Εντείνονται τα μέτρα της Αστυνομίας για την επιτήρηση της εφαρμογής των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού σε όλη τη χώρα, με το μεγαλύτερο μέρος των αστυνομικών δυνάμεων να απασχολείται στα σχέδια που έχουν εκπονηθεί για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη.

Στόχος της ΕΛ.ΑΣ. είναι να πραγματοποιούνται καθημερινά περίπου 50.000 έλεγχοι. Στη ΓΑΔΑ αλλά και σε όλες τις αστυνομικές διευθύνσεις της χώρας έχει λάβει χώρα σειρά συσκέψεων, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι, σε μία περίοδο που η κατάσταση χαρακτηρίζεται οριακή.

Οι αστυνομικοί πραγματοποιούν μπλόκα σε όλα τα πολυσύχναστα σημεία, για την τήρηση των μέτρων που θεωρούνται βασικά. Πρόκειται για την καθολική χρήση μάσκας, τον περιορισμό της κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί, την απαγόρευση επιβίβασης σε ΜΜΜ χωρίς χρήση μάσκας. Τα ξημερώματα της Δευτέρας έγιναν μπλόκα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες του Katechaki από τη λεωφόρο Μεσογείων, στο ύψος της πλατείας Αγίας Παρασκευής.

Από τους ελέγχους προκύπτει ότι εκατοντάδες είναι οι πολίτες που ακόμα δεν έχουν «προσαρμοστεί» στα νέα δεδομένα. Ενδεικτικό είναι ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκαν 50.000 έλεγχοι σε όλη τη χώρα και διαπιστώθηκε ότι πολλοί ήταν οι πολίτες που κυκλοφορούσαν αδικαιολόγητα μετά τις 00.30. Αναλυτικότερα, βεβαιώθηκαν συνολικά 601 πρόστιμα ύψους 150 ευρώ σε ισάριθμους πολίτες. Από αυτά τα 399 ήταν στην Αττική, τα 53 στη Θεσσαλονίκη, τα 50 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, τα 50 στην Κεντρική Μακεδονία και τα υπόλοιπα σε άλλες περιοχές της χώρας.

Επίσης, επιβλήθηκαν 1.684 πρόστιμα ύψους 150 ευρώ για μη χρήση μάσκας και μη τήρησης της προβλεπόμενης φυσικής απόστασης.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει η ΕΛ.ΑΣ. στη Θεσσαλονίκη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί. Εκεί θα ενισχυθούν οι περιπολίες στο παραλιακό μέτωπο αλλά και σε όλα τα σημεία (πλατείες, πάρκα, πεζόδρομοι κλπ) που έχουν χαρτογραφηθεί ως στέκια, όπου γίνονταν μαζώξεις για διασκέδαση.

Περιπολίες

Το σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει τη διάθεση μεγάλου αριθμού αστυνομικών δυνάμεων για τους ελέγχους που αφορούν στα μέτρα για την πανδημία. Το βάρος θα σηκώσουν η ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η Άμεση Δράση και η Τροχαία. Οι συγκεκριμένες αστυνομικές υπηρεσίες έχουν πάρει εντολές για να έχουν παρουσία όλο το 24ωρο σε πολυσύχναστα σημεία των πόλεων.

Σε επιφυλακή, ωστόσο, θα βρίσκονται και άλλες δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ., όπως η ΟΠΚΕ, για τις περιπτώσεις που ομάδες πολιτών επιχειρήσουν συγκεντρώσεις ή πορείες που έχουν απαγορευτεί. Αυτό συνέβη χθες Κυριακή στο κοιμητήριο του Νέου Ηρακλείου, όπου συγκεντρώθηκαν περίπου 50 άτομα για το μνημόσυνο του Μανώλη Καπελώνη και του Γιώργου Φουντούλη. Οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. παρενέβησαν και προχώρησαν σε συλλήψεις.

Katechaki



ΠΗΓΗ