Νέα αποκαλυπτικά στοιχεία για το πως χάθηκε η μάχη στη φονική φωτιά της 23ης Ιουλίου στην ανατολική Αττική έρχονται στο φως από το «Έθνος της Κυριακής».

Πρόκειται για ευρήματα για τον τρόπο διασποράς των πυροσβεστικών δυνάμεων αλλά και τα όσα έλαβαν χώρα τις κρίσιμες ώρες, κατά τις οποίες έπρεπε να δοθεί εντολή εκκένωσης για Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι.

Πυροσβεστικά οχήματα που ήταν τοποθετημένα κοντά στην πρώτη εστία φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, από όπου επεκτάθηκε η πύρινη λαίλαπα στο Νέο Βουτζά και στο Μάτι, είχαν μετακινηθεί από την ανατολική Αττική λίγες ώρες νωρίτερα για να συνδράμουν στην πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει από τις 12.00 το μεσημέρι της ίδιας ημέρας στην Κινέτα. Το αποτέλεσμα ήταν όταν στις 16.30 εκδηλώθηκε η φονική φωτιά στο Νταού, τα υδροφόρα οχήματα να απουσιάζουν και η περιοχή να είναι σε μεγάλο βαθμό ανοχύρωτη.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την εν εξελίξει έρευνα του στρατηγού ε.α. του Π.Σ. και τεχνικού πραγματογνώμονα κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, ο οποίος θα τα διαβιβάσει -μαζί με άλλα στοιχεία- στον Εισαγγελέα, μετά την ολοκλήρωση της τελικής τεχνικής έκθεσής του. Ο κ. Γκουρμπάτσης τονίζει ότι από τη στιγμή που η περιοχή είχε κηρυχθεί από την προηγούμενη ημέρα σε κατηγορία κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς «τέσσερα», δεν θα έπρεπε, όπως ορίζει ο νόμος, να μετακινηθεί κανένα από τα οχήματα της ανατολικής Αττικής, τα οποία ήταν σε επιφυλακή σε ευαίσθητες δασικές περιοχές. Στην Κινέτα θα έπρεπε, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, να πάνε ενισχύσεις αποκλειστικά από αστικές περιοχές και από κοντινούς νομούς με κατηγορία κινδύνου πυρκαγιάς «τρία».

Στις 23 Ιουλίου, περίπου τρεις ώρες πριν τη φωτιά στο Νταού, τέσσερα οχήματα έφυγαν από την ανατολική Αττική. Το ένα, με κωδικό «12-15», βρισκόταν δίπλα από το Νταού και συγκεκριμένα στην περιοχή της Διώνης του Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου. Πρόκειται για όχημα του 12ου Πυροσβεστικού Σταθμού Αθηνών. Το δεύτερο, με κωδικό «Μάκρη-30» από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Νέας Μάκρης, το οποίο μετακινήθηκε για την Κινέτα, ήταν τοποθετημένο μέχρι και λίγες ώρες πριν ξεκινήσει ο εφιάλτης στην είσοδο του Νέου Βουτζά. Στην περιοχή, δηλαδή, που κάηκε. Το τρίτο, με κωδικό «Μάκρη-15», ήταν τοποθετημένο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας και το τέταρτο, με κωδικό «12-30», στο Πάτημα Βριλησσίων.

Από την ίδια έρευνα ανακύπτουν, επίσης, σημαντικά στοιχεία για το χρόνο που είχε ο κρατικός μηχανισμός για να σημάνει συναγερμός και να εκκενωθούν Νέος Βουτζάς, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι. Στις 16.35 ο πρώτος αυτόπτης μάρτυρας, κάτοικος της περιοχής, είδε τη φωτιά στο Νταού, σε οικοπεδικό χώρο χωρίς περίφραξη, όπου υπήρχαν ξερά χόρτα και πεταμένα κλαδιά. Η πυρκαγιά, η οποία εκτιμάται ότι είχε ξεσπάσει λίγα λεπτά νωρίτερα, έσπασε σε δύο μέτωπα, προς Νέο Βουτζά και Καλλιτεχνούπολη, στις 17.17-17.30, όταν οι φλόγες έφτασαν στη θέση της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος.

Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο, κατά το οποίο έπρεπε να σημάνει συναγερμός και να δοθεί εντολή εκκένωσης σε Νέο Βουτζά, Μάτι και Κόκκινο Λιμανάκι. Η φωτιά, δηλαδή, χρειάστηκε περίπου 50 λεπτά για να ξεφύγει από τον έλεγχο. Μία ώρα μετά, στις 18.25, οι φλόγες πέρασαν τη λεωφόρο Μαραθώνος και ήταν πια αργά. Ουσιαστικά ο κρατικός μηχανισμός είχε, σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενωθούν οι κατοικημένες περιοχές.

Τα παραπάνω δεδομένα θα τεθούν υπόψη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, η οποία συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς την έρευνα για τα λάθη και τις παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού. Για την ώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση των μαρτύρων. Οι Εισαγγελείς μελετούν τις πραγματογνωμοσύνες που έχουν στη διάθεσή τους. Τόσο της Πυροσβεστικής όσο και του ανεξάρτητου πραγματογνώμονα, Πυραγό του Π.Σ., ο οποίος διορίστηκε από την Εισαγγελία. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η κλήση υπόπτων. Σε περίπτωση που κληθούν ως ύποπτοι άνθρωποι που έχουν ήδη καταθέσει ως μάρτυρες, τότε οι καταθέσεις τους δεν θα ληφθούν υπόψη από τους Εισαγγελείς, διότι θα τους ζητηθεί να καταθέσουν εκ νέου, αυτή τη φορά με την ιδιότητα του υπόπτου.

Πηγή: Εφημερίδα Έθνος

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη

 

 

 

 



ΠΗΓΗ