Με αφορμή τα αλλεπάλληλα κρούσματα παραπομπής στην Ελληνική Δικαιοσύνη επίορκων αστυνομικών και κυρίως τα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας μετά από έρευνες της ΕΥΠ, λίγα χρόνια πριν, για «παρακράτος» και «οργανωμένο έγκλημα» με τις πλάτες υψηλά ισταμένων στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας, η Ομοσπονδία μας εκφράζει τον έντονο προβληματισμό και την ανησυχία της για όλα αυτά και ζητά να πέσει άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η τιμή και η υπόληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των συναδελφισσών και των συναδέλφων μας, που επιτελούν ευόρκως το καθήκον τους, μακριά και πέρα από κάθε βρώμικη και επίμεμπτη σχέση και συμπεριφορά.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα αγωνίζεται για την πάταξη των κρουσμάτων διαφθοράς οιασδήποτε μορφής, προειδοποιώντας κάθε αρμόδιο ότι πρέπει να διαφυλαχθεί, ως κόρη οφθαλμού, η λειτουργία του Σώματος από την εύλογη προσπάθεια του οργανωμένου εγκλήματος να διεισδύσει στους κόλπους της, εξασφαλίζοντας «προστασία» και «επιρροή» με στόχο την απρόσκοπτη τέλεση των εγκληματικών του σχεδίων.

Το γεγονός ότι η έρευνα για τη διαφθορά, πριν από μερικά χρόνια, δεν είχε ανατεθεί στην αρμόδια υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά στην ΕΥΠ, εγείρει μείζονα ερωτήματα τα οποία πρέπει να απαντηθούν, άλλως, σκιά θα συνοδεύει το σώμα των «αδιάφθορων», ως κρατική υπηρεσία κατώτερης αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, μη δυνάμενο να φέρει αποτελεσματικά εις πέρας την αποστολή για την οποία λειτουργεί.

Άλλωστε, αποφάσεις της Ηγεσίας περί εμπλοκής στον πειθαρχικό έλεγχο του αστυνομικού προσωπικού, άλλων επιτροπών και φορέων, ενισχύει την ίδια αρνητική για το Σώμα, «εικόνα», τόσο της κοινής γνώμης όσο και ορισμένων κοινωνικών και πολιτικών φορέων.

Η Ομοσπονδία επαναφέρει στο προσκήνιο τις βασικές της προτάσεις για την αποτελεσματική λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα όσες αναφέρονται στη θωράκιση του αστυνομικού της προσωπικού από το φαινόμενο της διαφθοράς και της αυθαιρεσίας, καλώντας τόσο την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία όσο και τα πολιτικά κόμματα, τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και τους απλούς πολίτες, να στηρίξουν τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες.

Βασική προϋπόθεση για μια σύγχρονη και δημοκρατική Ελληνική Αστυνομία, είναι να λειτουργεί αυτή επαγγελματικά, αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα σύγχρονα επιστημονικά και τεχνολογικά εργαλεία, αλλά και αναγνωρίζοντας το ρόλο της/του αστυνομικού, ως εργαζόμενου με δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Με επίκεντρο τη θεσμική και οικονομική στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτούμε:

  • Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας και διαβίωσης με ικανοποιητικές οικονομικές αποδοχές – ηθικές απολαβές και κατοχύρωση της υπηρεσιακής δραστηριότητας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον ασφάλειας και κοινωνικής αποδοχής.
  • Εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης.
  • Μείωση της γραφειοκρατίας – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο στη λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας.
  • Εκδημοκρατισμό του συστήματος κρίσεων και αξιολόγησης του αστυνομικού προσωπικού. Συμμετοχή της Ομοσπονδίας στα αντίστοιχα υπηρεσιακά συμβούλια.
  • Μέτρα αποτελεσματικής λειτουργίας της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας με στόχο την εξάλειψη της διάχυτης εντύπωσης περί ατιμωρησίας και συγκάλυψης των παραβατών.

Η Π.Ο.ΑΣ.Υ., τέλος, εκφράζει δημοσίως τις ευχαριστίες της σε κάθε Ελληνίδα και Έλληνα Αστυνομικό, που επιτελεί στο ακέραιο το καθήκον, υπό τις γνωστές σε όλους μας επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες.

Τους διαβεβαιώνουμε ότι η μάχη κατά των ελάχιστων επίορκων «συναδέλφων» μας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο έντονα για να μην επιτρέπουμε σε κανέναν να αμαυρώνει το έργο μας. Το οφείλουμε στους αδικοχαμένους συναδέλφους μας, στο λειτούργημα που επιτελούμε, στις οικογένειές μας, στην κοινωνία και στην πατρίδα μας.

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.

O Πρόεδρος                             Ο Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ Γρηγόριος                ΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ Γεώργιος



ΠΗΓΗ