Η ηγεσία της Πυροσβεστικής, περίπου τριάντα λεπτά μετά την έναρξη της πυρκαγιάς στο Νταού Πεντέλης, είχε ειδοποιηθεί για την κατεύθυνση και την επικινδυνότητα της φωτιάς, ωστόσο, εκτίμησε λάθος την ταχύτητα εξάπλωσής της. Σε αυτό το συμπέρασμα κατατείνουν οι αναφορές στελεχών του Σώματος, που το απόγευμα της 23ης Ιουλίου βρέθηκαν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής και συμμετείχαν στο έργο της κατάσβεσης.

Αναδημοσίευση από την «Καθημερινή», του Γιάννη Σουλιώτη

Οι επισημάνσεις τους έχουν αποκτήσει επίσημο χαρακτήρα και δημιουργούν νέα δεδομένα στην εν εξελίξει εισαγγελική έρευνα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου, για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι που κόστισε τη ζωή σε 99 άτομα.

Συγκεκριμένα, αξιωματικός με αρμοδιότητα τον συντονισμό των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούσαν στο πεδίο φέρεται να έχει επισημάνει ότι στις 5.20 μ.μ. της 23ης Ιουλίου επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον τότε υπαρχηγό και νυν αρχηγό του σώματος Βασίλη Ματθαιόπουλο, όπως επίσης και τον διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ) στο Χαλάνδρι, ενημερώνοντάς τους για τη δυναμική της φωτιάς. Τη στιγμή της επικοινωνίας τους, το μέτωπο βρισκόταν κοντά στο Λύρειο Ιδρυμα και είχε κατεύθυνση ανατολικά, δηλαδή τις ακτές της Ραφήνας και της Νέας Μάκρης.

Ο ίδιος αξιωματικός φέρεται να έχει –επισήμως– υποστηρίξει ότι ενώ βρισκόταν μεταξύ Νταού Πεντέλης και του Νέου Βουτζά επικοινώνησε με τον ασύρματο και συγκεκριμένα τη συχνότητα 15 με τον επικεφαλής του τομέα Αθηνών της Πυροσβεστικής όπως επίσης και με τον διοικητή του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου Υπηρεσιών Πυροσβεστικού Σώματος (ΣΕΚΥΠΣ), λέγοντάς τους επί λέξει: «Η φωτιά είναι πολύ δύσκολη». Oταν, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, ρωτήθηκε εάν η ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος αξιολόγησε σωστά τα δεδομένα από το μέτωπο, φέρεται να απάντησε: «Ενδεχομένως έγιναν λάθη ως προς τους χρόνους».

Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγη ώρα μετά την έναρξη της πυρκαγιάς, σε ύψος 2.000 μέτρων πάνω από τις φλόγες πέταξε το συντονιστικό ελικόπτερο ΒΚ-117 της Πυροσβεστικής. Το πλήρωμά του, δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί του Σώματος, είχε καθαρή εικόνα για την κατεύθυνση και την ταχύτητα εξάπλωσης της πυρκαγιάς. Ωστόσο, όπως είχε αποκαλύψει η «Κ» σε παλαιότερο δημοσίευμά της, λόγω έλλειψης καυσίμων το ελικόπτερο είχε υποχρεωθεί –λίγη μόλις ώρα μετά την άφιξή του στο σημείο– να επιστρέψει στο «Ελ. Βενιζέλος».

Ευθύνες στην ηγεσία της Πυροσβεστικής ρίχνουν όμως και στελέχη του Σώματος, που υπηρετούν στην Ανατολική Αττική. Φέρονται να έχουν επισήμως υποστηρίξει ότι η μετακίνηση οχημάτων από την Ανατολική Αττική στο μέτωπο της Κινέτας συνέτεινε στην καταστροφή με τους δεκάδες νεκρούς σε Ν. Βουτζά και Μάτι. Η έως τώρα έρευνα έχει επιβεβαιώσει ότι δύο περιπολικά του 12ου πυροσβεστικού σταθμού (έχει ευθύνη την περιοχή του Νταού) είχαν ήδη από νωρίς το μεσημέρι της 23ης Ιουλίου πάει στην Κινέτα, ενώ στην πορεία εκείνης της ημέρας και μέχρι την έναρξη της πυρκαγιάς στην Πεντέλη άλλες έξι υδροφόρες ακόμα και από τη Νέα Μάκρη και τον Νέο Βουτζά είχαν πάρει εντολή να μεταβούν στη Δυτική Αττική.

Από πληροφορίες της «Κ» προκύπτει ότι στέλεχος της Πυροσβεστικής, που κατέχει θέση επιχειρησιακής ευθύνης στην Ανατολική Αττική, επεσήμανε στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης ότι ενώ οι φλόγες βρίσκονταν ακόμα στο Λύρειο Ιδρυμα είχε μέσω ασυρμάτου και συγκεκριμένα της συχνότητας 19 ειδοποιήσει τους ανωτέρους του ότι «δεν επρόκειτο για μια απλή φωτιά» και τους είχε προειδοποιήσει ότι η πυρκαγιά έπρεπε άμεσα να κατασβεστεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση υπήρχε κίνδυνος να επεκταθεί στον οικισμό του Νέου Βουτζά. Φέρεται, μάλιστα, να έχει επισήμως διατυπώσει την άποψη ότι οι δυνάμεις που στάλθηκαν στο μέτωπο της Ανατολικής Αττικής δεν επαρκούσαν για την κατάσβεση της πυρκαγιάς, καθώς και ότι εάν υπήρχε μια «σεβαστή δύναμη πυρόσβεσης», η φωτιά θα είχε περιοριστεί στο Λύρειο Ιδρυμα, πριν δηλαδή το μέτωπο αρχίσει να κατεβαίνει τη βουνοπλαγιά κινούμενο προς την ακτή.

Προσπάθεια αλλοίωσης

Στα παραπάνω έρχονται να προστεθούν πληροφορίες από το εσωτερικό του Σώματος, σύμφωνα με τις οποίες μεσούσης της έρευνας για τα αίτια της τραγωδίας στο Μάτι έγινε προσπάθεια να αλλοιωθούν οι χρόνοι άφιξης και αναχώρησης επισκεπτών, που τηρούνται σε ειδικό αρχείο του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου (ΕΣΚΕ) της Πυροσβεστικής, στο Χαλάνδρι. Οπως καταγγέλλεται, στόχος της προσπάθειας ήταν να μην πληγούν πολιτικά συγκεκριμένοι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που, είχαν ήδη από τις 6 μ.μ. της 23ης Ιουλίου επισκεφθεί το ΕΣΚΕ και είχαν έγκαιρα ενημερωθεί για την επικινδυνότητα της φωτιάς και την κρισιμότητα της κατάστασης στην Αν. Αττική.



ΠΗΓΗ