Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια του Μαρτίου από το αρχηγείο της Πυροσβεστικής τα επικαιροποιημένα επιχειρησιακά σχέδια αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Τα σχέδια αποστέλλονται προς όλες της υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και αποτελούν τον άξονα πάνω στον οποίο θα βασιστεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός.

Φέτος, ωστόσο, τα δεδομένα θα είναι διαφορετικά σε σχέση με όλες τις προηγούμενες χρονιές, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Στα φετινά σχέδια, ωστόσο, τα οποία εστάλησαν στις 3 Μαρτίου προς όλες τις υπηρεσίες, δεν υπάρχει αναφορά και πρόβλεψη σε σχέση με την πανδημία. Δεν έχει ληφθεί δηλαδή υπόψη ο παράγοντας «κορονοϊός». Συνεπώς, σύμφωνα με σοβαρές πηγές πληροφόρησης, θα πρέπει να υπάρξει προσθήκη στο υπάρχον σχέδιο. Να γίνει δηλαδή «update» στο σχέδιο.

Πως θα πράξουν για παράδειγμα οι πυροσβέστες εάν ξεσπάσει μία πυρκαγιά την αντιπυρική περίοδο μέσα σε hot spot με ύποπτα κρούσματα; Πως θα επιχειρήσουν σε ένα χωριό που βρίσκεται σε «καραντίνα»; Τι μέτρα προστασίας θα πρέπει να λάβουν οι πυροσβέστες; Πως θα κάνουν μία εκκένωση ενός χωριού με κρούσματα του ιού; Και ούτω καθεξής.

Αναβάθμιση χρειάζεται και στο σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών «Ιόλαος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, το οποίο εκδόθηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2019, χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τον παράγοντα «κορονοιό». Και αυτό είναι σημαντικό διότι ο σχεδιασμός των Περιφερειών και των Δήμων για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο βασίζεται στον «Ιόλαο».

Katechaki

 

 



ΠΗΓΗ