Του Ταρσούνα Παντελή- Βασιλείου,

Τακτικού Μέλους Ε.ΑΣ.Υ.Α. στο Συμβούλιο Μεταθέσεων Δ.Α. Αθηνών

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένα ακόμη Π.Δ. που αφορούσε την διάρθρωση της ΕΛ.ΑΣ.. Ένα ακόμη Π.Δ., που όπως πολλά άλλα, προτάθηκε, υπογράφηκε, δημοσιεύτηκε αλλά τελικά εφαρμόστηκε από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία κατά το δοκούν.

      Ας αφήσουμε τις γενικεύσεις και ας επικεντρωθούμε στο θέμα μας. Με το Π.Δ. 178/2014 ιδρύεται η Υπηρεσία Αλλοδαπών Αξιωματούχων & Ευπαθών Στόχων, της οποίας πέραν των άλλων αρμοδιότητα είναι, από το οικείο Τμήμα Ακινήτων Στόχων, η φρούρηση των ακίνητων στόχων που βρίσκονται στην περιοχή της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και περιλαμβάνονται στις παραγράφους 9 έως 10 του άρθρου 70 του Π.Δ. 141/1991 εκτός εκείνων των οποίων η φρούρηση σύμφωνα με τις ίδιες ή άλλες διατάξεις ανήκει σε άλλες Υπηρεσίες. (Κεφ. Η, Άρθρο 26 § 11, στ. δ).

      Ένα μεγάλο βήμα, θα είναι η εφαρμογή επιτέλους, της παραπάνω διάταξης, για την απαγκίστρωση των Υπηρεσιών που υπάγονται στην Γ.Α.Δ. Αττικής, καθώς οι περισσότερες εξ αυτών έχουν χρεωθεί μία ή περισσότερες φρουρήσεις με αποτέλεσμα να έχουν αποκλίνει παρασάγγας από την κύρια αποστολή τους, την προστασία των Πολιτών.

     Ειδικότερα, η ίδρυση του εν λόγω Τμήματος θα προσφέρει μεγαλύτερη οργάνωση για την κάλυψη των εκάστοτε αναγκών φρούρησης ευπαθών εγκαταστάσεων, modus operandi καθώς θα υπάρχει πλέον μία εξειδικευμένη Υπηρεσία που θα διαχειρίζεται το υπάρχον προσωπικό, με αποτέλεσμα να εφαρμόζονται όλες οι υφιστάμενες διαταγές.

      Διαταγές για φρουρήσεις, που είναι κοινό μυστικό, ότι δεν εφαρμόζονται επ ουδενί στο σύνολό τους, από τις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α., στις οποίες ανατίθενται λόγω μεγάλης έλλειψης προσωπικού. Είναι αστείοι οι αριθμοί που αποδεικνύουν αυτή την έλλειψη προσωπικού και ειδικά στο Κέντρο της Αθήνας με χαρακτηριστικό παράδειγμα, μεγάλο Α.Τ. να έχει παρούσα δύναμη 105 αστυνομικούς και να χρειάζεται σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαταγές 188 αστυνομικούς, ημερησίως, για την κάλυψη των αναγκών μόνο της φρούρησης ακίνητων στόχων, χωρίς να υπολογίζονται ρεπό άδειες και προσωπικό που στελεχώνει της εσωτερικές υπηρεσίες (Διοικητής, Αξ/Υπ, Γραφεία, Σκοπός Καταστήματος & Κρατητηρίων). Άλλη παρόμοια περίπτωση, Τ.Α. της Αθήνας, με παρούσα δύναμη 15 αστυνομικούς να καλείται καθημερινά να διαθέσει 2-3 αστυνομικούς για τον εν λόγω σκοπό.

     Επιπρόσθετα, με την ύπαρξη εξειδικευμένης Υπηρεσίας θα παρέχονται στο προσωπικό που υπηρετεί σε αυτήν, εκπαιδεύσεις και μετεκπαιδεύσεις στην φρούρηση σταθερών στόχων με αποτέλεσμα την ύπαρξη πλέον, εξειδικευμένου προσωπικού το οποίο θα ανταποκρίνεται καλύτερα στην αποστολή του. Αυτή η εξέλιξη θα έχει ως κυριότερο αποτέλεσμα την ελάττωση ή και παύση των παράλογων διαθέσεων πληρωμάτων της Άμεσης Δράσης, δικυκλιστών της Ομάδας Ζ και ΔΙ.ΑΣ., αλλά και διμοιριών Υ.Α.Τ./Υ.ΜΕ.Τ. για την φρούρηση εγκαταστάσεων.

Ας μετρηθούμε λοιπόν!

      Οι διαταγές από την Ηγεσία για τις εν λόγω φρουρήσεις/φυλάξεις εκδίδονται καθημερινά και συνεχίζουν να έχουν αυξητική τάση ως προς τον αριθμό προσωπικού που χρειάζεται για να καλυφθούν. Ποιος αλήθεια γνωρίζει τον – έστω κατά προσέγγιση – αριθμό αυτό; Οπότε η αναγκαιότητα λειτουργίας του Τμήματος Ακινήτων Στόχων υφίσταται κυρίως για αυτόν τον λόγο. Θα μετρηθούν επιτέλους οι αστυνομικοί που χρειάζονται για να δούμε «αν βγαίνουν τα κουκιά» ;;;

    Εν συνεχεία και σε συνάρτηση με τα παραπάνω πριν εκδοθούν νεότερες διαταγές οι αρμόδιοι φορείς (επιτροπή, Ηγεσία) θα είναι σε θέση να εξετάζουν και να παύουν ευκολότερα κάποιες παλαιότερες και με μειωμένη επικινδυνότητα υφιστάμενες φρουρήσεις. Διότι απευθυνόμενος εκ το θεσμικού μου ρόλου προς την Πολιτική και Φυσική ηγεσία, δηλώνω ότι με τον παρόν τρόπο φύλαξης, υπάρχουν σε ισχύ διαταγές για φρουρήσεις, «χωρίς κανέναν απολύτως λόγο ύπαρξης».

     Στον αντίποδα, οι Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ. Αττικής θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν τα μέγιστα στην κύρια αποστολή τους, την προστασία των πολιτών, με την προϋπόθεση να έχουν πάντοτε και απαρέγκλιτα το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη των πάγιων και ανελαστικών καθημερινών αναγκών τους.

   Με την εφαρμογή των ανωτέρω αναγραφομένων, θα μετακινηθεί μεγάλος αριθμός προσωπικού στο νεοϊδρυθέν Τμήμα και επειδή η λέξη «απαραίτητο» έχει για πολλούς διφορούμενη άποψη, χωρίς φρουρήσεις, ένα Αστυνομικό Τμήμα και ένα Τμήμα Ασφαλείας του Κέντρου χρειάζονται για να λειτουργήσουν – και όχι να υπολειτουργήσουν – 55 και 35 αστυνομικούς, αντίστοιχα.

    Η Γ.Α.Δ. Αττικής αιμορραγεί αξιότιμοι κ.κ. της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας και η πιο εύκολη λύση στο πρόβλημα είναι μπροστά στα μάτια σας, το Προεδρικό Διάταγμα υφίσταται από το “μακρινό” 2014.

Μήπως ήγγικεν η ώρα να το εφαρμόσουμε;

Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»



ΠΗΓΗ