα και την μητέρα του. Πρέπει να αγκαλιάσουμε αυτούς που άφησε πίσω ο Τάσος, να τους στηρίξουμε και να αφήσουμε τον χρόνο να επουλώσει σιγά σιγά αυτήν την μεγάλη πληγή», ανέφερε ο κ. Ελπιδοφόρος, ο οποίος χειροκροτήθηκε επανειλημμένως από τους παρευρισκόμενους και ιδίως τους αστυνομικούς, όταν αναφέρθηκε στην αυτοθυσία και την προσφορά τους.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Νέας Υόρκης, Μπιλ ντε Μπλάσιο, χαρακτήρισε τον Αναστάσιο Τσάκο έναν αληθινό ήρωα, ενώ στηλίτευσε την ανεύθυνη οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, η οποία στάθηκε αιτία για την παράσυρση του Τσάκου από το μοιραίο όχημα της 32χρονης Τζέσικα Μπουβέ.

«Θρηνούμε όλοι για έναν καλό άνθρωπο από όλες τις απόψεις που έφυγε από την ζωή. Η οικογένεια θρηνεί, το NYPD η πόλη θρηνεί. Κάποιοι άνθρωποι είναι αληθινοί ήρωες και είναι εκεί για τους άλλους. Ενας τέτοιος άνθρωπος ήταν ο Αναστάσιος Τσάκος», είπε ο Μπιλ ντε Μπλάσιο, που προέτρεψε τα παιδιά του ομογενούς αστυνομικού «να είναι υπερήφανα για τον ήρωα πατέρα τους.

Το ήθος και την αυτοθυσία του Αναστασίου Τσάκου εξήρε και ο αρχηγός του NYPD, Ντέρμοντ Σι, αναφερόμενος στην πορεία ζωής του Τσάκου από μια μακρινή περιοχή της Νοτίου Ελλάδας μέχρι τη Νέα Υόρκη και το NYPD.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα» («Ε.Κ.») ο ομογενής διοικητής της Μονάδας Κ-9 του Τμήματος Συγκοινωνιών του NYPD, Γιάννης Πάππας (John Pappas), δεν μπορούσε να κρύψει την συγκίνησή του, καθώς γνώριζε τον Τσάκο τόσο επαγγελματικά όσο και προσωπικά.

«Τον γνωρίζαμε 14 χρόνια από τον Σύλλογό μας, τον ‘Απόστολο Παύλο’. Ηταν ένας πολύ καλός αστυνομικός, μα πάνω απ’ όλα ένας πολύ καλός άνθρωπος. Ηταν ένας άνθρωπος που θα σε έκανε πάντα να χαμογελάς», δήλωσε ο Γιάννης Πάππας.

Πλήθος αστυνομικών αποχαιρέτησαν με όλες τις προβλεπόμενες τιμές τον Αναστάσιο Τσάκο, με την έξοδο της σορού, πριν μεταφερθεί για την ταφή στο νεκροταφείο «Νόρθπορτ Ρούραλ» (Northport Rural Cemetery 23 SANDY HOLLOW Rd, Northport, New York).

Πηγή:  ekirikas.com



ΠΗΓΗ