Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν φέτος οι θάνατοι από αστικές πυρκαγιές στην Ελλάδα. Όπως αποκαλύπτει έρευνα του αντιστρατήγου ε.α. της Πυροσβεστικής, Ανδριανού Γκουρμπάτση, που έρχεται στο φως από το ethnos.gr, μόνο το πρώτο 8μηνο του 2020 έχουν χάσει τη ζωή τους με τραγικό τρόπο συνολικά 45 άνθρωποι. Ο αριθμός είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός αν αναλογιστεί κανείς ότι κατά την τελευταία δεκαετία (2010 – 2019) ο μέσος αριθμός θανάτων από φωτιές σε σπίτια είναι 29 θάνατοι ανά έτος.  Η αύξηση που καταγράφεται φέτος είναι, σύμφωνα με την έρευνα του κ. Γκουρμπάτση, της τάξης του 55,2% σε σχέση με το μέσο ετήσιο αριθμό θανάτων της τελευταίας δεκαετίας.

Παράλληλα, αυξήθηκε ο αριθμός των πυρκαγιών σε σπίτια (22.236) σε ποσοστό 82,8%, σε σχέση με τον αντίστοιχο μέσο αριθμό της τελευταίας δεκαετίας (12.166 αστικές πυρκαγιές). Από τα 45 θύματα που έχασαν τη ζωή τους από αστικές πυρκαγιές, τα τρία ήταν ανήλικα, ποσοστό 6,6% και τα 42 ήταν ενήλικα, ποσοστό 93,4% και μάλιστα στη συντριπτική τους πλειονότητα ηλικιωμένα άτομα.

Οι περισσότεροι θάνατοι και συγκεκριμένα οι 13, ήτοι ποσοστό 28,9% (δηλαδή 1 στους 3 θανάτους), σημειώθηκαν στην Περιφέρεια Αττικής. Ακολουθούν η Κεντρική Μακεδονία με 10 θανάτους και μάλιστα οι 8 από αυτούς σημειώθηκαν στη  Θεσσαλονίκη. Ακολουθεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος με 7 θανάτους κλπ. Στο Νότιο Αιγαίο και τα Ιόνια Νησιά δεν σημειώθηκε θάνατος.

pinakas1.jpg

Ως προς το φύλο των θυμάτων, το 52,6% ήταν άντρες και το 47,4% γυναίκες. Όλα τα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην κατοικία όπου διέμεναν (μονοκατοικία, διαμέρισμα πολυκατοικίας, πρόχειρη κατασκευή  ή αποθηκευτικό χώρο). Συνηθέστερη αιτία των αστικών πυρκαγιών, όπως γράφει η έρευνα, είναι η απόρριψη αναμμένου τσιγάρου, κάποια θερμαντική ή μαγειρική συσκευή ή και κάποιο βραχυκύκλωμα κλπ.

Γιατί υπήρξε αύξηση

Όσον αφορά στην αιτία που οδήγησε στην αύξηση των αστικών πυρκαγιών, ο κ. Γκουρμπάτσης σημειώνει ότι «ο ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός θανάτων που προκλήθηκαν από αστικές πυρκαγιές προφανώς και δεν είναι τυχαίο ή συμπτωματικό, αλλά έχει σχέση και συναρτάται καθαρά με το επιχειρησιακό έργο.

pinakas2_1.jpg

Για τον λόγο αυτό ήδη θα έπρεπε να έχει προβληματίσει την ηγεσία (φυσική και πολιτική) του Πυροσβεστικού Σώματος (ΠΣ), η οποία θα έπρεπε να έχει προβεί σε σχετική έρευνα με σκοπό τη διερεύνηση των αιτίων, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί και να ληφθούν τα αναγκαία επιχειρησιακά μέτρα. Δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει διαταχθεί σχετική έρευνα προσπαθώντας η ηγεσία του ΠΣ να προσπεράσει ένα πολύ σημαντικό ζήτημα  της ελληνικής κοινωνίας, που έχει σχέση με την ασφάλεια και προστασία της ανθρώπινης ζωής από τις πυρκαγιές, την ευθύνη της οποίας έχει κατά νόμο το Πυροσβεστικό Σώμα».

Πηγή: ethnos.gr

Του Αλέξανδρου Καλαφάτη



ΠΗΓΗ