Για άλλο ένα καλοκαίρι η χώρα έζησε τον πύρινο εφιάλτη, με δεκάδες μέτωπα στην επικράτεια να καταστρέφουν τους τελευταίους πνεύμονες και να αφήνουν πίσω τους ανυπολόγιστη ζημιά.

Αναδημοσίευση από το «Έθνος», Ευλαμπία Ρέβη

Αύγουστος-φωτιά ήταν (και) ο φετινός, σύμφωνα με τα στοιχεία της Πυροσβεστικής, καθώς μόνο τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα ξέσπασαν συνολικά 517 δασικές και αγροτοδασικές πυρκαγιές, με την οικολογική καταστροφή να είναι τεράστια. Στην Εύβοια έγιναν στάχτη περισσότερα από 23.000 στρέμματα δασικής έκτασης, στον Υμηττό κάηκε μεγάλο τμήμα βουνοπλαγιάς -ακτίνας τουλάχιστον επτά χιλιομέτρων- από τον οικισμό Προσηλίου Παιανίας έως την κορυφογραμμή στο ύψος των κεραιών, και στην Ελαφόνησο το 25% του νησιού έγινε αποκαΐδια.

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτουν στο «Εθνος της Κυριακής» πηγές από τη Δίωξη Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού στην Εύβοια η φωτιά προκλήθηκε με γυμνή φλόγα. «Κάποιος στις 3.00 τη νύχτα με αναπτήρα προκάλεσε τη φωτιά. Εντοπίσαμε τρεις εστίες απ’ όπου ξεκίνησαν όλα. Η καθεμία είχε απόσταση 100 μέτρων από την άλλη. Στο σημείο όπου ξεκίνησαν όλα δεν υπάρχουν ούτε καλώδια της ΔΕΗ, ούτε σε κοντινή απόσταση μελίσσια, ούτε δρόμος που περνάει, που σημαίνει ότι δεν θα μπορούσε να ξεσπάσει από αμέλεια γιατί κάποιος απερίσκεπτος πέταξε το αναμμένο τσιγάρο του» αναφέρουν.

Από την πρώτη στιγμή τα τρία κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού προχώρησαν στη λήψη δεκάδων καταθέσεων αλλά και σε προσαγωγές υπόπτων, σε μια προσπάθεια να συνθέσουν το παζλ. Ανάμεσά τους και ένας 32χρονος ο οποίος πέρυσι είχε βάλει συνολικά εννέα φωτιές σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων και χαρακτηρίζεται από τους πυροσβέστες ως ο «επίμονος εμπρηστής». Πρόκειται για τον άνθρωπο ο οποίος στις 12 Αυγούστου 2018 προκάλεσε την τεράστια πυρκαγιά που έκαψε σχεδόν 8.000 στρέμματα στην Εύβοια στο χωριό Κοντοδεσπότι, πολύ κοντά στη φετινή εστία της καταστροφικής φωτιάς. Τότε είχε αποκαλύψει κατά τη σύλληψή του ότι το έκανε γιατί τον χλεύαζαν οι συγχωριανοί του και είχε καταδικαστεί για έναν από τους εννέα εμπρησμούς.

Αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Ιούλιο, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές εμφανίζεται με ισχυρό «άλλοθι», αφού την ημέρα που ξέσπασε η φετινή πυρκαγιά ισχυρίστηκε ότι απουσίαζε από την περιοχή.
Το προφίλ των δραστών

«Το 97% των πυρκαγιών από εμπρησμό είναι από αμέλεια και ο εμπρηστής μπορεί να είναι η μάνα μας, ο πατέρας μας, η γιαγιά μας ή το παιδί μας. Το υπόλοιπο 3% βέβαια δεν είναι καθόλου αμελητέο ποσοστό και είναι από πρόθεση. Εγώ προσωπικά, ως μάχιμος πυροσβέστης στην Αττική, γνωρίζω έναν άνθρωπο στο Μαρούσι ο οποίος κάθε εβδομάδα βάζει φωτιά σε κάδο. Τον συλλάβαμε μία φορά, δύο φορές, πέντε, δέκα. Πήγε δύο μήνες φυλακή και είναι πάλι έξω. Και δεν είναι ο μόνος. Υπάρχει για παράδειγμα και μια γυναίκα στα Βριλήσσια η οποία με τον αναπτήρα βάζει φωτιά σε αμπελώνες. Την έχουμε συλλάβει πέντε φορές.

Και φυσικά οι εμπρηστές είναι γνώριμοι στους συναδέλφους πυροσβέστες στην εκάστοτε περιοχή όπου βρίσκεται η υπηρεσία τους. Ξέρουμε σε κάθε γειτονιά ποιος μπορεί να είναι. Πολλές φορές άνθρωποι που έχουν καταδικαστεί και έχουν πάει φυλακή βγαίνουν έξω και ξαναρχίζουν τα ίδια. Υπάρχει ένα κενό νόμου» σχολιάζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος, Δημήτρης Σταθόπουλος.

Οι παράνομες χωματερές
Ανδριανός Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγος ε.α. του Π.Σ., πρώην υπαρχηγός του Π.Σ.

Ενας μικρός, αλλά εξίσου σημαντικός παράγοντας εκδήλωσης πυρκαγιάς είναι οι παράνομες χωματερές. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη μεγάλη φωτιά στην Ελαφόνησο. Σύμφωνα με έρευνα του Ανδριανού Γκουρμπάτση, αντιστράτηγου εν αποστρατεία και πρώην υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, το μεγαλύτερο ποσοστό των χωματερών που καίγονται οφείλεται σε ανθρώπινη ενέργεια. Τα κίνητρα των δραστών που σκόπιμα και με πρόθεση προκαλούν πυρκαγιά σε αυτήν την περίπτωση είναι είτε η μείωση του όγκου των απορριμμάτων είτε η εκμετάλλευση. Μια τυχαία αιτία που συναντάται σε εξαιρετικά μικρό ποσοστό είναι και η αυτανάφλεξη.

Όπως σχολιάζει ο Δ. Σταθόπουλος, «στα περισσότερα νησιά οι χωματερές είναι παράνομες. Οι προδιαγραφές είναι συγκεκριμένες και οι περισσότερες δεν πληρούν τους κανόνες βάσει των οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η χώρα μας, άλλωστε, έχει καταδικαστεί πολλές φορές, αλλά δεν βάζουμε μυαλό». Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής, πρώτη σε επικινδυνότητα εκδήλωσης φωτιάς στη χώρα μας είναι η Εύβοια, λόγω της γεωγραφικής ιδιομορφίας της και του κλίματός της. Ακολουθούν η Αττική, η Κορινθία, η Αργολίδα και το Γύθειο. Σε αυτές τις πέντε περιοχές εκδηλώνεται περίπου το 70% των πυρκαγιών στην Ελλάδα κάθε χρόνο, με τους πυροσβέστες να πηγαίνουν πολλές φορές… γυμνοί στη μάχη.

«Εχουμε διαφόρων ειδών ελλείψεις στην Πυροσβεστική. Οχι μόνο στα μέσα ατομικής προστασίας, τα οποία οι πιο πολλοί πυροσβέστες τα αγοράζουν οι ίδιοι, όπως μάσκες και φίλτρα, αλλά ακόμη και στις στολές και στον λοιπό εξοπλισμό, όπως τα άρβυλα. Επιχειρούμε, επίσης, με γερασμένο στόλο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτήν τη στιγμή έχουμε 3.200 οχήματα, από τα οποία τα υδροφόρα είναι 1.945. Αυτά σε ποσοστό 15% με 20% είναι ηλικίας 30 ετών. Πρόκειται για αυτοκίνητα τα οποία στο πεδίο της μάχης δεν μπορείς να τα εμπιστευτείς» τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

«Στην Αττική συγκεκριμένα έχουμε να αγοράσουμε πυροσβεστικό όχημα από το 2004. Και τα εναέρια μέσα που επιχειρούν είναι γερασμένα, κάποια άνω των 40 ετών, με τους πιλότους πραγματικά να ρισκάρουν τη ζωή τους. Τόσα Καναντέρ έχουν πέσει. Γερασμένο είναι, όμως, και το προσωπικό μας. Ο μέσος όρος ηλικίας των πυροσβεστών είναι άνω των 40 ετών. Η μόνη λύση είναι να επενδύσουμε στην πρόληψη και όχι στην καταστολή. Το χειρότερο για εμένα είναι να μην ξέρει κάποιος πώς να αντιδράσει στη φωτιά, αλλά και τι δεν πρέπει να κάνει κατά την αντιπυρική περίοδο. Είναι απαράδεκτο να βλέπεις τον γείτονά σου να μαζεύει ξερόχορτα και να τα καίει στο οικόπεδό του και να μην πηγαίνεις να τον σταματήσεις. Ποιος μιλάει σήμερα για τον άνθρωπο που με οκτώ μποφόρ πήγε στο Νταού Πεντέλης και έβαλε φωτιά, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τόσοι συνάνθρωποί μας στο Μάτι και να προκληθεί αυτή η εθνική τραγωδία;» καταλήγει.

Αυστηρές ποινές για τους «Νέρωνες» της διπλανής πόρτας

Σε μια προσπάθεια να αυστηροποιηθεί το νομικό πλαίσιο για τους εμπρησμούς, καθώς παρατηρείται ότι οι ποινές είναι μικρές και οι δράστες καταλήγουν ελεύθεροι, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη φέρεται να έχει δώσει εντολή να συσταθεί ειδική επιτροπή αποτελούμενη από νομικούς και πυροσβέστες προκειμένου να εξετάσουν διεξοδικά το ποινικό κομμάτι σχετικά με τον εμπρησμό και ποιες νομικές τομές χρειάζεται να γίνουν. Η έρευνα από τη συγκεκριμένη ομάδα ειδικών αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί έως τον Σεπτέμβριο, ούτως ώστε τα αποτελέσματά της να συμπεριληφθούν στη χάραξη της πολιτικής της αντιπυρικής περιόδου του 2020



ΠΗΓΗ