Μάλιστα, το στρατηγείο της επιχείρησης θα είναι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Γενικής Γραμματίας Πολιτικής Προστασίας, όπου ήδη έχει μάλιστα στηθεί.

Στο μεταξύ από την Αστυνομία, 3.000 αστυνομικοί θα χρησιμοποιηθούν για την επιχείρηση μεταφοράς και φύλαξης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, επτά θα είναι τα σημεία φύλαξης του εμβολίου που στην πορεία θα γίνουν 14. Σίγουρα θα είναι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, ενώ τις επόμενες ημέρες θα οριστικοποιηθούν οι υπόλοιπες περιοχές. Οι χώροι θα φυλάσσονται επί 24ωρου βάσεως, ενώ κατά τη μεταφορά τους θα ακολουθεί αυτοκινητοπομπή.

Στις 28 ή στις 29 Δεκεμβρίου είναι οι πιο πιθανές ημερομηνίες για την έναρξη των εμβολιασμών. Επίσης, θα έρθουν 300.000 δόσεις και όχι 500.000, ενώ από αύριο, Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου θα αρχίσει η καταγραφή των υγειονομικών που θα εμβολιαστούν.

«Από αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα από τις 7 υγειονομικές περιφέρειες και τα νοσοκομεία της χώρας, ώστε να ξεκινήσει η καταγραφή όλων των υγειονομικών. Μιλάμε για όλο το προσωπικό. Γιατρούς, νοσοκόμους, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, όλους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωσή του για την πορεία της πανδημίας στη χώρα το απόγευμα της Τετάρτης. Κατά την ομιλία του, παράλληλα, ξεκαθάρισε πως τα εμβόλια θα δοθούν σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την ίδια ημερομηνία, ώστε να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί.

«Η έκκλησή μου προς αυτούς έχει να κάνει πρώτα απ’ όλα με τη δική τους προστασία μέσω του εμβολιασμού και εξίσου με την ασφάλεια των ασθενών μέσα στο νοσοκομείο, ώστε να μειωθεί η πιθανότητα των ενδονοσοκομειακών διασπορών», επεσήμανε ο υπουργός Υγείας. Πάντως μετά τους υγειονομικούς σειρά να εμβολιαστούν θα έχουν οι ευπαθείς ομάδες και οι υπέργηροι γιατί αυτές είναι οι ομάδες που έχουν χτυπηθεί πάρα πολύ από την πανδημία.

«Στον αντίποδα των δυσκολιών που έχουμε ζήσει όλους αυτούς τους μήνες», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, βρίσκεται «η κοινή ευρωπαϊκή προμήθεια εμβολίων». «Θα θυμάστε ότι έγινε πολύ μεγάλη κουβέντα για το εάν θα έχουμε εμβόλια και πότε η Ευρώπη θα έχει εμβόλια…, πότε αυτά τα εμβόλια θα φτάσουν στη χώρα μας», υπενθύμισε ο υπουργός, τονίζοντας ακόμα μια φορά ότι το εμβόλιο «θα διοχετευθεί σε όλα τα κράτη- μέλη στις ίδιες ημερομηνίες έτσι ώστε να ξεκινήσει αυτή η τεράστια υγειονομική επιχείρηση εμβολιασμού των συμπολιτών μας».

Τέλος αξίζει να αναφερθεί αναμένονται πολλές περισσότερες δόσεις εμβολίου και από άλλες εταιρείες άμα εξασφαλίσουν με τη σειρά τους την αδειοδότησή τους. Συγκεκριμένα στη χώρα μας αναμένεται να φτάσουν 200.000 δόσεις από Moderna και 300.000 από Astrazeneca έως τα μέσα Ιανουαρίου.

ethnos.gr



ΠΗΓΗ