Σε απόσταση 30 έως 35 ναυτικών μιλίων από το Καστελλόριζο έπλεε μέχρι και χθες αργά το βράδυ το ερευνητικό πλοίο «Ορούτς Ρέις» με χαμηλή ταχύτητα που υποδηλώνει ότι έχει ήδη ποντίσει τα ηχοβολιστικά καλώδιά του.
Το πλοίο συνοδεύουν τουρκικά πολεμικά (φρεγάτες και κορβέτες) και, με βάση τη χθεσινή εικόνα υπολογίζεται ότι θα φτάσει στην περιοχή όπου ξεκινούν τα 12 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο, –περιοχή, δηλαδή, δυνητικής ελληνικής κυριαρχίας– την Παρασκευή ή το Σάββατο. Βεβαίως, η Αθήνα παρακολουθεί στενά την κινητοποίηση στην περιοχή και οι Ενοπλες Δυνάμεις (Ε.Δ.) βρίσκονται σε ετοιμότητα ανάλογη εκείνης των τουρκικών.
Ο μηχανισμός είναι προετοιμασμένος προκειμένου να υλοποιήσει οποιαδήποτε επιλογή αντίδρασης αποφασιστεί. Αλλωστε, ήδη από την παρατεταμένη ένταση του Αυγούστου (10 Αυγούστου-12 Σεπτεμβρίου) τα επιτελεία και η πολιτική ηγεσία της χώρας είχαν επεξεργαστεί όλα τα σενάρια αντίδρασης, σε περίπτωση που η Αγκυρα προχωρούσε στην επιλογή να περάσει το όριο των 12 ν.μ. από το Καστελλόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη, το σύνολο, δηλαδή, του συμπλέγματος της Μεγίστης. Η συγκεκριμένη λεπτομέρεια έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς για την Αθήνα το Καστελλόριζο δεν αντιμετωπίζεται ως μεμονωμένο νησί, αλλά το μεγαλύτερο από τα τρία του ομώνυμου συμπλέγματος, που παράγουν συγκεκριμένα κυριαρχικά δικαιώματα, σε θαλάσσιες ζώνες, υφαλοκρηπίδα κ.ά. Γι’ αυτό και η στελέχωση στα συγκεκριμένα νησιά είναι υψηλότατη, καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης αλλά και πριν από αυτήν.
Από την πρώτη στιγμή της νέας κρίσης, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος συγκάλεσε σύσκεψη στο γραφείο του με τη συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΣ Χαρ. Λαλούση, ΓΕΝ Στ. Πετράκη και ΓΕΑ Γ. Μπλιούμη, με σκοπό τον συντονισμό. Η εμπειρία της προηγούμενης κρίσης βοήθησε την ηγεσία των Ε.Δ. να προχωρήσει στην ανάπτυξη των μέσων που απαιτούνται για την παρακολούθηση της τουρκικής κινητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο ταχύτατα.
Στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας υπάρχει και εγρήγορση για την πιθανή εξέλιξη υβριδικής μορφής απειλών, ιδιαίτερα στο επίπεδο της διάχυσης ψευδών πληροφοριών ή κατασκευασμένων περιστατικών, προκειμένου να εντοπίζονται οι πηγές και να απομονώνονται το ταχύτερο δυνατόν. Προφανώς, στο συγκεκριμένο πεδίο η δράση δεν περιορίζεται στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, αλλά συντονίζεται κεντρικά, από το Μέγαρο Μαξίμου και με τη συνεργασία άλλων συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων.
Πηγή: kathimerini.gr
Του Βασίλη Νέδου