Στην ελληνική επικράτεια εισήλθαν οι γαλλικές δυνάμεις που προανήγγειλε ότι θα στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν ύστερα από την επικοινωνία που είχε χθες με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζοντάς του τη συμπαράσταση των Γάλλων απέναντι στις προκλητικές ενέργειες των Τούρκων στην ελληνική ΑΟΖ και στα όρια της υφαλοκρηπίδας της χώρας μας, από το Oruc Reis και τα συνοδά τουρκικά πολεμικά πλοία.

Στην Κρήτη έφτασαν ένα ελικοπτεροφόρο πλοίο και δύο πολεμικά αεροσκάφη Rafale. Τα δύο αεροσκάφη που ήταν σταθμευμένα σε αεροπορική βάση της Πάφου, απογειώθηκαν σήμερα το πρωί με κατεύθυνση προς την Ελλάδα και πέταξαν πάνω από την περιοχή που έχει δεσμεύσει με την παράνομη NAVTEX οι Τούρκοι και κινείται το Oruc Reis στέλνοντας έτσι σαφές μήνυμα ότι το «μάτι» της Γαλλίας και της Ευρώπης γενικότερα παρακολουθεί στενά την παραβατική συμπεριφορά των Τούρκων.

Στην ελληνική υφαλοκρηπίδα εισέρχεται το Oruc Reis

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Oruc Reis άλλαξε ξανά κατεύθυνση και κινείται πλέον νοτιοδυτικά, εντός της κυπριακής ΑΟΖ μέχρις ώρας, κι εντός της παρανόμου εκδοθείσας τουρκικής NAVTEX. Το ωκεανογραφικό σκάφος άλλαξε ρότα χθες το απόγευμα γύρω στις 19:30 κι εξήλθε της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όμως τα ξημερώματα έκανε στροφή 180 μοιρών και χάραξε νέα πορεία προς την Ελλάδα.

Το αυστηρό μήνυμα του Μακρόν

Η Τουρκία θα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς έρευνες για πετρέλαιο, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, μετά τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η Γαλλία θα ενισχύσει προσωρινά τη στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο για να δείξει ότι το διεθνές δίκαιο πρέπει να γίνεται σεβαστό, σύμφωνα με το Open Tv. Πρόσθεσε ότι θα αυξηθεί η στρατιωτική παρουσία της στη Μεσόγειο, σε συνεργασία με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Υπενθυμίζοντας τη σπουδαιότητα να επιλυθούν οι τρέχουσες διαφορές μέσω του διαλόγου», υπογράμμισε «την ανάγκη βαθύτερου διαλόγου μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας και χαιρέτισε, ως προς αυτό, τη μεσολαβητική πρωτοβουλία της Γερμανίας», συνεχίζει το κείμενο που εξέδωσε το Ελιζέ.

ethnos.gr



ΠΗΓΗ