Αναφορικά με το περιστατικό της Λέσβου και την αρχική δημόσια «καταδίκη» των τεσσάρων συναδέλφων μας, η Ομοσπονδία μας έχει πάρει από την αρχή συγκεκριμένη θέση και τοποθετήθηκε δια του Προέδρου της άμεσα, αφού αντιλήφθηκε πως η δύναμη της «εικόνας» ήταν αρχικά πιο ισχυρή από τα πραγματικά γεγονότα που σκόπιμα, δόλια και όλως τεχνηέντως είτε αποκρύφτηκαν είτε αποσιωπήθηκαν.

Σκοπός της Ομοσπονδίας δεν ήταν ούτε είναι η δήθεν υπεράσπιση των «βασανιστών» συναδέλφων μας, λόγω της υποχρέωσης για συναδελφική αλληλεγγύη, αλλά πρωτίστως και για λόγους λίαν ουσιαστικούς, η ανάδειξη της αλήθειας, η αποκάλυψη των πραγματικών γεγονότων και η απόδοση στην κοινωνία των πολιτών που μας παρακολουθεί της «πραγματικής εικόνας» με όλα τα αποδεικτικά στοιχεία στο φως και επώνυμα, που δεν πηγάζουν μονάχα από ένα μονταρισμένο στιγμιότυπο ενός βίντεο που κατασκευάστηκε από κάποιον ανώνυμο για τις ανάγκες των σκοπών του, προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων όσων παρασκηνιακά εκπροσωπεί.

Στη βάση αυτή, αποκαλύψαμε πως η αρχική δημοσίευση, εμπλουτισμένη με αναληθείς εκφράσεις και σαθρούς χαρακτηρισμούς, είχε έναν και μόνο αρχικό στόχο. Την διαπόμπευση των συναδέλφων μας, που ούτε τυχαία κατέφθασαν στο σημείο, ούτε αναίτια επιλήφθηκαν του συμβάντος, όπως αρχικώς αναφέρθηκε. Παρόλο που επιμελώς και σκόπιμα αποκρύφτηκε η συμπεριφορά των μεταναστών απέναντι στους διερχόμενους πολίτες και οδηγούς, η αντίδραση των αλλοδαπών κατά την έλευση των συναδέλφων μας στη σημείο, η κατάσταση στην οποία βρίσκονταν αυτοί λόγω μέθης, δεν κατέστη τελικά εφικτό να αποσιωπηθεί επί μακρόν η αλήθεια, προς απογοήτευση του ανώνυμου κομιστή του βίντεο (άραγε τι φοβάται για να αποκαλύψει την ταυτότητά του;) και εκείνων των προσώπων και φορέων με τους οποίους συνεργάστηκε, που, όπως αποδείχθηκε από τα κείμενά τους και τις ενέργειές τους, επιθυμούσαν σφόδρα την δημόσια διαπόμπευση των αστυνομικών και την άδικη τιμωρία τους. Η αλήθεια όμως δεν αιχμαλωτίζεται με ραδιουργίες και πλεκτάνες, γι’ αυτό και γρήγορα αποκαλύφθηκε.

Μέσα σε όλο αυτό το σκηνικό, απορίας άξια είναι η αντιδεοντολογική, αντιεπαγγελματική και αντισυναδελφική συμπεριφορά του τοπικού Αστυνομικού Διευθυντή, ο οποίος, αν και εκ της θέσεως ευθύνης που κατέχει όφειλε να ενεργήσει ορθά και σύννομα, έχοντας και την εμπειρία δεκάδων παρόμοιων περιστατικών με εμπλοκή αλλοδαπών στο νησί, δεν μπήκε καν στον κόπο να ζητήσει από την πρώτη στιγμή ή και λίγο αργότερα, από τους ίδιους προσαχθέντες στην Υπηρεσία αστυνομικούς, να τον ενημερώσουν για το πώς ακριβώς έλαβε χώρα το συμβάν, γιατί επελήφθησαν, τι συνέβη στο χώρο, ποια ήταν η αντίδραση των μεταναστών και η δική τους και ποιοι λόγοι την επέβαλαν. Από τα υπάρχοντα στοιχεία, είμαστε πεπεισμένοι ότι η μεταφορά της είδησης και του περιστατικού από τον εν λόγω υπηρεσιακό παράγοντα προς την Ηγεσία έγινε από την ανάγνωση του κειμένου συγκεκριμένης εφημερίδας. Γι’ αυτόν δυστυχώς η ρήση: «Μιδενί δίκην δικάσεις πριν αμφοίν μύθον ακούσεις», είναι άγνωστη αν και είναι εντοιχισμένη σε μαρμάρινη πλάκα στη Σχολή απ’ όπου αποφοίτησε. Η στάση του αυτή μας προκαλεί πραγματικά λύπη, επειδή γνωρίζουμε ότι η πλειοψηφία των Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας είναι επαγγελματίες, ορθολογιστές και υπέρμαχοι της αλήθειας, χωρίς υπολογισμούς και προσωπικές σκοπιμότητες.    

Η αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών γεγονότων προκάλεσε ένα κύμα συμπαράστασης της τοπικής κοινωνίας και των ντόπιων μέσων μαζικής ενημέρωσης, με εκατοντάδες μηνύματα τόσο προς την Ομοσπονδία όσο και προς τους συναδέλφους μας, αλλά και σε δημόσια θέα. Η συμπαράσταση αυτή είναι συγκινητική, ευχαρίστως αποδεκτή και αντικαθρεπτίζει τη δική μας προσπάθεια για την προστασία του κοινωνικού συνόλου και την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνοριακών Φυλάκων αισθάνεται την υποχρέωση να ευχαριστήσει θερμά όλους εκείνους τους πολίτες, οι οποίοι προσήλθαν αυθορμήτως στη Διεύθυνση Αστυνομίας Λέσβου και συνέβαλαν επώνυμα και με θάρρος, καθοριστικά στην αποκατάσταση της αλήθειας, υπενθυμίζοντάς μας πως δεν είμαστε μόνοι. Διότι, εν τέλει, οι Συνοριακοί φύλακες, παρά την απειρία τους, με προϋπηρεσία στην Ελληνική Αστυνομία ουσιαστικά τεσσάρων μηνών, ενήργησαν στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, με γνώμονα την αρχή της λήψεως των πλέον κατάλληλων και πρόσφορων μέτρων για την ακινητοποίηση των δραστών, την προστασία της σωματικής τους ακεραιότητας και την αποφυγή τραυματισμών τους, οδηγώντας τους στην αρμόδια Υπηρεσία και ενώπιον του αρμόδιου ανακριτικού αστυνομικού υπαλλήλου και ουδεμία σχέση έχουν με όσα ψευδώς, ανυπόστατα και χαλκευμένα τους αποδόθηκαν από ανώνυμους καταγγέλλοντες.

Είναι πασιφανές πως όλοι αυτοί οι νέοι συνάδελφοί μας δεν έχουν ακόμη την απαιτούμενη εμπειρία, που αποτελεί βασικό συστατικό για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων. Είναι, όμως, οι ίδιοι συνάδελφοι, που μαζί με όλους τους νέους συνοριοφύλακες στο νησί, ζήτησαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους όταν κάηκε η Μόρια, ευρισκόμενοι στην πρακτική τους ακόμη. Εργάσθηκαν πολύ πέραν του ωραρίου τους, πέραν των προβλεπομένων μέρα και νύχτα, χωρίς επαρκή εκπαίδευση και ικανό οπλισμό, υπερέβαλαν εαυτούς, ώστε να αποκαταστήσουν την τάξη και να επανέλθει το νησί στην κανονικότητα. Οι ίδιοι, επίσης, που δεν πρόλαβαν να αντιληφθούν την κανονικότητα στο νησί, ζήτησαν οικειοθελώς να μεταβούν και να συνδράμουν το κοινωνικό σύνολο στη Σάμο μετά τον μεγάλο σεισμό. Θέλησαν, αντί να ξεκουραστούν, να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους με όποιον τρόπο μπορούσαν, τηρώντας και προστατεύοντας την τάξη, την ασφάλεια και την κοινωνική ειρήνη. Σήμερα, δεν πρόλαβαν ακόμη να πάρουν τον πολυπόθητο πρώτο τους μισθό ως συνοριοφύλακα (θα είναι η 27η Δεκεμβρίου η ημέρα πληρωμής) και η ηγεσία τους έθεσε σε διαθεσιμότητα, στερώντας τα δεδουλευμένα τους.

Είναι προφανές πως η αποτελεσματικότητα των συνοριοφυλάκων, που συνετέλεσε στην κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών στη Λέσβο και σε ολόκληρο το Βορειοανατολικό Αιγαίο, κάποιους τους ενοχλεί και τους ενοχλεί πολύ. Ορισμένοι έχουν αποφασίσει να αντιδράσουν στη φύλαξη των συνόρων μας και στην παρουσία των συνοριοφυλάκων αναζητώντας ή πλάθοντας φανταστικές κακουργηματικές πράξεις. Τους ενημερώνουμε πως δεν υπάρχουν και δεν θα βρουν τέτοιου είδους αληθινές παρανομίες, όσο και αν ψάξουν. Αλλά ακόμη και αν κατασκευάζουν τέτοιες, θα λαμβάνουν τις απαντήσεις τους δημόσια, όπως στο προαναφερόμενο περιστατικό.

Όσοι ανεπίγνωστοι, έσπευσαν να προεξοφλήσουν την τιμωρία των δήθεν “βασανιστών” Συνοριακών Φυλάκων, σύντομα θα εκπλαγούν δυσάρεστα, καθόσον είναι βέβαιο πως η σχηματισθείσα δικογραφία θα εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία και αποδείξεις που αναιρούν και καταρρίπτουν τις όποιες ψευδείς εντυπώσεις δημιούργησε το αποσπασματικό βιντεοληπτικό υλικό. Και τα στοιχεία αυτά εισφέρονται κυρίως από τους ίδιους πολίτες, οι οποίοι βίωσαν το συμβάν στο σύνολό του είτε εργαζόμενοι σε όμορες επιχειρήσεις, είτε διερχόμενοι με τα οχήματά τους. Είμαστε υποχρεωμένοι να σεβαστούμε το απόρρητο και αδιάβλητο της διαδικασίας, χωρίς τη δημοσιοποίηση στοιχείων και να έχουμε εμπιστοσύνη τη δικαιοσύνη.

«Έχουν γνώσιν οι φύλακες»

footeer



ΠΗΓΗ