Σύμφωνα με πληροφορίες στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται οι ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες για όλα τα θύματα και αναλύσεις διαφόρων περιστατικών, όπως ο θάνατος των 26 άτυχων ατόμων σε περιφραγμένο παραλιακό κτήμα

Δικογραφία-μαμούθ έκτασης τουλάχιστον 3.000 σελίδων όχι μόνο για τον τρόπο έναρξης της πυρκαγιάς στην Πεντέλη αλλά και για τις συνθήκες θανάτου 97 ατόμων στο Μάτι και στον Νέο Βουτζά φέρεται να έχει σχηματίσει η Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, την οποία και παρέδωσε, το πρωί της Τρίτης, στους δικαστικούς λειτουργούς που ερευνούν όσα συνέβησαν την μοιραία 23η Ιουλίου.
Αναδημοσίευση από το «Βήμα», του Βασίλη Λαμπρόπουλου

Σύμφωνα με πληροφορίες στον εν λόγω φάκελο περιλαμβάνονται οι ιατροδικαστικές πραγματογνωμοσύνες για όλα τα θύματα και αναλύσεις διαφόρων περιστατικών, όπως ο θάνατος των 26 άτυχων ατόμων σε περιφραγμένο παραλιακό κτήμα, ο τρόπος εγκλωβισμού δεκάδων ατόμων στην παραλιακή λεωφόρο κλπ. Ακόμη φαίνεται να προσδιορίζονται και οι ευθύνες ατόμων σε διάφορα τραγικά συμβάντα, εντός του πύρινου μετώπου. Κι αυτό πέρα από τις γενικές ευθύνες αξιωματούχων, στελεχών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κλπ που επιχειρούν να επιμερίσουν οι αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί.

Κύριο τμήμα του φακέλου των ερευνητών της Πυροσβεστικής αποτελεί η έναρξη της πυρκαγιάς που αποδίδεται σε 68χρονο κάτοικο της περιοχής που επιχείρησε εκείνη την ημέρα να κάψει, έξω από το σπίτι του, κλαδιά από το οικόπεδό του. Η φωτιά αναζωπυρώθηκε κι έλαβε μεγάλες διαστάσεις. Για την τεκμηρίωση της ευθύνης του 68χρονου (πρώην ιδιοκτήτη εταιρείας ηλεκτρονικών, συμμετείχε και σε κτηματομεσιτική εταιρεία) ζητήθηκε και μελέτη γεωπόνου προκειμένου ν´ αποδειχθεί ότι τα υπολείμματα των καμένων κλαδιών προέρχονταν από το κτήμα του.

Ακόμη συγκεντρώθηκαν μαρτυρίες περιοίκων, καταγραφές καμερών από κατοικίες κι άλλα δεδομένα. Εξετάσθηκε, μάλιστα, το ενδεχόμενο ο 68χρονος να συμμετείχε σε οργανωμένο σχέδιο “εξτρεμιστών” ή οικοπεδοφάγων, χωρίς ν ανακύψει οτιδήποτε. Με τον ίδιο να αρνείται τη σχετική ευθύνη. Κι όπως ανέφερε ανώτερος αξιωματικός της Πυροσβεστικής “αυτή η έρευνα δεν αφορά μόνο τα καμένα κλαδιά στο Νταού Πεντέλης και τις σχετικές ευθύνες αλλά και τι ακολούθησε κι οδηγηθήκαμε στην τραγωδία”.

Εν τω μεταξύ νέα στοιχεία ανακύπτουν για τον 32χρονο που είχε συλληφθεί προ μερικών ημερών ως εμπρηστής εκ προθέσεως σε εννιά περιπτώσεις μεγάλων πυρκαγιών στο όρος Δίρφυς στην κεντρική Εύβοια τις τελευταίες εβδομάδες. Ο 32χρονος που ζούσε με γηραιά συγγενή του στην περιοχή, φέρεται να έβαζε τις φωτιές ως “εκδίκηση σε γείτονές του που τον σχολίαζαν για τη μοναχική ζωή του και τις προσωπικές επιλογές του”.

Τέλος η ΔΑΕΕ ολοκλήρωσε την δικογραφία για την περσινή καταστροφική πυρκαγιά στις Βολίμες Ζακύνθου όπου περιγράφονται οι ευθύνες 29χρονου κατοίκου της περιοχής.



ΠΗΓΗ