Ο Γιάννης Λαγός συνελήφθη πριν γίνει… λαγός με πολιτικό άσυλο!

Από το περασμένο Σάββατο οι ελληνικές αρχές είχαν επικοινωνήσει με την βελγική αστυνομία προκειμένου να βρίσκονται σε εγρήγορση για την σύλληψή του, καθώς θεωρείτο δεδομένη η άρση της ασυλίας του από το ευρωκοινοβούλιο.

Αυτό το χρονικό διάστημα, οι Βέλγοι αστυνομικοί τον ακολουθούσαν σε κάθε του βήμα σε 24ωρη βάση. Όταν ακούστηκε ότι ο Γιάννης Λαγός προσπαθεί να γίνει… λαγός αναζητώντας διόδους διαφυγής προς Νορβηγία ή Δανία, προκειμένου να ζητήσει πολιτικό άσυλο, ο αστυνομικός κλοιός έσφιξε γύρω του.

Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, επικοινώνησε με τους ομολόγους του αυτών των δύο χωρών αλλά και με τον αντίστοιχο υπουργό του Βελγίου, προκειμένου να αποκλειστεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δόθηκαν εντολές στα στελέχη διωκτικών αρχών σε όλα τα αεροδρόμια του Βελγίου και σε σταθμούς των συνόρων τους στην περίπτωση οδικής διαφυγής, να βρίσκονται σε επιφυλακή και στην περίπτωση που εμφανιζόταν να ενημέρωναν τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Το μεσημέρι της Τρίτης, άνδρες της Interpol εκτελώντας το Ευρωπαϊκό ένταλμα, που διαβιβάστηκε άμεσα από τις ελληνικές δικαστικές αρχές, συνέλαβαν τον ευρωβουλευτή που βρισκόταν στο σπίτι του στις Βρυξέλλες. Το καταδικασμένο πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, οδηγήθηκε στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος όπου θα παραμείνει για δύο ημέρες. Ακολούθως θα παρουσιαστεί ενώπιον των βελγικών δικαστικών αρχών που θα αποφασίσουν το αν θα εκδοθεί στην Ελλάδα ή όχι.

Από 48 ώρες, έως 2-3 μήνες σε περίπτωση προσφυγής του, υπολογίζεται ο χρόνος έκδοσης του Γιάννη Λαγού. Τις επόμενες ημέρες θα παρουσιαστεί σε βελγικό δικαστήριο, το πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής και ενδέχεται να προβάλλει αντιρρήσεις για την σύλληψή του αφού δεν έχει αποσταλεί ακόμα η καταδικαστική εις βάρος του απόφαση στις Βελγικές αρχές, η οποία δεν έχει καθαρογραφεί.

Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσει να καθυστερήσει την έκδοση του στην Ελλάδα, όπου αναμένεται να “συναντήσει” ξανά το υπόλοιπο διευθυντήριο της Χρυσής Αυγής στις φυλακές, όχι όμως και τον υπαρχηγό της εγκληματικής οργάνωσης Χρήστο Παππά, που συνεχίζει να παραμένει “άφαντος”.

Οι διαδικασίες σύλληψης είχαν αρχίσει να κινούνται από απόγευμα της Δευτέρας, όταν η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με συντριπτική πλειοψηφία (658 ψήφοι υπέρ και 25 κατά) αποφάσισε την άρση της ασυλίας του Γιάννη Λαγού. Το “πράσινο φως” είχε δώσει την προηγούμενη εβδομάδα η αρμόδια Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που με 22 ψήφους υπέρ και 2 κατά, εισηγήθηκε την άρση ασυλίας του Ευρωβουλευτή που τέθηκε προς ψήφιση στην ολομέλεια.

Άμεσα οι ελληνικές εισαγγελικές αρχές, υπό την εποπτεία του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασίλη Πλιώτα εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Ι.Λαγού, το οποίο από νωρίς το πρωί της Τρίτης είχε διαβιβαστεί σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα εκδόθηκε και “ερυθρά αγγελία” την οποία η Δ.Δ.Α.Σ. (Διεύθυνση Διεθνούς Αστυνομικής Συνεργασίας) προώθησε αρμοδίως, για να μπορούν να κινηθούν οι απαραίτητες νομικές διαδικασίες, σε περίπτωση που ο ευρωβουλευτής είχε βρει “καταφύγιο” σε ευρωπαϊκή χώρα εκτός της Ένωσης.

Ο Γιάννης Λαγός είχε καταδικαστεί τον περασμένο Οκτώβριο σε 13 χρονιά και 8 μήνες κάθειρξη από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας για την δράση του στο πλαίσιο της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής. Η συγκεκριμένη ποινή δεν είχε ανασταλτική ισχύ, κάτι που σημαίνει πως σε περίπτωση έκδοσης του απο τις βελγικές αρχές θα πάρει το δρόμο της φυλακής. Σημειώνεται ότι βάσει των διατάξεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Λαγός παραμένει ευρωβουλευτής και διατηρεί προνόμια, όπως αυτό της μισθοδοσίας του, ακόμη και ως τρόφιμος στις φυλακές.

Μετά και τη σύλληψη του Γιάννη Λαγού, πλέον ο Χρήστος Παππάς παραμένει ο μόνος από τα συνολικά 7 μέλη της Χρυσής Αυγής που είχαν κριθεί ένοχοι για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που ακόμα αναζητείται από τις αρχές.

Σε βάρος του φυγόποινου υπαρχηγού της Χρυσής Αυγής, είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα από την Interpol τον περασμένο Φεβρουάριο. Τα ίχνη του χάθηκαν στις 7 Οκτωβρίου, λίγες ώρες μετά την απόφαση του δικαστηρίου που τον καταδίκασε σε 13 χρόνια φυλάκιση.

thetoc.gr



ΠΗΓΗ