Η φετινή Χριστουγεννιάτικη ιστορία παγκόσμια, πανελλαδικά και στη Θεσσαλονίκη, είναι πολύ διαφορετική. Υπάρχουν τεράστιες αλλαγές από τις γιορτές περασμένων ετών και τον τρόπο που τις βιώναμε και διασκεδάζαμε.  Φέτος οι αγκαλιές και τα φιλιά στους δικούς μας ανθρώπους έχουν αντικατασταθεί στην καλύτερη περίπτωση από το άγγιγμα αγκώνα με αγκώνα.

Ρεπορτάζ: Γιώργος Νεοχωρίτης

Τα ρεβεγιόν, από το κυβερνητικό αίτημα για διατήρηση των κοινωνικών αποστάσεων και το μεγαλύτερο ανορθόδοξο που επιβάλει η υγειονομική κρίση, είναι πως ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις στους δικούς σου ανθρώπους ότι τους αγαπάς και του σκέφτεσαι, ειδικά εάν βρίσκονται μακριά, δεν είναι κάποια επίσκεψη για να τους δεις από κοντά, αλλά το εντελώς αντίθετο. Αποφεύγουμε τι επισκέψεις στις οικογένειες μας και τους δικούς μας ανθρώπους από ένδειξη αγάπης, ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος μεταφοράς του ιού. Εξάλλου η κυβέρνηση έχει λάβει και ειδικά αυστηρά μέτρα απαγόρευσης των μετακινήσεων. Φυσικά σε κάποιες περιπτώσεις στις φετινές γιορτές των μεγάλων αλλαγών και διαφορών, αυτές οι διαφορές φαίνονται και τονίζονται ακόμη περισσότερο, από τη φύση της εργασίας  και τον επαγγελματικό κλάδο, κατά πόσο αυτός ο κλάδος βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μάχης με τον φονικό ιό και κατά πόσο έχει στοιχήσει ο covid οικονομικά ή κοινωνικά.

Κάποιοι γελούν και κάποιοι κλαίνε                                          

Ένας από τους σημαντικούς κλάδους που οι διαφορές είναι μεγάλες και εμφανείς φέτος την εορταστική περίοδο είναι αυτό της οικονομίας και της αγοράς , όταν η πανδημία αποτέλεσε για κάποιους ευνοϊκή συγκυρία και ευκαιρία αύξησης του κύκλους εργασιών τους, ενώ για άλλους αποτελεί την αφορμή για λουκέτα, χαμένες θέσεις εργασίας και γιορτές πολύ πιο φτωχές. Ένας από του κλάδους που είδε μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο με αύξηση των τζίρων, ήταν αυτός των ταχυμεταφορών καθώς για αρκετά μεγάλο διάστημα μετά την επιβολή του lockdown ήταν ο μόνος τρόπος αγοράς εμπορευμάτων ειδών διαρκείας και όχι αναλώσιμων πρώτης ανάγκης,  από το καταναλωτικό κοινό. Εργαζόμενος εταιρίας κούριερ μιλώντας στην karfitsa χωρίς να επιθυμεί να δημοσιευθεί το ονοματεπώνυμο του, έκανε λόγω για αύξηση του όγκου εργασίας κατά 80%, μεγάλη κινητικότητα ειδικά τις ημέρες των εορτών, αλλά και  μεγάλες καθυστερήσεις στην παράδοση των εμπορευμάτων. «Υπάρχει πάντα ο φόβος μήπως κωλύσουμε κάτι και το μεταφέρουμε στο σπίτι και τους δικούς μας ανθρώπους» δηλώνει σχετικά με το γεγονός ότι έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο εν μέσω πανδημίας. Φυσικά λαμβάνονται όλες οι προφυλάξεις στο μέτρο του εφικτού.

Στον αντίποδα ο κλάδος του τουρισμού με ξενοδόχους και τουριστικούς πράκτορες να μιλούν για φετινές γιορτές καταστροφή όσον αφορά τους τζίρους τους, αφού σε πολλές εκ των περιπτώσεων είναι μηδενικός.  Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος έχει δηλώσει πως υπό τις υπάρχουσες συνθήκες δεν μπορεί να γίνει καμία συζήτηση για Χριστουγεννιάτικη τουριστική κίνηση, προσθέτοντας πως και οι ξενοδόχοι αυτή τη στιγμή συμμετέχουν στη μάχη που γίνεται για περιορισμό της πανδημίας και για την προστασία της υγείας των υπολοίπων. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Μακεδονίας – Θράκης Μιχάλης Πεζίκογλου σε δηλώσεις του στην karfitsa ανέδειξε  την μεγάλη διαφορά των φετινών εορτών που έχουν στιγματιστεί από την πανδημία, σε σχέση με εορταστικές περιόδους προηγούμενων ετών, όταν παραδοσιακά ο κύκλος εργασίας  των τουριστικών γραφείων εκτινασσόταν. «Μηδενικός τζίρος, μηδενικό εισόδημα φέτος τις γιορτές», τονίζει ο κ. Πεζίκογλου εξηγώντας πως πολλοί συνάδελφοι δεν θα έχουν χρήματα για να ψωνίσουν έστω τα βασικά φέτος τις γιορτές, ενώ το ίδιο θα γίνει και με τους ανθρώπους που ανήκουν στο εποχικό προσωπικό και κάθε χρόνο τέτοια εποχή συμπληρώνουν το εισόδημα τους ή αποκτούν το μοναδικό τους εισόδημα από υπηρεσίες που προσφέρουν στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει π.χ. ως οδηγοί, ως ξεναγοί και άλλα συναφή επαγγέλματα. Για μείον χίλιες θέσεις εποχικής εργασίας φέτος τις γιορτές Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς και Φώτων, κάνει λόγο ο κ. Πεζίκογλου, με ό,τι αυτό σημαίνει για τις οικογένειες και τα νοικοκυριά, που θα βιώσουν, την διαφορετικότητα των φετινών εορτών με τον χειρότερο οικονομικά και ψυχολογικά τρόπο.  Στην αγορά ξεκάθαρα η πανδημία έχει δημιουργήσει μια ομάδα επαγγελμάτων που τρίβουν τα χέρια τους και γελούν με τους τζίρους που κάνουν και κάποιοι άλλοι που ενώ οι γιορτές ήταν η καλύτερη περίοδος για τόνωση των οικονομικών τους, με την υφιστάμενη κατάσταση «κλαίνε».

Διαφορετικότητα στην επικινδυνότητα

Φέτος οι αλλαγές και η διαφορετικότητα των εορτών «φωλιάζει» εκτός από την αγορά και σε επαγγέλματα πρώτης γραμμής, αλλά και σε πολύ ιδιαίτερους χώρους όπως αυτοί της  πρόνοιας και ιδρυμάτων.

Κάθε έτος τις ημέρες των μεγάλων εορτών οι άνδρες της Ελληνικής Αστυνομίας ζούνε διαφορετικά οι ίδιοι και οικογένειες τους, καθώς τη στιγμή που η πλειοψηφία των πολιτών γιορτάζει, οι ίδιοι εργάζονται, βρισκόμενοι στο καθήκον για να προσφέρουν την μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια. Φέτος με την ΕΛ.ΑΣ. να είναι κατά 95% ο κύριος φορέας υλοποίησης των νόμων που αφορούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα πράγματα στην επικινδυνότητα και στη φύση του επαγγέλματος είναι διαφορετικά. Όπως δήλωσε στην karfitsa o Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Ελλάδος Θεόφιλος Παπαδάκης «όπως κάθε περίοδο εορτών οι αστυνομικοί και οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας δεν γνωρίζουν τι θα πει αργία και γιορτές. Φέτος είναι πού περίεργες οι συνθήκες και οι συγκυρίες, γιατί τις ημέρες των εορτών δεν βλέπουμε έξω τον αριθμό των πολιτών που βλέπαμε άλλες χρονιές, όπου θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες περιπολίες και καλύτερη αστυνόμευση. Τώρα υπάρχουν περισσότερες περιπολίες και καλύτερη αστυνόμευση για τη ν τήρηση των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας». Όσον αφορά τις μεγάλες αλλαγές και αντιθέσεις στην φύση της εργασίας και στην επικινδυνότητα της ο κ. Παπαδάκης τόνισε «οι αστυνομικοί αντιμετωπίζουν διπλό κίνδυνο εδώ και δέκα μήνες, στην καθημερινή, αποτελεσματική αστυνόμευση που είναι το ζητούμενο όσο ποτέ άλλοτε λόγω υγειονομικής κρίσης».
Όπως εξηγεί ενώ στους ελέγχους που διενεργούνται ένα πολύ σημαντικό σημείο που έχει φέρει πολλαπλά αποτελέσματα όσον αφορά την πάταξη της εγκληματικότητας, είναι ο σωματικός έλεγχος, τώρα ο κίνδυνος έχει διπλασιαστεί «σε κάθε έλεγχο ο αστυνομικός σκέφτεται μήπως ο πολίτης είναι θετικός. Αν δει κάτι αιχμηρό να προεξέχει από την τσέπη του ή να έχει πάνω του ή κάτι άλλο ύποπτο, πως θα τον ψάξει ο αστυνομικός; Πως θα ακουμπήσει τα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο του;» διερωτάται χαρακτηριστικά ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΟΑΣΥ.
Παράλληλα, τα μέτρα κατά της πανδημίας και η εφαρμογή τους έχουν φέρει νέες προτεραιότητες στην «ατζέντα» των αστυνομικών με τον κ. Παπαδάκη να δηλώνει σχετικά « ο ρόλος μας αυτές τις ημέρες είναι πρωτόγνωρος. Το βράδυ της Πρωτοχρονιάς η αστυνόμευση θα επικεντρωθεί πρώτα στην τήρηση των αυστηρών μέτρων και μετά η προσοχή θα μεταφερθεί στον παράνομο τζόγο, που ως γνωστών το βράδυ της πρώτης ημέρας του νέου έτους εκτοξεύετε και γενικότερα μικρές λέσχες παράνομων παιχνιδιών στήνονται παντού όπως και στις υπόλοιπες παραβάσεις.

Πλαίσιο

Κενό στην ψυχολογική τόνωση

Οι αντιθέσεις και οι διαφορές φέτος τα Χριστούγεννα ουσιαστικές και στα προνοιακά ιδρύματα, σε χώρους που την περίοδο των εορτών γέμιζαν ζωή και οι ψυχολογικές ανάσες στους τροφίμους ήταν πολύ σημαντικές. Ωστόσο, όπως δηλώνει στην karfitsa ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Παραρτήματος  Χρονίων Παθήσεων “Ο Άγιος Παντελεήμων” του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας, με έδρα στη Θεσσαλονίκη, Στάθης Γεωργιάδης «συνήθως τέτοιες ημέρες δεχόμαστε αρκετό κόσμο, συλλόγους, φορείς, συγγενείς που επισκέπτονται τους χώρους του ιδρύματος και τους ανθρώπους που περιθάλπονται εδώ. Επίσης, οργανώνουμε γιορτές και άλλες εκδηλώσεις. Δυστυχώς αυτό φέτος δεν μπορεί να γίνει. Τα Χριστούγεννα φέτος θα είναι διαφορετικά στα κρατικά προνοιακά ιδρύματα», εξηγεί.
Οι χώροι του ιδρύματος έχουν στολιστεί, ώστε να υπάρχει εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά θα λείπει ο κόσμος που γέμιζε ζωή τον «Άγιο Παντελεήμων» τις γιορτές, όπως και τα συγγενικά πρόσωπα, που για πολλούς οι επισκέψεις τους αποτελούσαν ενέσεις τόνωσης της ψυχολογίας τους.

Όπως εξηγεί ο κ. Γεωργιάδης, γίνεται προσπάθεια να γεμίσει με την ψηφιακή τεχνολογία το παραπάνω κενό, ωστόσο όπως παραδέχεται «η δια ζώσης επαφή δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κανένα κινητό και τάμπλετ».
Παράλληλα, εκτός από το επιστημονικό προσωπικό, ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς, το υπόλοιπο προσωπικό που έχει καθημερινή επαφή με τους ανθρώπους που φιλοξενούνται στο ίδρυμα, έχει επιφορτιστεί με το έργο της ψυχολογικής στήριξης και τόνωσης τους τις ημέρες των εορτών.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γεωργιάδης, «είναι πραγματικά για εμάς «αγώνας δρόμου», ώστε οι άνθρωποι εδώ να μην νιώσουν ούτε μόνοι, ούτε εγκαταλειμμένοι, ούτε χωρίς την εορταστική θαλπωρή που τους αξίζει».

www.karfitsa.gr



ΠΗΓΗ