Σε μία περίοδο κατά την οποία βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική διερεύνηση της τραγωδίας στο Μάτι, στο πλαίσιο της οποίας ο Ανακριτής κατάσχεσε το καταγραφικό από τις εγκαταστάσεις του Π.Σ. στο Χαλάνδρι, μπαίνει στο μικροσκόπιο ανθρώπων που ασχολούνται με τις εξελίξεις στην Πυροσβεστική μία σύμβαση για τη συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών του ΕΣΚΕ.

Αναλυτικότερα, πρόκειται για την υπ΄ αρ. 7/2020 Σύμβαση «για την ετήσια συντήρηση των ψηφιακών καταγραφικών φωνής του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ)», αποτελούμενη από 14 άρθρα και 2 Παραρτήματα, που περιελήφθη στο υπ΄ αρ. 1 Παράρτημα.

Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η εγκατάσταση προγράμματος απόμακρου ελέγχου και ακρόασης του συστήματος (Remote Control). Όπως πληροφορούμαστε, η εγκατάσταση του εν λόγω προγράμματος για να περιληφθεί όμως ως μια από τις απαιτούμενες εργασίες συντήρησης των 2 καταγραφικών μηχανημάτων του ΕΣΚΕ, δεν αποφασίζεται όπως είναι φυσικό από τη Διοίκηση του ΕΣΚΕ, αν δεν έχει προηγούμενα τη συναίνεση και συγκατάθεση της Ηγεσίας του ΠΣ. Και τούτο γιατί παραβιάζεται ο Κανονισμός Οργάνωσης και Λειτουργίας του ΕΣΚΕ. Πιο συγκεκριμένα, κανείς δεν μπορεί να λάβει γνώση των ενσύρματων και ασύρματων επικοινωνιών (συνομιλιών) που καταγράφονται στα δύο ψηφιακά καταγραφικά φωνής, εκτός από τις δικαστικές και εισαγγελικές αρχές καθώς και τον ενεργούντα σχετική ΕΔΕ.

Κατόπιν τούτου τίθενται το εξής ερώτημα: Γιατί περιλήφθηκε στην προαναφερόμενη από 6 Μαΐου 2020 Σύμβαση ο συγκεκριμένος όρος για απόμακρο έλεγχο και εάν αυτό σχετίζεται με τυχόν ελεγχόμενη αποστολή στοιχείων προς τη Δικαιοσύνη εάν ζητηθούν  μελλοντικά από την Πυροσβεστική δεδομένα;

Κανείς δε μπορεί να πει ότι ο όρος συμπεριελήφθη γιατί υπήρχε δόλος. Εμείς λάβαμε την παραπάνω πληροφόρηση και θέτουμε το ερώτημα, δεδομένου των καταγγελιών που έχουν υπάρξει στο πρόσφατο παρελθόν από νομικούς για προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων στο πλαίσιο της έρευνας για την τραγωδία στο Μάτι.

 

 

 



ΠΗΓΗ