Στις εγκαταστάσεις της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι υπάρχει ένα υπόγειο. Ένας χώρος που εδώ και λίγες εβδομάδες σφύζει από ζωή. Εκεί στήθηκε ένα σύγχρονο «στρατηγείο» κατά του κορονοϊού.

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκονται οι 20αρηδες σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι δεν «μένουν σπίτι» αλλά δουλεύουν πυρετωδώς στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Κ.Ε.) του Πυροσβεστικού Σώματος.

Η νέα γενιά αξιωματικών του Π.Σ. περνάει την εκπαίδευσή της διά πυρός και σιδήρου. «Ανδρώνεται» επαγγελματικά προσφέροντας «αθόρυβα» τις υπηρεσίες της για την καταπολέμηση του «αόρατου» εχθρού. Βγήκαν πρόωρα από τη Σχολή τους στην Κηφισιά για να βάλουν «πλάτη» και τα κατάφεραν.

«Περικυκλωμένοι» από οθόνες και υπολογιστές, αναλύουν δεδομένα και επικοινωνούν σε έξι διαφορετικές γλώσσες με χιλιάδες ταξιδιώτες που έφτασαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό, περιορίζοντας την εξάπλωση της πανδημίας.

Το «Έθνος της Κυριακής» παρουσιάζει το άγνωστο «στρατηγείο» κατά του Covid-19, το οποίο εφαρμόζει  ένα σύγχρονο μοντέλο διαχείρισης έκτακτων αναγκών που θεωρεί τον πολίτη μέρος της λύσης και σύμμαχο στην αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Όταν ξέσπασε η πανδημία στη χώρα μας, η Πολιτική Προστασίας κλήθηκε να φτιάξει σε χρόνο μηδέν ένα κέντρο επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του κορονοϊού, που θα έφταναν στη χώρα μας από το εξωτερικό. Ταυτόχρονα δεν θα έπρεπε να επιβαρυνθεί η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Πυροσβεστικής, που βρίσκεται στην «εμπροσθοφυλακή» της διαχείρισης της πανδημίας. Έτσι, προκρίθηκε η λύση να «επιστρατευτούν» 150 δόκιμοι ανθυποπυραγοί από το δεύτερο και τρίτο έτος της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, ηλικίας από 20 έως 24 ετών, οι οποίοι χειρίζονται άριστα ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γνωρίζουν ξένες γλώσσες. Οι δόκιμοι εκπαιδεύτηκαν από επιστήμονες του ΕΟΔΥ για τον κορονοιό και για τη διαχείριση κρίσεων δημόσιας υγείας, όπως και από στελέχη της Πολιτικής Προστασίας για την οργάνωση και τη λειτουργία ενός επιχειρησιακού κέντρου.

Σε κάθε βάρδια υπάρχει ένας επικεφαλής αξιωματικός του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας από την Πυροσβεστική, την Αστυνομία, το Λιμενικό και τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Το «στρατηγείο» στήθηκε πάνω στην τεχνολογική υποδομή της Υπηρεσίας Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης «112». Ο Γιώργος Καραγιάννης, αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και γενικός συντονιστής του κέντρου, εξηγεί στο «Έθνος της Κυριακής» πως μία ομάδα 20αρηδων, δόκιμων αξιωματικών, κατάφερε σε σύντομο χρόνο να συμβάλει στη μάχη κατά της πανδημίας: «Η δουλειά μας ξεκίνησε πριν τις 20 Μαρτίου, όταν και βγήκε η σχετική notam για την 14ημερα καραντίνα των αφιχθέντων στην Ελλάδα. Ο ρόλος μας ήταν η ενημέρωση των επιβατών συγκεκριμένων πτήσεων που θα έφταναν στη χώρα μας από τις ιδιαίτερα πληττόμενες περιοχές, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, η Αγγλία, η Ελβετία. Στη φάση αυτή επικοινωνήσαμε με 4.000 ταξιδιώτες από 32 διαφορετικές πτήσεις. Η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε σε έξι γλώσσες: Ελληνικά, Αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά, τουρκικά και γερμανικά».

Τα στελέχη του κέντρου έλεγαν στους ταξιδιώτες: «Ετοιμάζεστε να ταξιδέψετε, χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να εμποδίσουμε την εξάπλωση του κορονοϊού. Θέλουμε να σας ρωτήσουμε: Είστε καλά στην υγεία σας; Έχετε κάποιο σύμπτωμα, όπως βήχα, πυρετό, δυσκολία στην αναπνοή ή καταρροή;». Συνολικά εντοπίστηκαν πριν τις 20 Μαρτίου 12 ταξιδιώτες που δήλωσαν ότι έχουν συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης. Η επικοινωνία μαζί τους έγινε μία με δύο ημέρες πριν ταξιδέψουν για την Ελλάδα. Σε όλους δόθηκαν οδηγίες για να επικοινωνήσουν με τον ΕΟΔΥ, τις Αρχές δημόσιας υγείας της χώρας όπου βρίσκονταν αλλά και με την τοπική προξενική Αρχή (εάν επρόκειτο για Έλληνες). Στους ταξιδιώτες που δεν είχαν συμπτώματα παρέχονταν συμβουλές για το πώς θα έπρεπε να λειτουργήσουν προληπτικά για να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους, μετά την άφιξή τους στη χώρα μας. Ο ρόλος του κέντρου χαρακτηρίζεται κρίσιμος σε εκείνη τη φάση εξέλιξης της πανδημίας, καθώς δεν υπήρχε ακόμα το μέτρο της 14ημερης «καραντίνας» για τους αφιχθέντες. Τα στελέχη του πρόλαβαν δύσκολες καταστάσεις, καθώς στις συγκεκριμένες πτήσεις πιθανότατα υπήρχαν φορείς του ιού.

Η δεύτερη φάση

Η δεύτερη φάση της δουλειάς του «στρατηγείου» ξεκίνησε μετά τις 20 Μαρτίου. Το κέντρο άρχισε να λαμβάνει από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας όλες τις φόρμες που συμπληρώνονταν από τους ταξιδιώτες που έφταναν στην Ελλάδα και έπρεπε υποχρεωτικά να μπουν σε 14ημερη «καραντίνα». «Αρχικά γίνεται επεξεργασία των δεδομένων και στη συνέχεια δειγματοληπτική τηλεφωνική επικοινωνία με τους αφιχθέντες. Πρώτος στόχος μας είναι να τους ενημερώσουμε για τα μέτρα πρόληψης που πρέπει να λάβουν και δεύτερος στόχος να διαπιστώσουμε εάν εφαρμόζεται η καραντίνα. Έχουμε στην κατοχή μας τα τηλέφωνά τους και τους καλούμε. Εάν κάποιος δεν σηκώσει το τηλέφωνο, τότε καλούμε ξανά σε δεύτερο χρόνο. Μπορεί για διάφορους λόγους κάποιος να μη μπορεί να απαντήσει στο τηλέφωνο. Εάν δούμε, ωστόσο, ότι κάποιος δεν απαντήσει ποτέ, τότε ενημερώνουμε το αρμόδιο κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής για τα περαιτέρω. Παράλληλα, ρωτάμε τον κόσμο εάν είναι καλά στην υγεία του και ένα χρειάζεται κάποια βοήθεια», εξηγεί ο Γιώργος Καραγιάννης, ο οποίος ξημεροβραδιάζεται εδώ και εβδομάδες στο ΕΣΚΕ για να παρακολουθεί την εξέλιξη των ελέγχων.

Μέχρι σήμερα το κέντρο έχει καταχωρήσει τα στοιχεία περίπου 13.000 επιβατών από 200 διαφορετικές πτήσεις. Κλήσεις έχουν γίνει σε 2.500 από αυτούς, εκ των οποίων περίπου το 90% (2.250 πολίτες) έχει απαντήσει. Ανάμεσα στους επιβάτες που βρίσκονται στις σχετικές λίστες είναι και Έλληνες του εξωτερικού, που ζήτησαν τον επαναπατρισμό τους λόγω των έκτακτων συνθηκών.

Ένα πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι σε πολλές φόρμες τα στοιχεία των ταξιδιωτών είτε δεν είναι ευανάγνωστα είτε δεν έχουν συμπληρωθεί σωστά. Έτσι, χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να διασταυρωθούν και να προχωρήσει η διαδικασία.

Μέτρα προστασίας

Οι δόκιμοι ανθυποπυραγοί λαμβάνουν παράλληλα αυστηρά μέτρα προστασίας, προκειμένου να μην εκτεθούν και οι ίδιοι στον ιό. Αφήνουν μία κενή θέση ανάμεσα στα γραφεία τους για να τηρούνται οι αποστάσεις ασφαλείας, περιορίζουν στο ελάχιστο τις μετακινήσεις τους εκτός υπηρεσίας και φροντίζουν για την υγεία τους. Αρχικά υπήρχε μία ανησυχία για την εκδοχή ο κορονοϊός να μεταδίδεται από τον αέρα αλλά τα στελέχη του ΕΟΔΥ διαβεβαίωσαν τα στελέχη του κέντρου ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και έτσι η τήρηση των αποστάσεων είναι αρκετή για να διαφυλαχθεί η υγεία τους. Πολλοί από τους δόκιμους δεν κατάγονται από την Αθήνα και έτσι έχουν την έγνοια για τις οικογένειές του που είναι μακριά. Το βέβαιο είναι, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής του κέντρου, Γιώργος Καραγιάννης, ότι εν μέσω της κρίσης που διανύουμε «γεννιέται» η πιο «μάχιμη» και «μπαρουτοκαπνισμένη»  γενιά αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος, πάνω σε θέματα διαχείρισης κρίσεων δημόσιας υγείας και εν γένει έκτακτων αναγκών.

Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

 



ΠΗΓΗ